Menem'in rakibi hükmen galip

Güncelleme Tarihi:

Menemin rakibi hükmen galip
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2003 02:36

Arjantin'de seçimlerin ikinci turunda nakavt olacağını anlayan El Turco lakaplı Carlos Menem, havlu attı. Menem'in ‘‘hiçkimsenin tanımadığı adam’’ denilen ünsüz rakibi Nestor Kirchner doğrudan devlet başkanı oldu. Bir postacının oğlu olan Kirchner, Menem'i ‘‘korkaklıkla’’ suçlayıp öncelikle yoksullukla mücadeleye girişeceğini söyledi.

İlk turu rakibinden iki puan önde kazanan Menem ikinci turda müthiş bir yenilgiye uğrayacağı uyarısı üzerine başkanlık yarışına veda etti. İlk çıkışı çok sert olan Kirchner ise Menem'e yüklenip, ‘‘1990'lardaki ekonomik iflasın sorumlusu Menem'in serbest pazar ekonomileri ve büyük sermayedir. O bir korkak. Önce çalışma hakkını, sonra karnını doyurma hakkını ve şimdi de oy kullanma hakkını çaldı. Adaylıktan vazgeçerek yüzde 63'lük halk desteğimi çaldı’’ dedi.

155 milyar dolarlık dış borcu olan Arjantin'in yeni lideri Kirchner önceki akşam TN Televizyonu'ndan halka şöyle seslendi: ‘‘Tüm Arjantinlilerin başkanı olarak konuşuyorum. Bu ülkenin ihtiyacı olan yenilenme için herşeyi yapacağım. Artık idarecileriniz değil bir başkanınız olacak. Önce yoksullukla savaşacağım. 32 milyonluk nüfusumuzun yüzde 60'ı yoksul. Hayal taciri değilim. Ciddi ve yapıcı bir politikacıyım ’’

27 Nisan'daki ilk turda Menem yüzde 24, Kirchner ise yüzde 22 oranında oy almıştı. Siyasi gözlemciler, sadece yüzde 22'lük destekle Nestor Kirchner'in başkanlığı üstlenmesiyle ‘‘topal ördek’’ konumunda kaldığını belirtiyorlar. Menem'in taktiğiyle baştan zarar verdiğini ve yönetimin istikrarının riske girdiğini kaydediyorlar. Menem, anketlerde rakibinin yaklaşık yüzde 40 puan gerisinde kalmıştı.

İKİNCİ TUR İPTAL EDİLDİ Mİ?

Başkanlık Genel Sekreteri Anibal Fernandez, ‘‘Seçimlerin iptali yönünde yasal bir talimat gelmediği takdirde seçim malzemeleri merkezlere gönderilecek ve Kirchner'ın başkanlığı onaylanacak’’ açıklamasını yaptı. Anayasa ise halkın onayı olsa da olmasa da Kirchner'ın Menem'in çekilmesiyle otomatik olarak başkan olduğuna işaret ediyor. Ancak bazı hukukçular ilk turda üçüncü olan başkan adayı, muhafazakar Ricardo Lopez Murphy'nin oy pusulasında Menem'in yerine geçmek isteyebileceği olasılığını hatırlatıyorlar.

Menem ve Kirchner, Arjantin'in tarihini yazmış Peronist Parti'den. 19'nci yüzyılda İsviçre ve Hırvatistan göçmeni aileden gelen, postacının oğlu, 53 yaşındaki, merkez sol politikacı Kirchner 1970 stili devletçi bir Peronist ve Menem'den farklı olduğunda ısrar etse de benzer siyasi sancılara boyun eğmek zorunda kalabileceği söyleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!