Mahkeme kararını verdi: Duggan'ı öldüren polis haklı

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararını verdi: Dugganı öldüren polis haklı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2014 01:21

İngiltere'nin başkenti Londra'da 2011'de sokak ortasında polis tarafından öldürülmesi ülke genelinde ayaklanmalara neden olan siyahi genç Mark Duggan'la ilgili davada mahkeme kararını verdi.

Haberin Devamı

Londra’nın kuzeyindeki Tottenham bölgesinde 2011 yılının Ağustos ayında uzun süre takip ettikleri şüpheli Mark Duggan’ı “kendilerine ateş açacağına inandıkları için” vurup öldürerek ülke çapında isyana ve yıkıma neden olan polis memurları, çıkarıldıkları mahkemede aklandı.

Üç erkek ve yedi kadından oluşan jüri, 29 yaşındaki Duggan’ın vurulduğu sırada silahlı olmadığı sonucuna varsa da, cesedinden 6 metre uzakta bulunan tabancayı vurulmadan saniyeler önce elinden attığına inandıklarını belirtti ve polis memurlarının “bir tehdit oluşturduğunu düşündükleri” Duggan’a ateş açmakta haklı oldukları kararına vardı.

Duggan’ın ailesi ve dostları “barışçıl” bir yapıya sahip olduğunu söyledikleri adamın olay sırasında tamamen silahsız olduğunu ve “cinayetten sonra” bulunan tabancayı Tottenham semtindeki olay mahalline polisin yerleştirdiğini iddia ediyordu.

Kararın açıklanmasından sonra Duggan’ın halası Caroline yaptığı basın açıklamasında, “İngiltere nüfusunun çok büyük bir kısmının yeğeninin polis tarafından infaz edildiğini” bildiğini iddia etti. Caroline Duggan, “Jüri kararından sonra da Mark için, onun çocukları için ve gözaltında ölen ancak sesini duyurmayı başaramayan tüm diğer Mark’lar için son nefesimize kadar savaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Metropolitan Polis Teşkilatı’nın başında bulunan Sir Hogan Howe ise karardan sonra yayınladığı açıklamada, “Bay Duggan’ın ölümünün ailesi için bir trajedi olduğunu kabul ediyoruz. Ancak jürinin adil kararını da mutlulukla karşılıyoruz. Polis memurları silahlı ve tehlikeli bir şüpheliyi takip ederken tehdit altında olduklarına inanmış ve ateş açmıştır” dedi.

Howe sözlerine, “Ancak Mark Duggan’ın 2011’deki ölümü Londra’daki siyahi toplumların polise olan güvenini kökünden sarsmıştır. Bu toplum ve polis teşkilatı arasındaki ilişkinin yeniden kurulabilmesi için çok çalışmamız gerektiğini çok iyi biliyorum” diyerek devam etti.

Polis müdürü, “Tottenham’ın toplum liderlerini, tüm yerel toplum liderlerini yarın benimle buluşmaya çağırdım. Polis teşkilatına olan güveni yeniden nasıl inşa edebileceğimizi tartışacağız” dedi.

Haberin Devamı

Jürinin kararını dün akşam saatlerinde açıklamasının ardından polis teşkilatı olası yeni bir isyan hareketine karşı Tottenham bölgesindeki devriye sayısını artırdıklarını ancak sokakların tamamen sakin olduğunu söyledi.

Polis müdürü Sir Hogan Howe, Duggan’ın ölümünün ardından yaşananların tekrarlanmaması için bundan böyle Londra’da silahlı tüm polis memurlarının kasklarına kamera yerleştirileceğini de açıkladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!