Marc Grossman: Türkiye'nin akıl almaz ekonomik potansiyeli var

Güncelleme Tarihi:

Marc Grossman: Türkiyenin akıl almaz ekonomik potansiyeli var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa ve Kanada'dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcılığına atanan eski Ankara Büyükelçisi Marc Grossman, Türkiye'nin inanılmaz bir ekonomik potensiyeli olduğunu, bu yüzden ABD-Türkiye ilişkilerinin sadece güvenlik konularıyla sınırlanamayacağını söyledi.

Avrupa ve Kanada'dan sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcılığına atanan eski Ankara Büyükelçisi Marc Grossman, ‘‘Türkiye'nin akıl almazı ekonomik potansiyeli var. Bu nedenle ABD-Türkiye ilişkilerini, sadece güvenlik konuları ile sınırlamak yanlıştır'' dedi.

ABD yasaları gereği, yeni atandığı görevi Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun onayından geçen Grossman, söz konusu ‘‘onay oturumu'' sırasında Türkiye'yi savundu.

Üst düzey bürokratların oluşturduğu komisyon karşısında önce yeni göreviyle ilgili planlarını anlatan Grossman, daha sonra senatörlerin kendisine yönelttiği soruları cevaplandırdı. Senato Dış İlişkiler Komisyonu karşısında bir anlamda bir sınav veren Grossman, yeni görevinin çerçevesini çizerken Türkiye ile ilgili olarak sadece ‘‘Ege'de, Türk- Yunan ilişkilerini düzeltmek ve Kıbrıs sorununa çözüm bulmak çabalarımızın bir parçası olmaya devam edecektir''' sözlerini sarfetti.

ÖNEMLİ ÜLKE

Ancak Türkiye oturumun ikinci yarısında yani senatörlerin Grossman'a yönelttikleri sorularla sürekli gündeme geldi. Komisyon Başkanı New Hampshire Senatörü Robert Smith'in, Türkiye'nin büyük iç ve dış sorunları varken, Avrupa ve ABD ile nasıl bütünleşebileceği yolundaki sorusu üzerine Grosmann şu cevabı verdi: ‘‘Türkiye'nin ABD ve Batı için çok önemli bir ülke olduğundan kuşku yok. Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçları düşünülürken bu ülkenin yaşadığı tehlikeli bölgedeki durumu gözardı edilmemeli. Türkiye'nin akıl almaz bir ekonomik potansiyeli var. Bu açıdan ABD- Türkiye ilişkilerini yalnızca güvenlik konuları ile sınırlamak yanlıştır. Türkiye'nin daha çok demokrasiye ve Akdeniz'in doğusunda daha istikrarlı bir konuma ihtiyacı vardır. Bu nedenle Madrid'te Türkiye ile Yunanistan arasında kaydedilen gelişmeleri önemli görüyorum''.

GELİŞMELER VAR

Demokrat senatör Paul Wellstone'un‘‘Türkiye'de insan hakları ihlal ediliyor, Kürt'lere baskı yapılıyor, Biz neden Türkiye'ye daha çok baskı yapmıyoruz?'' sorusunu üzerine ise Grossman ‘‘Türkiye'de insan hakları ve demokrasi konusunda sorunlar var. Ancak son üç- dört yıldaki gelişmeler bakılırsa bu konularda önemli gelişmeler var. Türkiye'de başkaları için değil kendi çıkarları için bu konularda iyilişme olmasını isteyen bir akım var. Ben Türkiye'de demokrasi, insan hakkları, Yunanistan'la ilişkiler, Kıbrıs sorunu gibi unsurların tümünü birden desteklememiz ve yardımcı olmamız gerektiğine inanıyorum. Bunlardan birini dışlarsak başarılı olamayız''dedi.

Türkiye'yi en iyi şekilde savunan Grossman'ın önümüzdeki günlerde yeni görevine başlaması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!