Lübnan’dan Rumlara: Bugün git yarın gel

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’dan Rumlara: Bugün git yarın gel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 07:00

İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırları anlaşmasını fırsat bilen Rumlar, Beyrut’a da heyet yolladı. Ancak Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, ‘öncelik Suriye ile anlaşma’ yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum yönetimi, aralarında diplomatik ilişki bulunmayan komşu ülkeler Lübnan ile İsrail’in ABD’nin arabuluculuğuyla doğu Akdeniz’de deniz sınırları anlaşması imzalamasını fırsat kabul ederek, benzer bir anlaşma yapmak üzere Beyrut’a bir heyet gönderdi. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Rum heyete “Önce Suriye ile deniz sınırlarımızı belirleyeceğiz, sonra Kıbrıs’a bakarız” cevabı verdi. Rumların anlaşma istedikleri bölge KKTC açıkları.

Rum heyeti başkanı Tasos Conis, görevinden bu ay sonu ayrılmak istediğini ilan eden Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Meclis Başkan vekili Elias Bou Saab ile görüşmesinin ardından Lübnan’la doğu Akdeniz’i paylaşım anlaşması yapmaları önünde hiçbir engel olmadığını söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise Rum temsilciden farklı konuştu ve deniz yetki anlaşması konusunda önceliklerinin Suriye ile anlaşma olduğunu belirterek, “Daha sonra Kıbrıs ile anlaşmaya bakarız” cevabı verdi. Lübnan Meclis Başkan vekili Saad ise, Rumlara daha net cevap verdi, “Kıbrıs’la anlaşma imzalama konusunu önce Suriye’yle konuşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Suriye’ye konuyla ilgili gitmesi planlanan Lübnan heyetinin seyahati, Şam yönetiminin, “Şimdi hiç zamanı değil” yanıtı üzerine belirsiz bir tarihe ertelendi. Mısır ve İsrail ile doğu Akdeniz’i paylaşan anlaşmalar imzalayan ve KKTC’yi yok sayarak Kıbrıs açıklarını parselleyen Rum yönetimi, 2007’de Lübnan’a da benzer bir anlaşma sunmuş, ancak Lübnan Meclisi söz konusu anlaşmayı onaylamamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!