Meğerse ABD silahları bulmuş

Güncelleme Tarihi:

Meğerse ABD silahları bulmuş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2003 01:55

Irak'ta dağ taş aranmasına karşın, kitle imha silahlarının bir türlü bulunamaması nedeniyle giderek artan öfke üzerine ABD Başkanı George Bush, yasaklı silahların bulunduğunu öne sürdü. Bush'a göre Kuzey Irak'ta bulunan iki boş kamyon, mobil silah laboratuvarıymış.

ABD Başkanı George W.Bush, Polonya TV'sine yaptığı açıklamada, ‘‘merak etmeyin. Zaman ilerledikçe daha fazla silah bulacağız. Ancak silah yapımında kullanılan tesisat ve yasaklı silahları bulamadığımızı söyleyenler hata ediyor. Biz onları bulduk’’ dedi.

Bush, ‘‘Amerikan güçleri Irak'ta iki mobil kimyasal silah laboratuvarı buldu. Şimdiye kadar iki adet bulduk. Bunlar, yasa dışıdır ve BM kararlarına aykırıdır. Bu bulgular, ABD'nin Irak'a giriştiği askeri harekatı haklı çıkarmaktadır. Zaman içinde, daha fazla yasaklı silah bulacağız’’ diye konuştu.

Bush'un kimyasal silah konusunda yaptığı söz konusu açıklamalar, dünyayı uyutmaya yönelik çabalar olarak değerlendiriliyor. Çünkü, Amerikan makamları şimdiye kadar, Irak'ta kimyasal, biyolojik veya nükleer silah bulunduğuna ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

Kuzey Irak'ta bulunan iki boş kamyonu inceleyen CIA, araçlarda kimyasal veya biyolojik silah üretildiğine dair en ufak bir iz bile bulamadı. Ancak, incelemeyi yapan uzmanlar rapora, ‘‘bu kamyonlar, sadece kitle imha silahı üretmek için uygundur’’ diye yazdılar. Böylece, Beyaz Saray önderliğinde oynanan Irak'ta kitle imha silahları komedisinde, CIA da bir rol üstlenmiş oldu.

RUMSFELD YANILTMIŞ

Bir diğer ilginç olayın kahramanı da Savunma Bakanı Donald Rumsfeld oldu. Savunma İstihbarat Ajansı, geçen Eylül'de Irak'ın kimyasal silah ürettiğine dair güvenilir bilgi olmadığını belirtmiş. Ancak Rumsfeld, Kongre'yi ikna etmek amacıyla, Irak'ın büyük miktarda kimyasal silah depoladığını öne sürdü.

POWELL İLE STRAW İNANMAMIŞ

Nitekim, Irak'taki kitle imha silahı bulunduğuna ilişkin iddialara, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile İngiliz meslekdaşı Jack Straw'un da inanmadıkları ortaya çıktı.

İngiliz Guardian gazetesi, Powell ile Straw'un, Irak'ta savaşa yaklaşıldığı günlerde dünyayı ikna etmeye çalışırken, 5 Şubat'tan önce New York'taki Waldorf Astoria otelinde yapılan bir toplantıda birbirlerine, Irak'ta kitle imha silahlarının varlığı konusundaki ciddi kuşkularını dile getirdiğini öne sürdü.

Görüşmenin tutanaklarını elinde bulunduran bir diplomata dayandırılan habere göre, Straw'un Powell'a, Başkan Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından ortaya konulan iddiaların kanıtlanmayabileceğini, bu iddiaları destekleyecek güvenilir delil eksikliği bulunduğunu söyledi, Powell da kendisine hak verdi.

BASIN SORGULUYOR

Bush, Avrupa'da zafer turuna çıkarken, ‘‘Bush ve Blair yalan mı söyledi’’, ‘‘Aldatıldık’’ şeklinde manşetler atan Avrupa basını, savaşın en önemli gerekçesi olarak gösterilen kitle imha silahları konusunda Beyaz Saray'ın dünyayı aldatıp aldatmadığını sorguluyor.

İstihbaratı çarpıtıp Kongre'yi yanıltmışlar

Eski CIA yetkilileri, Başkan George Bush'a yolladıkları mektupta, Irak'a saldırıyı haklı kılmak için gerçeklerin çarpıtıldığını ve Kongre'nin bile bile yanıltıldığını öne sürdüler.

Suçlamaların odağında, istihbaratçıların topladığı verileri değerlendiren Pentagon'un dört kişilik ekibi yer alıyor. Eski CIA yetkilileri, Irak'a karşı yürütülen savaşta, istihbarat bilgilerinin çıkarlar uğruna yanlı olarak kullanıldığını, bazı verilerin ise görmezden gelindiğini belirttiler.

Silah aramak için 1300 kişi daha gidiyor

Irak'ta şu ana kadar kitle imha silahı bulamayan ABD, gelecek hafta 1300 görevliyi daha silah bulma çalışmaları için bu ülkeye gönderecek.

Çalışmaları yürütecek Irak Araştırma Grubu'nun başına getirilen Amerikalı General Keith Dayton, gelecek hafta Irak'a gönderilecek görevliler arasında çok sayıda istihbarat uzmanının da bulunduğunu söyledi.

General Keith Dayton, Irak'ta yasak silah bulacaklarından emin olduğunu belirtti.

Bush, Auschwitz toplama kampında

Avrupa turunun ilk durağı olarak yaptığı Polonya seçimiyle, bu ülkeye verdiği önemi vurgulayan Başkan George Bush, geceyi Krakow'da geçirdi. ABD'nin Irak politikasına karşı çıkan Krakow Belediye Başkanı gezi programı dışı tutulurken, Bush, eşi Laura Bush ile birlikte, Nazi Almanyası'nın 1.5 milyon Yahudi ve diğer mahkumları katlettiği Auschwitz-Birkenau toplama kampını gezdi. Bush, ‘‘Soykırım, geçmişin en kötü derslerinden biridir. Kötü olanla nerede karşılaşırsak derhal harekete geçmeliyiz. Bu yapı, şeytanın gücünün acı hatıralarından biridir. Halklar şeytana direnmelidir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!