Merkel’e kitap vermeyeceğim

Güncelleme Tarihi:

Merkel’e kitap vermeyeceğim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2006 00:00

Eski Almanya Başbakanı Schröder’in "Kararlar. Siyasetteki Yaşamım" adlı kitabının en önemli bölümleri yarından itibaren Bild ve Hürriyet’te yayınlanıyor. Schröder, kitabıyla ilgili Bild Yayın Yönetmeni Diekmann’a konuştu: "Başbakan Merkel’e kitap vermeyeceğim."

ALMANYA’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder, bu hafta piyasaya çıkacak anılarını içeren "Kararlar, Siyasetteki Yaşamım" adlı kitabının bir nüshasını kendisini koltuğundan eden Başbakan Angela Merkel’e vermek için bir neden görmediğini söyledi. Schröder, Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann ile gazetenin politika yazarı Rolf Kleine’nin kitabıyla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

Kitabın hangi bölümünü yazmak daha kolaydı, hangisi daha zordu?

Gençliğimi anlattığım bölüm. Çünkü bunlar yazılmış olan şeylerdi. Zor olanlar ise çoğu hala kamuoyunun gözü önünde olan yoldaşlarımın portreleriyle ilgili bölümlerdi. Özellikle de Oskar Lafontaine’le (SPD’nin eski Genel Başkanı ve şu anda Sol Parti.PDS’nin Meclis Grubu Eşbaşkanı) ilgili bölüm. Bu bölümü defalarca gözden geçirdim. Nasıldı? Öyle miydi, böyle miydi? İntikam duygusuyla hareket etmeden, adil olmak istiyordum. Oskar Lafontaine benim kişiliğime ve politikama karşı çok da dürüst davranmamıştı.

BUSH İLE HOŞ BULUŞMALAR

Siyasi rakiplerinize çok yüklenmemişsiniz

Bu herhalde yaşlılığın yumuşaklığı. Ama hemfikir olmadığım kişilerle ilişkileri niçin sadece tartışmalara indirgemeliyim? Bu nedenle kişilerle politika arasında bir ayırım yapmayı denedim. Örneğin, ABD Başkanı Bush ile yalnız politik görüş ayrılığı değil, aynı zamanda çok hoş buluşmalar, karşılaşmalar da vardı. Bush gerçekten çok hoş ve herşeye açık bir muhatap. Politika olarak farklı düşünüyor diye bu yönleri saklanmamalı.

Kitabınızın ilk nüshasını kime vereceksiniz, Merkel’e verecek misiniz?

İlk nüsha eşim Doris Schröder-Köpfe. Merkel’e niye vereyim? Çünkü ben büyük kaolisyonun (CDU/CSU-SPD) çalışmalarını değerlendirmek ve eleştirmek istemedim. Ayrıca, ben şu anda 62 yaşındayım, annem 93 yaşını girdi. Onun genlerini aldığımdan hareket edersek, ve Tanrı da izin verirse daha 30 yılım var demektir. 30 yıl boyunca eski Başbakan olarak politikaları yorumlamamı tahayyül edin. Bununla hemen başlamama gerek yok. Biraz daha bekleyebilirim.

ALMANYA TARİHİ BÜYÜK BİR YÜK

Kitapta hatalarınızı da itiraf ediyorsunuz.

Saarbrücken’de ’Brüksel’de Alman paralarının yakılmasına son’ şeklindeki sözlerim hataydı. Böyle bir şeyi muhalefet söyleyebilir, ama Almanya Başbakanı olarak böyle şeyler söylenmez. Çünkü Avrupa bunu bir savaş ilanı olarak algılar. Başka şeyler de öğrenmek zorunda kaldım. Örneğin biz Almanlar için kendi tarihimizin ne kadar yük olduğunu öğrendim. Ben bu sorunun önemini küçümsemişim.

FİLM OLMAZ

Willy Brandt ve Helmut Schmidt’ten sonra Almanya’nın sosyal demokrat 3’üncü başbakanı olarak tarihe geçen Schröder, "Şayet bir gün film olursa, sizi kimin oynamasıın isterdiniz?" sorusuna da "Götz Georg iyi olurdu. Fakat endişe etmenize gerek yok. Film olmaz bundan" yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!