Son dakika haberi.. ABD temsilcisinden kritik açıklama: 'Menbiç’ten çekiliyorlar'

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi.. ABD temsilcisinden kritik açıklama: Menbiç’ten çekiliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 10:57

ABD Başkanı Barack Obama’nın özel temsilcisi Brett McGurk, kişisel Twitter hesabından Türkiye ile ABD arasında sorun haline gelen YPG güçlerinin Menbiç’ten çekilmesi ile ilgili bir mesaj paylaştı. McGurk mesajında, "Bütün YPG güçleri yerel birimlerin eğitimi tamamlandıktan sonra Menbiç’ten ayrılıp Fırat’ın doğusuna geçecek" dedi. ABD’li temsilcisinin bu mesajından hemen sonra YPG de McGurk ile aynı doğrultuda bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi McGurk, terör örgütü PKK ile bağlantılı YPG'nin Menbiç'ten çıkarak Fırat'ın doğusuna döneceğini açıkladı. McGurk'ün son dakika açıklamasının ardından YPG de, "Güçlerimizin kentteki rolünü tamamlamasının ardından Menbiç’te bulunan YPG savaşçılarını çekerek Fırat’ın Gazabı hamlesine katılacağımızı belirtiyoruz" açıklamasında bulundu. YPG'nin Fırat Nehri'nin batısına geçmemesi, Türkiye'nin kırmızı çizgisiydi.

Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Dönüm noktası: Bütün YPG birimleri, DEAŞ'tan sonra güvenliğin sağlaması için yerel birimlere verilen eğitim tamamlandıktan sonra Menbiç'ten ayrılacak ve Fırat'ın doğusuna dönecek" ifadelerini kullandı. 

McGurk, devam ettiği mesajında, "Koalisyonumuz, DEAŞ'ın geri dönmemesini garanti altına almak için en iyi formül olarak, yerel güçleri kendi bölgelerini savunmalarını sağlayacak şekilde eğitmek ve desteklemekten gurur duyuyor" diye yazdı.

Haberin Devamı

Terör örgütü ​DEAŞ kontrolündeki Menbiç'in geri alınması için başlatılan operasyon PKK'nın Suriye uzantısı YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından yürütülmüştü. Türkiye, Fırat'ın batısının kendilerinin 'kırmızı çizgisi' olduğunu belirterek, Ağustos ayında DEAŞ'tan geri alınan kentteki YPG'lilerin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyordu.

Son dakika haberi.. ABD temsilcisinden kritik açıklama: Menbiç’ten çekiliyorlar

 "VERİLEN SÖZÜN GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sabah, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin, Münbiç’ten temizlenmesi konusunda Türkiye’nin istediği noktaya gelinip gelinmediği sorusu üzerine şöyle demişti:

"Münbiç’te de koalisyon güçlerinin başta Amerika olmak üzere verdikleri söz, bugün yarın o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG’nin gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz."

Haberin Devamı

YPG'DEN AÇIKLAMA

DHA’nın haberine göre, ABD’li temsilci McGurk'ün mesajlarından kısa süre sonra YPG’den de aynı doğrultuda bir açıklama geldi. Menbiç'teki YPG'lilerin buradaki "görevlerini tamamlandıktan sonra" kentten ayrılarak SDG'nin Rakka'ya düzenlediği operasyona katılacağının belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

"Güçlerimiz, 15 Ağustos 2016 tarihinde Menbiç Askeri Meclisi ve uluslararası koalisyon güçlerinin de desteği Münbiç’i DEAŞ çetelerinden temizledik. Menbiç’in özgürleştirilmesi ve Menbiç Askeri Meclisi savaşçılarının eğitim çalışmalarının tamamlandı. Mevcut durumda Menbiç’te bulunan askeri ve güvenlik kurumları olası saldırılara karşı cevap olabilecek pozisyondadır. Güçlerimizin kentteki rolünü tamamlamasının ardından Menbiç’te bulunan YPG savaşçılarını çekerek Fırat’ın Gazabı hamlesine katılacağımızı belirtiyoruz. Aynı zamanda savaşçılarımıza kucak açan kahraman Menbiç halkına da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Eğer ki gerekirse, Menbiç halkının çağrılarına tekrardan cevap olmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz."

Haberin Devamı

ABD'NİN GEÇMİŞTEKİ AÇIKLAMALARIYLA ÇELİŞTİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda ve Türkiye’ye bildirimlerinde, Menbiç’teki YPG'lilerin ilçeden ayrılıp Fırat Nehri’nin doğusuna geçtiğini iddia etmişti. Buna karşın Türk istihbarat birimleri Münbiç’teki örgüt varlığının devam ettiğini raporlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Ağustos ve Eylül ayında yaptığı açıklamalarda, örgütün kendilerine verdiği sözü tutarak Fırat Nehri'nin doğusuna çekildiğini ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!