Maddi durum yüzden belli

Güncelleme Tarihi:

Maddi durum yüzden belli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 07:00

İskoçya’da yapılan bir araştırmaya göre dar yüzlü ve açık renk tenli kişiler zengin, geniş yüzlü ve soluk tenli kişiler ise fakir olarak algılanıyor.

Haberin Devamı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bir ekip, “Hangi yüz özelliklerinin zengin gösterdiği” konusunda bir çalışma yaptı. Batı ülkelerinden katılımcılarla gerçekleştirilen araştırmayla, yalnızca insanların algısına dayanarak hangi yüz özelliklerinin yüksek veya düşük sosyal statüyle ilişkili olduğunu belirlendi.

GÜVENİLİR VE YETENEKLİ

Sonuçları Journal of Experimental Psychology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, insanlar “Daha dar yüz, yukarı doğru gülen ağız, kalkık kaş, yakın aralıklı göz ve açık ve sıcak bir ten rengine” sahip kişilerin daha zengin göründüğünü düşünüyor. Bu yüz özellikleri aynı zamanda “Güvenilirlik, yeterlilik ve sıcaklıkla” ilişkilendiriliyor. “Geniş, kısa ve düz surat yapısı, aşağı doğru çekilmiş ağız ve daha koyu renk tenli” insanlar ise alt sınıf, daha az güvenilir ve beceriksiz olarak algılandı.

Haberin Devamı

Araştırmada adı geçmese de her ikisi de milyarder olan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ve Amazon CEO’su Jess Bezos’un, çalışmada bahsedilen yüz özelliklerine sahip olması dikkat çekti. Bilim insanları, görünüşle ilgili önyargılarımızın sadece yüz görünümüne göre bile oluşabildiğine ve bunun belirli insanların sosyal açıdan dezavantaj yaşamasına sebep olabileceğine dikkat çekiyor. Araştırma ekibinden Prof. Rachael E. Jack, çalışmayla “İnsanların önyargılarıyla hareket etmesinin önlenmesini” umduğunu söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!