Mafya ekonomisi

Güncelleme Tarihi:

Mafya ekonomisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 00:00

İtalya’da son yıllarda darbe üstüne darbe yiyen mafya, tüketim mallarına yöneliyor.

Mafya artık modadan balıkçılığa, korsan DVD üretiminden genetik biraya kadar değişik ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.

İngiliz Independent Gazetesi’nin haberine göre, mafyanın sattığı mallar, ününe uygun bir biçimde yasa dışı yollardan ve sağlık kuralları hiçe sayılarak üretiliyor. Nitekim, İtalyan Çiftçiler Sendikası, Sicilya mafyasının, makine yağlamakta kullanılan kolza yağına zeytin esansı katıp, halis zeytinyağı diye piyasaya sürdüğünü bildirdi. Piyasaya sürülen sahte gıda maddeleri zeytinyağıyla da sınırlı değil. Polis her ay, yüzlerce sahte Parma jambonu ele geçiriyor. Mafya örgütü Camorra, polis baskınlarına karşı 14 yaşından küçük çocuklar çalıştırıyor. Çünkü İtalyan yasalarına göre, küçük çocuklar hakkında soruşturma açılmıyor. İtalya’daki küçük işyerleri grubunun açıklamasına göre, ekonomik açıdan mafya, en büyük güçlerden biri haline geldi. Organize suç örgütlerinin yıllık kazancının, 126 milyar dolar olduğu ve bu miktarın, ülke üretiminin yüzde 7’sine eşit olduğu ifade ediliyor.

4 ÖRGÜT FAALİYETTE

Üretime yönelik olarak faaliyet gösteren dört büyük organize suç örgütü bulunuyor. Bunlar, Calabria’da Ndrangheta, Apulia’da Sacra Corona Unuta, Neapolitan Camorra ve Sicilya’da Cosa Nostra. Bu dört büyük mafya grubunun, gıda sektörüne yönelmekten başka, sadece sahte marka çanta ve DVD işinden yılda 10 milyar dolar, yiyecek işinden ise yine yılda 10 milyar dolar haksız kazanç elde ettiği belirtiliyor. Bu rakamları, ülkede yasa dışı faaliyetlerle mücadele eden komisyonun başkanı Tano Grasso verdi.

MODAYA EL ATTILAR

Napoli’de araştırmacı gazeteci olarak çalışan Roberto Saviano, Camorra hakkında yazdığı kitapta, önde gelen modacıların, bu mafya örgütünün kontrol ettiği taşeron konfeksiyon atölyelerine iş verdiklerini örnekleriyle açıkladı. Grasso da, Camarro’nun sadece Napoli’de yasa dışı olarak 2500 ekmek fırını işlettiğini söyledi. Grasso’ya göre, Cosa Nostra ile Ndrangheta ise, yine yasa dışı yollardan ton balığı avına odaklandılar.

Ülkede giderek güç kazanan "Eko Mafya"nın başkenti, güneydeki Campania kenti. Campania bölgesine her yıl, milyonlarca ton endüstriyel atık geliyor. Mafya ve özellikle de Camorra, bu bölgeye zehirli atıkları gömüp gizleyerek, milyonlarca dolar kazanıyor.

Turistler için mafya rehberi

İTALYA’da lise öğretmeni ve mafya uzmanı Augusto Cavadi, ülkeye gelecek turistler için 55 sayfalık bir mafya turist rehberi hazırladı. Kitapta, turistlerin mafya hakkında merak ettiği tüm bilgiler bulunuyor. Japonca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve İspanyolca basılan "Turistler için mafya" adlı el kitabında, en çok sorulan 10 sorunun da cevabı yer alıyor. Amerikan ABC TV’sine konuşan Cavadi, kitapta yer alan "Mafya çocuk, papaz ve kadın öldürür mü" şeklindeki soruyu yanıtlarken, "Evet, mafya kendisine karşı çıkan herkesi öldürür. Mafyadan duyulan korkuyu yok etmek istemem ama, turistler mafyanın ilgi alanına girmez" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!