Son dakika...İsrail-Hamas savaşında son durum: Açıklamalar peş peşe geldi, İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i resmen tanıyacak

Güncelleme Tarihi:

Son dakika...İsrail-Hamas savaşında son durum: Açıklamalar peş peşe geldi, İspanya, İrlanda ve Norveç Filistini resmen tanıyacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2024 09:57

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bini aştı. ABD Senatosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik 'yaptırım' arayışına girmişken Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i resmen tanıyacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetlerinden art arda yapılan açıklamalarda, 28 Mayıs’ta Filistin’in resmen devlet olarak tanınması kararı alındığı duyuruldu. İsrail yönetimi ise karara tepki olarak Norveç ve İrlanda büyükelçilerini geri çağırdı.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ve Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Filistin gündemiyle ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Store, 28 Mayıs’ta Filistin devletini resmen tanıyacaklarını duyurdu. Store, “Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi. On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi yaşatmalıyız: Yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Filistin'in kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu vurgulayan Store, “Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin kendi devletlerinde barış içinde yaşama hakları vardır. İki devletli çözüm olmadan Orta Doğu'da barış olmayacak. Filistin devleti olmadan iki devletli çözüm olamaz. Başka bir ifadeyle Filistin devleti Orta Doğu'da barışın sağlanması için ön şarttır” dedi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise, “Filistin, ekonomik istikrarsızlık ve yardım bağımlılığının yanı sıra temel hakların eksikliğinden oluşan aşağıya doğru giden bir sarmalın içinde kalmış durumda. İsrail'in uzun süredir devam eden yasa dışı yerleşim birimleri kurma ve genişletme politikası, yaşayabilir bir Filistin devletinin temelini zayıflatıyor. Filistinliler arasında genel bir umutsuzluk hissi geçen her yıl daha da güçleniyor” şeklinde konuştu.

Filistin Devleti şu anda Avrupa Birliği'nin sekiz üyesi tarafından tanınmaktadır: Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsveç.

Gazze'de can kaybı 35 bin 709'a yükseldi
Gazzede can kaybı 35 bin 709a yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte sivillere 6 saldırı gerçekleştirdiği, 62 kişinin hayatını kaybettiği, 138 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybının 35 bin 709'a, yaralananların sayısının 79 bin 990'a yükseldiği aktarıldı. Ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında cansız bedenlerin bulunduğu, ambulansların ve sivil savunma görevlilerinin İsrail'in engeli nedeniyle cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

Filistinli taraflar Norveç, İrlanda ve İspanya'nın "tanıma" kararından memnun

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetlerinin Filistin’i 28 Mayıs’ta resmen tanıyacaklarını duyurmasının ardından Filistin’deki taraflardan açıklama geldi. Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunu, topraklarımıza ve başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletine sahip olma hakkımızı teyit etme yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz. Dünya çapındaki ülkeleri meşru ulusal haklarımızı tanımaya ve Filistin halkımızın kurtuluş, bağımsızlık ve topraklarımızdaki siyonist işgaline son verme mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim ise açıklamasında, tanınma kararının arkasında Filistin halkının "cesur direnişinin" olduğunu söyledi. Naim, “Bu birbirini takip eden tanıma kararları, bu cesur direnişin ve Filistin halkının efsanevi azminin doğrudan sonucudur. Filistin meselesine ilişkin uluslararası tutum açısından bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin El Şeyh ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararı “tarihi an” olarak nitelendirdi. El Şeyh, “Bağımsız Filistin devletini tanıyan ve tanıyacak olan dünya ülkelerine teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'daki Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, üç ülkenin Filistin devletini tanıma yönünde aldığı kararların memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Açıklamada, “Bu önemli adımla İspanya, Norveç ve İrlanda, iki devletli çözüme ve Filistin halkına gecikmiş adaletin sağlanmasına olan sarsılmaz bağlılıklarını bir kez daha göstermişlerdir. Ayrıca İspanya, Norveç ve İrlanda'nın tanıması, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler'in ilgili tüm kararlarına uygundur. Bu da İsrail'in yasa dışı işgaline son verilmesi, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yönündeki tüm uluslararası çabalara olumlu katkıda bulunacaktır” ifadelerine yer verildi. Filistin’i tanımayan diğer ülkelere de bir an önce aynı yönde karar almaları çağrısında bulunuldu.

Türkiye'den ilk tepki: Memnuniyet duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

UNRWA: Refah’tan kaçanlar Han Yunus’taki harabelere sığındı
UNRWA: Refah’tan kaçanlar Han Yunus’taki harabelere sığındı

UNRWA’dan yapılan açıklamada, “Refah'tan tahliye emirlerinin ardından sadece Han Yunus'taki UNRWA tesislerindeki nüfus yüzde 36 oranında artmıştır. Dün çekilen fotoğraflarda, hasar görmüş okullarda molozların arasında yaşayan, çadırları, temel hizmetleri ve hayati malzemeleri olmayan aileler görülüyor. Gazze Şeridi'nde hiçbir yer güvenli değil” denildi.

'Gazze'de gözaltına alınanlar İsrail hastanelerinde tedavi zorluğu çekiyor, işkence benzeri koşullarda tutuluyor'
Gazzede gözaltına alınanlar İsrail hastanelerinde tedavi zorluğu çekiyor, işkence benzeri koşullarda tutuluyor

İsrail'deki sağlık çalışanları BBC'ye, Gazze’de gözaltına alınan ve İsrail’e götürülen Filistinli hastaların rutin olarak hastane yataklarında zincirlenmiş, gözleri bağlı, bazen çıplak halde tutulduğunu ve bez giymeye zorlandıklarını söyledi; bir doktor bunu "işkence" olarak tanımladı.

BBC’ye bilgi veren bir kaynak, bir askeri hastanede prosedürlerin "rutin olarak" ağrı kesici kullanılmadan yapıldığını ve bunun Filistinlilere "kabul edilemez ölçüde acı" verdiğini anlattı.

Başka bir kaynak, bir devlet hastanesinde gözaltındaki bir Gazzeliye uygulanan invaziv tıbbi prosedür sırasında ağrı kesicilerin "seçilerek" ve "çok sınırlı bir şekilde" kullanıldığını söyledi.

Ayrıca, devlet hastanelerinin onları nakletme ve tedavi etme konusundaki isteksizliği nedeniyle, kritik hastaların derme çatma askeri tesislerde tutulduğunu ve uygun tedaviden mahrum bırakıldığını da belirtti.

İsrail ordusu tarafından sorgulanmak üzere gözaltına alınarak Gazze'den götürülen ve daha sonra serbest bırakılan bir kişi, enfeksiyon kapmış yarası tedavi edilmediği için bacağının kesildiğini söyledi

ABD Senatosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik 'yaptırım' arayışında
ABD Senatosu, Uluslararası Ceza Mahkemesine yönelik yaptırım arayışında

ABD Senatosu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Karim Khan'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri istemesinin ardından mahkemeye yönelik "yaptırım" tasarısına destek sinyali verdi.

Blinken, "son derece yanlış" olarak tanımladığı "tutuklama talebi" hakkında ilgili adım atmaya kararlı olduğunu söyledi.

Senato'da Cumhuriyetçilerin ICC yetkililerine yaptırım uygulanmasına yönelik yoğun bir çaba içerisinde olduğu biliniyor.

ABD mahkemeye üye değil ancak geçmişte ICC'nin Rus lider Vladimir Putin için tutuklama kararı istemesi gibi hamlelerin destekçisi konumundaydı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!