Malezya seçimlerinde 'cennet' vaadi

Güncelleme Tarihi:

Malezya seçimlerinde cennet vaadi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 08, 2004 12:36

Malezya'da muhalefetteki köktendinci Pan-Malezya İslami Partisi'nin manevi liderinin, "İslamcı bir partiye oy verenlerin cennete, İslami olmayan partilere oy verenlerin cehenneme gideceğini" söylemesi sert tartışmalara yol açtı.

Haberin Devamı

Malezya'da yayınlanan Star gazetesinin haberine göre, PAS (Parti İslam se-Malaysia -PAS) manevi lideri Niz Aziz Nik Mat, Kuranı kerim'in ''İslam'ın etrafında toplananların Allah'ın getirdiği ilahi yasalar altında yaşamak istediklerini'' söylediğini belirterek, ''Ve doğal olarak onlar İslami bir partiyi seçtikleri için cennete giderler, İslami olmayan partileri destekleyenlerse mantıksal olarak cehenneme gideceklerdir'' dedi.

Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi, hükümet yanlısı seçmenlerin cehenneme gideceğini söyleyen bu partiyle mücadele edeceklerini belirterek, ''Bu bizim yüzleşmemiz gereken bir konu. Hiçbir şey yokmuş gibi omuz silkip geçemeyiz. Cevap vereceğiz'' dedi.

MAHATHİR'DEN İLGİNÇ CEVAP

Eski Başbakan Mahathir Muhammed de, bu sözlere sert tepki gösterdi ve ''Bu durumda ahlaksızlar ve fahişeler de eğer PAS üyesi iseler ve bu partiye oy verdilerse cennete giderler'' dedi.

Haberin Devamı

Diğer muhalefet yetkilileri de Nik Mat'ın İslami ilkeleri sadece kendi işine geldiği gibi yorumladığını belirterek, Nik Mat'ı ölen annesi için geçen ay yapılan cenaze törenlerini yönetmemekle suçladılar.

Nik Mat, bu konuyu seçim kampanyası dönemi başlayıncaya kadar gündemde tutacağını belirtirken, Seçim Komisyonu, seçmenlerine bu tür vaatlerde bulunanların seçimi kazansalar bile milletvekilliğini kaybedebilecekleri uyarısında bulundu.

Büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Malezya'da din ve etnik sorunlar son 30 yıldır etnik ayaklanmalar yoluyla siyaseti etkilemeye devam ediyor.

Siyasi amaçlar için ulusal birliğe tehdit oluşturacak şekilde dini ve etnik sorunları gündeme getirmek yasalara göre yasak olsa da, bu sorunlar gündemi belirleyebiliyor.

Başbakan Abdullah'ın liderliğini yaptığı Birleşik Malaylar Ulusal Örgütü, İslami Parti ile 25 milyonluk nüfusun yüzde 60'ını oluşturan Malayların desteği için mücadele ediyor.

BaÅŸbakan Abdullah'ın partisinin büyük ortak olduÄŸu 14 partilik laik Barisan Nasional (BN) koalisyonu, parlamentoda çoÄŸunluÄŸa sahip ve 21 Mart'taki seçimlerde tekrar iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.Â

Ä°SLAMÄ° PARTÄ° ÅžERÄ°AT Ä°STÄ°YOR

Haberin Devamı

Ä°slami Parti ise Malezya'nın bir ÅŸeriat devleti olmasını istiyor. Malezya'da Ä°slami Parti'nin manevi lideri Niz Aziz Nik Mat'ın oÄŸlu Nik Adli'nin de aralarında bulunduÄŸu birçok Ä°slami Parti üyesi tutuklanan militanlar arasında bulunuyor.Â

Ä°nsan hakları örgütleri Nik Adli'nin 2 yıldan uzun bir süredir mahkemeye çıkarılmadan tutukluluÄŸunun devam etmesini protesto için 15 tutukluyla birlikte baÅŸlattığı açlık grevinin 7 gününde hastaneye kaldırıldığını bildirdiler.Â

22 yıllık iktidardan sonra geçen Ekim ayında BaÅŸbakanlığı bırakan Mahathir Muhammed'in yerine geçen Abdullah, saygı duyulan bir Müslüman din adamının oÄŸlu olması nedeniyle köktendinci etkiye karşı daha güçlü bir lider olarak görülüyor ve Mahathir'in aksine ÅŸimdiye kadar daha az çatışmacı bir siyaset izledi.Â

Haberin Devamı

Ancak Ä°slami Parti'nin manevi liderinin son sözleri üzerine Abdullah, bir mitingden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bunları görmezden gelemeyiz. Cevap vermek zorundayız. Öbür türlü, uygun olmayan fetva ve görüşler olacaktır ve bunlar cevap verilmezse Müslümanları etkiler'' dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!