Lozan'da Perinçek'e toplantı yasağı

Güncelleme Tarihi:

Lozanda Perinçeke toplantı yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 16:37

İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in sözde Ermeni soykırımına karşı görüşü nedeniyle 6-7 Mart tarihlerinde mahkemeye çıkacağı İsviçre'nin Lozan kenti polisi, Perinçek ile kendisine destek vermeye gelecek Talat Paşa Komitesi üyelerinin söz konusu tarihlerde toplantı düzenlemelerini ve basına açıklama yapmalarını yasakladı.

Haberin Devamı

Waad kantonuna bağlı Lozan polisinin, "toplantılarda suç işleme ihtimalinin yüksek olduğu" gerekçesiyle böyle bir karar aldığı bildirildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye-İsviçre Dostluk Grubu Avrupa sözcüsü Mehmet Bedri Gültekin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İP lideri Doğu Perinçek'in 2005 yılında İsviçre'deki bir basın toplantısında dile getirdiği düşüncelerinden dolayı 6-9 Mart tarihleri arasında yargılanacağını anımsatarak, "Duruşmayla aynı günlerde Avrupa'daki Türk toplumu ve Türkiye'den gelecek aydınların katılacağı toplantı ve panel düzenleme taleplerine polisin yasak koyduğunu" söyledi.

Gültekin, toplantı ve panel düzenlemek üzere anlaşma yaptıkları salonların, polisin baskıları sonucu anlaşmadan vazgeçtiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

İsviçre'de Perinçek hakkında, 2005 yılında Lozan Antlaşmasının yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu ülkede düzenlediği basın toplantısında, "Ermeni soykırımının emperyalist bir yalan olduğunu" söylediği için soruşturma açılmıştı.

WAAD KANTONU İÇİŞLERİ BAKANINA MEKTUP

Perinçek'in duruşmasından önce Lozan'da hazırlık yapan İP Avrupa temsilcileri ile Atatürkçü Düşünce Dernekleri (ADD) başkanları, Lozan polisinin "toplantı yasağı kararına" karşı Waad Kantonu İçişleri Bakanı Jean Claude Mermoud'a bir mektup yazdılar.

ADD Bern Başkanı Ethem Kayalı, ADD Zürih Başkanı Hasan Kemahlı ve İsviçre-Türkiye Dostluk Grubu üyesi Hamdi Şahin'in yazdığı mektupta şu ifadelere yer verildi:

"6-7 Mart tarihlerinde Türkiye'den 200 kadar seçkin bilim adamı, çeşitli partilere mensup politikacı, demokratik kitle örgütü yöneticisi ve sendikacı, yazar ve sanatçı, sayın Perinçek ile dayanışma amacıyla İsviçre'ye gelecektir.

Bizim Türkiye'den ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen yurttaşlarımızın katılımıyla toplantı taleplerimiz, 'suç işlenme ihtimali olduğu' gerekçesiyle Lozan polisi tarafından engellenmiştir."

Lozan'da 6 Mart günü basın toplantısı yapmak üzere kiraladıkları salon sahibinin de polis tarafından aranarak uyarılması üzerine salonu kiralamaktan vazgeçtiğini belirten ADD ve İP yetkilileri, Lozan polisinin bu hukuk dışı tutumunu protesto ettiklerini bildirdiler.

Haberin Devamı

ADD ve İP yetkilileri, Waad Kantonu İçişleri Bakanı Jean-Claude Mermoud'a yazdıkları mektupta, Lozan polisinin hukuk dışı tutumunu şu ifadelerle protesto ettiklerini belirttiler:

"Demokratik bir hukuk devletinde olmaması gereken anlayışlarla karşı karşıyayız. Bu uygulamaların İsviçre yasalarında da yeri olmadığı açıktır.Hiçbir başvurumuzda 'Ermenilere karşı toplantı yapacağız' şeklinde bir ifade kullanmadık, Ayrıca hiçbir zaman böyle bir amacımız da olmadı. Böyle bir davranışı yanlış görürüz."

Dünyanın hiçbir ülkesinde "suç işlenme ihtimali vardır" gerekçesiyle kişilerin veya kurumların demokratik haklarını kullanmaktan alıkonulamayacaklarını ifade eden Kayalı, Kemahlı ve Şahin, "Lozan polisi ve Renens Belediyesinin toplantı yapma taleplerine karşı takındıkları tavırlarla temel hukuk kurallarını ihlal ettiklerini" bildirdiler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!