Memnuniyetle gelirim

Güncelleme Tarihi:

Memnuniyetle gelirim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00

Almanya’nın müstakbel başbakanı Angela Merkel, dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den aldığı Türkiye davetine ‘Seve seve gelirim’ yanıtı verdi. AB üyeliği yerine, imtiyazlı ortaklık ilişkisini savunan Merkel’in gelecek yılın ilk yarısında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da gelecek hafta başbakanlık koltuğuna oturacak olan Angela Merkel, bazı konularda görüş ayrılığına rağmen Türkiye ile Almanya arasıdaki ilişkilerin geliştirilmesi için elinden geleni yapma sözü verdi. Merkel, dün Berlin’de görüştüğü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün 2006’nın başlarında Türkiye’ye davetini memnuniyetle kabul ederken, ‘Son ziyaretimden iyi izlenimlerle döndüm. Bu iyi intibalarım hala devam etmekte. Bir takvim bulmak mümkün. Seve seve gelirim’ dedi.

Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Koalisyon Sözleşmesi’ni imzalamasından 3 saat önce gerçekleşen Gül-Merkel görüşmesi 45 dakika sürdü. Görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, Orta Doğu’daki gelişmeler, Almanya’da yaşayan Türk kökenli insanlar ve Türkiye ile AB ilişkileri ele alındı. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Gül, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok özel, çok önemli ve çok yönlü boyutları olduğu konusunda Merkel’le görüşbirliği içinde olduklarını ifade etti.

Almanya’da gelecek hafta salı günü başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Angela Merkel’in Türkiye ile politik, ekonomik ve kültürel alandaki ilişkilerin iki taraflı olarak geliştirilmesi için politika yapacaklarını söylediği öğrenildi. Merkel, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda farklı tutumlarının sürdüğünü, ancak lideri olduğu CDU ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) oluşturduğu muhafazakar kanatta Türkiye ile ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için ağırlığını koyacağını da söyledi.

UYUMA AĞIRLIK

Merkel-Gül görüşmesinde Almanya’da yaşayan Türklerin durumları da ele alındı. Uyumun anahtarının iyi Almanca bilmek olduğuna dikkat çeken Merkel, Türklerin ve Türk kökenli Alman vatandaşlarının çocuklarının küçük yaştan itibaren Almanca öğrenmelerine özen göstereceklerini söyledi. Son yıllarda bu alanda ciddi adımlar atıldığını, ancak bu alandaki çabaları artıracaklarını da söyledi. Abdullah Gül ise Almanca’nın yanı sıra Türk ve Türk kökenlilerin çocuklarına temel eğitimde ve meslek eğitiminde şans eşitliği sağlanmasını istedi.

Haberin Devamı

Salıya başbakan

CDU/CSU - SPD büyük koalisyon hükümetinin sözleşmesi dün Berlin’de törenle imzalandı. Almanya’nın ilk kadın ve ilk doğulu başbakanı olacak Angela Merkel, gelecek salı günü göreve resmen başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!