Merapi yanardağı faaliyetini sürdürüyor

Güncelleme Tarihi:

Merapi yanardağı faaliyetini sürdürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 14:23

Endonezya'da yeniden faaliyete geçen Merapi yanardağı, civardaki yerleşim birimleri üzerine kül ve sıcak gaz bulutları göndermeye devam ederken, bilim adamları temkinli olunması uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Yogyakarta'daki Yanardağ Araştırma Merkezi Başkanı Ratmono Purbo, aktif hale gelen yanardağın bir anda patlamak yerine tedricen şiddetini artırabileceğini belirterek, temkinli olunması gerektiği uyarısında bulundu.
Purbo, şu anda gaz kütlelerinin 4 kilometrelik bir alana yayıldığını söyledi ve bunu gaz bulutunun 6 kilometrelik alana yayıldığı 1994 yılındaki patlamaya benzetti.

Bu arada, yanardağa 10 kilometre uzaklıktaki Ketep bölgesinde, birçoğu tahliye edildiği için boş olan evlerin çatıları ve mısır tarlaları kül örtüsü altında kaldı.

Merapi yanardağının faaliyete geçmesinden sonra sıcak gaz çıkışına neden olan kararlı lav akışı nedeniyle cumartesi günü kırmızı alarm verilmiş, civarda yaşayan 5 bin kişi tahliye edilerek güvenli yerlere nakledilmişlerdi.
Endonezyalı bakan Aburizal Bekri, tehlikeli bölgede halen çok sayıda yöre sakini olduğunu, bu kişilerin hemen bulundukları yerden ayrılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Binlerce kişinin bu sabah yüzlerce araba ve kamyonla bölgeyi terk etmeye çalıştığı belirtilirken, tahliye emrini reddedenlerin evlerini kaplayan külleri temizleyerek, gündelik yaşamlarını sürdürdükleri kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!