McGurk, Menbiç için Suriye’ye; Musul için Ankara’ya geçti

Güncelleme Tarihi:

McGurk, Menbiç için Suriye’ye; Musul için Ankara’ya geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2016 20:53

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi, ikinci kez Kuzey Suriye’yi ve Türkiye’yi ziyaret etti. Suriye’de YPG’nin asli unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne Amerikan desteğini vurgularken, Türkiye’de Musul operasyonunu konuştu.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Suriye’nin kuzeyinde, YPG’nin kontrolündeki Kobani’yi ziyaret ederek, PKK bağlantılı YPG’li komutanlardan plaket alan ve Ankara Yönetimi’nin tepkisini çeken ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye’nin 24 Ağustos’ta başlattığı Cerablus Operasyonu’nun ardından geçen hafta bu sefer sessiz sedasız yeniden Suriye’deki YPG bölgesine gitti. YPG’nin asli unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) olan desteği yineledi. McGurk, ardından Ankara’ya geçerek, burada da Türk yetkililerle 2014 Haziran’ından beri IŞİD’in elinde bulunan Musul’un kurtarılması için düzenlenecek harekâtı ele aldı.

INTERPOL’LE BULUŞTU

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü’nün Hürriyet’e yolladığı açıklamaya göre, McGurk geçen haftaki temaslarına Almanya’dan başladı. Ve burada Alman yetkililerle bir araya gelerek Irak’ın yeniden istikrara kavuşturulması için atılacak adımları, sınırlardan geçen yabancı savaşçıların durdurulması için alınacak önlemleri görüştü. McGurk, Almanya’da ayrıca INTERPOL Genel Sekreteri Jurgen Stock ile görüşüp yabancı savaşçıların tespit edilmesine yönelik uygulamaları ele aldı.

Haberin Devamı

TAHHÜTLERE UYULMALI

McGurk’ün ikinci durağı ise Suriye oldu. Ve Özel Temsilci, burada SDG’ye mensup çeşitli grupların liderleriyle görüştü. Amerikan Dışişleri Sözcüsü, McGurk’ün toplantılarına ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Özel Temsilci McGurk, Menbiç’in IŞİD’li teröristlerin elinden kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, IŞİD’e karşı savaşta ABD’nin SDG’ye olan devam eden desteğini tekrarladı, daha önceki taahhütlere kesin bir şekilde bağlı kalmaya duyulan ihtiyacı vurguladı.” Taahhütlerden kastın YPG’nin Menbiç’in alınmasının ardından Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi konusunda daha önce verilen sözler olduğu öğrenilirken, McGurk’ün toplantılarda Kuzey Suriye’de savaşan tüm IŞİD karşıtı güçler arasında ihtilafların giderilmesinin önemine değindiği aktarıldı.

MUSUL VE SINIR

McGurk’ün, Suriye’den sonra geçtiği Ankara’daki temaslarına ilişkin ise Amerikalı Sözcü şunları aktardı: “Özel Temsilci McGurk, IŞİD’in NATO müttefikimizin sınır bölgesinden tamamen temizlenmesi konusundaki çabalara ABD desteğini görüşmek ve şimdiye kadar bu konuda sağlanan ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirmek için Türk yetkililerle buluştu. Ayrıca, Irak’taki Musul harekâtı için planlamayı ve IŞİD’in nihai mağlubiyetini hızlandırmak için daha yakın bir Amerikan-Türk işbirliği oluşturulması konularını ele aldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!