Merkel'den Erdoğan'a: Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız

Güncelleme Tarihi:

Merkelden Erdoğana: Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 01:13

HÜRRİYET, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyaretinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte başkanlık ettiği dar kapsamlı heyetlerarası görüşmede gündeme gelen önemli konuların ayrıntılarına ulaştı.

Haberin Devamı

Görüşmede Merkel, Erdoğan’a “Gerçekten cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?” diye sordu. Soru karşısında Erdoğan bir an duraklayınca Merkel “Söz veriyorum, yanıtınızı kimseye söylemeyeceğim” esprisi yaptı. Erdoğan, “Şu andaki gündemimiz 30 Mart seçimleri. Diğer konuyu (cumhurbaşkanlığı) günü geldiğinde değerlendiririz” demekle yetindi.

SOYKIRIM RESTLEŞMESİ
Ermeni soykırımı iddiaları konusu ise iki taraf arasında soğuk rüzgârların esmesine neden oldu. Konuyu açan Erdoğan, “1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle ülkenizde önümüzdeki yıl bütçelerde ödenek ayrılıyor. Bu konuda daha duyarlı olun. Bu ödenekler konusunda grubunuzu uyarmanız lazım” dedi. Merkel bu siteme “Almanya demokratik bir ülke, müdahale edemeyiz. Türkiye’nin de tarihi ile yüzleşmesi lazım. Ermenistan’da yaşayan Ermeniler ile dünyanın değişik ülkelerine dağılmak zorunda kalmış Ermenileri bir tutmamak lazım. Ermenistan’daki Ermeniler çok zor durumda. Türkiye sınır kapısını açmalı” yanıtını verdi. Erdoğan da bunun üzerine “Bize yapmadığımız bir şeyi mi kabul ettirmek istiyorsunuz? Biz tüm arşivlerimizi tarihçilere açtık. Tüm dünyaya çağrı yaptık, ‘Gelin inceleyin’ dedik, ama kimse gelmedi. Türkiye’ye haksızlık yapmayın” dedi.

Haberin Devamı

GOLF DAVETİ
Türk heyeti içinde yer alan AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Merkel’e dönüp, “Kayak yaparken düşüp kalça kemiğinize zarar verdiğiniz için bir süre kayak yapamayacaksınız galiba. Gelin bir süre sizi memleketim Antalya’da misafir edelim. Çok güzel golf sahalarımız var. Golf öğrenmenizde ben de size yardımcı olurum” sözleri ortamı yumuşattı. Merkel, “Bu halimle golf oynayabilir miyim bilemiyorum. Ancak geçen yıl Türkiye ziyaretinde gittiğim Kapadokya’ya hayran kaldım. Kapadokya’ya daha geniş zaman ayırmayı isterdim” dedi. Merkel ayrıca hastalıkların tedavisinde Emine Erdoğan gibi bitkisel şifa ilaçlarına ilgi duyduğunu da söyledi.

TÜRK BAKAN GELİYOR
Suriye konusu görüşülürken Erdoğan, Beşar Esad’ın iktidardan uzaklaşması için Merkel’den Putin’i ikna etmesini isteyerek “Ben de kendisiyle Soçi’de bu konuyu tekrar görüşeceğim” dedi. Merkel de “Üzerimize düşeni yapıyoruz. Suriye konusunda görüşlerimi daha önce söyledim. Bana bağlı Göç ve Entegrasyondan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’u Suriyeli mültecilerin kamplarını görmesi için Türkiye’ye göndereceğim” bilgisini verdi. Almanya’daki Türklerin sorunları ele alınırken de Merkel, çifte vatandaşlık konusundaki ilerlemenin kendi çabaları sonrası gerçekleştiğini savundu. Uğur ERGAN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!