Madende can pazarı

Güncelleme Tarihi:

Madende can pazarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 00:11

Güney Afrika'da bir altın madeninde, yer altında mahsur kalan işçilerden kurtarılanların sayısı her geçen saat artıyor. Madende 2 bin 200 metrede mahsur kalanların sayısı son kurtarılanlarla birlikte 1950'ye ulaştı.

Haberin Devamı

Ölüme karşı yarıştan kareler

 Johannesburg'un güneybatısında bulunan Carletonville yakınlarındaki madende, ana asansörün kablosunun kopması sonucu madenciler mahsur kalmışlardı. Kurtarma çalışmaları sürerken, içeriye temiz hava pompalanmış ve mahsur durumdaki madencilerin durumunun iyi olduğu belirtilmişti.

Altın şirketinin yöneticisi Patrice Motsepe, tüm madencilerin TSİ 14.00'e kadar çıkarılacağını tahmin ettiklerini söylemişti. TSİ 10.30 itibariyle yer altından çıkarılanların sayısı 1650'ye ulaşmıştı.

MADEN 24 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR

Hem altın şirketi hem de sendika, Johannesburg'un güney batısında bulunan Carletonville yakınlarındaki madende, daha iyi güvenlik tedbirlerine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Altın şirketi müdürü Patrice Motsepe, kazayı "herkes için uyanma çağrısı" olarak niteledi. Motsepe, ayrıca mahsur kalan tüm madencilerin TSİ 14.00'e kadar çıkarılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Harmony Gold'un yöneticisi Briggs, olayın ardından maden çıkarma faaliyetinin askıya alınacağını ve madenin soruşturma tamamlanıp onarım işlemleri bitinceye kadar kapalı kalacağını açıkladı. Briggs, kazanın nedeni konusunda da hava borusunun kırılarak, ana asansörün elektrik kablolarına zarar verdiğini söyledi.

Ulusal Madenciler Sendikası ise günde maden çıkarma faaliyetinin 24 saat sürmesi ve ihmalin kazaya sebebiyet vermiş olabileceği görüşünde.

Sendika Başkanı Senzeni Zokwana, maden çıkarma işleminin aralıksız sürmesinin gerekli denetimlerin yapılması için gerekli zamanı tanımadığını belirtti. Zokwana, ayrıca işçilere gerektiğinde alternatif kaçış yolu imkanı tanıyacak acil çıkışların gerekliliğine dikkat çekti.

Güney Afrika'daki altın madenleri, dünyadaki en derin madenler olarak biliniyor ve sendikalar, şirketleri işçilerin güvenliği için gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştiriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!