Londra’da ’Türk Boris’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

Londra’da ’Türk Boris’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 00:00

Londra’nın yeni seçilen Belediye Başkanı, Kurtuluş Savaşı muhalifi Ali Kemal’in torunu Boris Johnson’ın daha önce açıkladığı metro, hafif metro, tramvay ve otobüslerde içki içme yasağı dün yürürlüğe girdi.

Londra halkının sosyal paylaşım sitesi ’Facebook’tan yapılan çağrılarla, yasak öncesi verdiği ’son gece partisi’ ise, isyana dönüştü. Binlerce alemcinin, ellerinde içki şişeleriyle önceki akşam doldurduğu vagonlarda mutlu başlayan parti, alkol kana karıştıktan sonra kábusa dönüştü. Dün sabaha kadar süren içki alemi, ilerleyen saatlerde yapılan taşkınlıklarla yasağa karşı ’eylemi’ halini aldı.

İçtiler, her yere saldırdılar

Gençler, 31 Mayıs günü saat 21.00’de Liverpool Street istasyonunda, metroda son kez içki içmek üzere buluştu. Trenin son vagonlarında parti yapmak isteyen gençlerin bir kısmı istasyona girdikten sonra, aynı hat üzerindeki 6 istasyonun kapıları kapatıldı. Bu nedenle ’parti trenlerine’ binemeyen gençler de, istasyonlarda eğlenmeye başladı. Binlerce genç ellerinde içkilerle istasyon önünde şarkılar söyleyip dans etti. Kalabalıklar, gece ilerledikçe içip dağıtan azgın futbol taraftarlarına döndü. Kamu malına zarar veren alemciler 4 metro sürücüsüne ve 3 metro görevlisine saldırdılar; bir polis otosuna hasar verdiler ve bir polisi yaraladılar.

İngiliz polisinden orantısız güç

Görgü tanıkları, kabus gibi manzaralarla karşılaştıklarını, alkollü binlerce gencin birbirleriylye kavga ettiğini ve her yere kustuklarını anlattı. Alkollü gençlere sert bir şekilde müdahale eden polis, ortalarından ikiye ayırdığı kalabalığı merdivenlere iterek istasyondan çıkarmaya çalışırken gerginlik yükseldi. Polisin bazı kadınları itip kakması öfkeyle karşılandı. Alkollü gençler polisin sert müdahalesine ellerindeki bira kutularına atarak karşılık verdi. Bazı polis memurlarının yaralanması, polisin müdahalesini daha da sertleştirdi. Polisin eylemci gençlere müdahale sırasında kendilerinin fotoğrafını çeken bazı gazetecileri de tartaklaması dikkat çekti. Tutuklanan 17 kişi, kamu düzenini bozmakla suçlanıyor. Londra Belediye Başkanı Johnson’un dedesi Ali Kemal, Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) ve gazeteciydi. Kurtuluş Savaşı’na muhalif yazılar yazan Ali Kemal, 1922’de, yargılanmak üzere Ankara’ya götürülürken linç edilerek öldürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!