Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail’de seçim protestosu! Sokaklar savaş alanına döndü

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail’de seçim protestosu Sokaklar savaş alanına döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 10:13

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar 162 gündür devam ediyor. IDF'nin bomba yağdırdığı ve baskınlar düzenlediği bölgede can kaybı 31 bini aştı. Savaş istemeyen binlerce İsrailli Tel Aviv’de protesto gösterisi düzenledi. Kudüs’teki Başbakanlık Konutu önünde toplanan binlerce kişi de acilen seçime gidilmesi çağrısı yaptı.

İsrail'de binlerce kişi sokakları ateşe verdi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, savaş istemeyen binlerce İsrailli başkent Tel Aviv’de protesto gösterisi düzenledi. Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetini protesto eden ve esir anlaşması talep eden binlerce kişi, ülkede acilen seçime gidilmesi çağrısında bulunurken, caddeleri ateşe verdi. İsrail polisi ile göstericiler arasında çatışma çıkarken, polis sis bombası kullandı.



“SAVAŞ YÜZÜNDEN HEMEN SEÇİM”

İsrail hükümetini protesto etmek üzere Kudüs’teki Başbakanlık Konutu önünde toplanan binlerce kişi de acilen seçime gidilmesi çağrısı yaptı. Gösteride konuşan yedek subay Benny Barabash, “Netanyahu lider olarak suçludur. Yaşam ya da ölüm seçimi önümüzde” ifadelerini kullanırken, göstericiler, “Savaşa rağmen şimdi seçim, savaş yüzünden şimdi seçim” sloganları attı.



Gösterinin organizatörü ise yaptığı konuşmada, hükümetin yetkilerini bırakması çağrısında bulunarak, “Nereye baksanız kaos var. Bu politikanın sonucu, kaos politikasının ta kendisi” dedi.

Almanya, ilk kez Gazze’ye havadan yardım bıraktı
Almanya, ilk kez Gazze’ye havadan yardım bıraktı

İsrail’in Gazze saldırıları devam ederken insani durumun her geçen gün derinleştiği Gazze’ye yardımlar havadan bırakılıyor. ABD, Ürdün’ün yanı sıra bu kez Gazze’ye Almanya’dan yardım geldi. Alman Hava Kuvvetleri, ilk kez Gazze’ye havadan yardım bıraktı. Alman Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Fransa’da konuşlu 2 adet C-130 tipi uçakların Ürdün’den havalandığı ve 4 ton gıdanın Gazze’ye indirildiği kaydedildi. Açıklamada 4 paletin bin metre yükseklikten Gazze’ye bırakıldığı aktarıldı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, konuya ilişkin açıklamasında “Gazze halkı temel ihtiyaç malzemelerinden yoksun. Bu nedenle hava kuvvetlerine ait nakliye uçakları havadan gıda ve ilaç tedarik edecek” dedi.

Almanya’dan İsrail’e Refah uyarısı
Almanya’dan İsrail’e Refah uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail’in saldırılarıyla kuzeyden göçlerle kalabalıklaşan Refah kenti hakkında uyarı niteliğinde açıklama yaparak “Refah'ta geniş çaplı bir saldırı haklı gösterilemez. Bir milyondan fazla insan oraya sığındı ve gidecek hiçbir yeri yok. Artık insani bir ateşkese ihtiyacımız var ki, ölmek üzere olanların ve rehinelerin nihayet serbest bırakılmasını sağlayalım” dedi.

Gazze’de can kaybı 31 bin 553’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 31 bin 553’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte İsrail tarafından Gazze’de 7 saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu. Saldırılarda 63 kişinin hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada 112 kişi de yaralandı.

Saldırıların başlamasından bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı ise 31 bin 553’e, yaralananların sayısı ise 73 bin 546’ya yükseldi.

Gazze’deki çocuklarda yetersiz beslenme iki katına çıktı
Gazze’deki çocuklarda yetersiz beslenme iki katına çıktı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve bölgedeki ortaklarının Şubat ayında Gazze Şeridi’nde yürüttüğü tarama sonuçlarını yayınladı. UNICEF raporuna göre, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde akut yetersiz beslenme oranının yüzde 31 olduğu hatırlatılırken savaşın geniş etkileri ve yardımların ulaştırılmasında devam eden kısıtlamalar nedeniyle çocukların yetersiz beslenme oranının hızla arttığı ve yıkıcı boyutlara ulaştığı vurgulandı. Gazze'nin kuzeyindeki 2 yaş altındaki her 3 çocuktan 1'i akut yetersiz beslendiği aktarılan raporda, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluk sonucu hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Barınaklardaki ve sağlık merkezlerindeki çocukların yüzde 4,5 nin yetersiz beslenmenin yaşamı en çok tehdit eden şekli olan, acil terapötik beslenme ve tedavi almadıkları takdirde çocukları ölüm riskiyle karşı karşıya bırakan şiddetli zayıflama ile mücadele ettiğini ortaya koydu.

Gazze’nin kuzeyinde 5 yaş altındaki çocuklar arasında akut yetersiz beslenme yaygınlığının yüzde 13’ten yüzde 25’e yükseldiğine dikkat çekildi.

Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk gemi, yardımı ulaştırdı
Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk gemi, yardımı ulaştırdı

Dünya Merkez Mutfağı ve Open Arms sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye açılan deniz koridorunu kullanan ilk gemi dün 200 tonluk gıdayı Gazze’ye ulaştırdı. İki STK, ilk gemiyi Gazze’ye ulaştırma, sahile geçici iskele yapma, yükü boşaltma ve ikinci gemiyi yükleme dahil çalışmalarını sürdürüyor.

Güney Kıbrıs’ın Larnaka Limanı’ndan Dünya Merkez Mutfağının (WCK) koordinasyonunda 200 ton su, taze meyve, sebze dahil gıda ile ayrılan Open Arms gemisi, yanında yüzdürdüğü mavna ile Gazze açıklarına dün ulaşmıştı. Sivil toplum kuruluşları, diğer taraftan Gazze sahilinde İsrailli yetkililerle birlikte geçici iskele çalışmaları yürüttü ve böylece gıda yardımı, dün akşam karaya boşaltıldı. WCK ilk pilot seferin başarılı olduğunu ve ikinci gemiyi yüklemeye başladıklarını duyurdu.

Türkiye’deki 6 Şubat depremlerinde bölgeye birçok mutfak açan Şef Jose Andres’in kurduğu WCK, ulaştırdıkları insani yardımla milyonlarca öğün yemeğin Gazzelilere sunulacağını belirterek “WCK, bugün erken saatlerde deniz yoluyla gelen yaklaşık 200 ton pirinç, un, protein ve daha fazlasını boşaltıyor. Bu sevkiyat, karaya boşaltılırken aynı zamanda ikinci gemimiz de yüzlerce ton gıdayla Güney Kıbrıs'tan yola çıkmaya hazırlanıyor” dedi.

AB’den yeni Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'ya tebrik mesajı

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün Filistin Başbakanı olarak atanmasından dolayı Muhammed Mustafa'yı tebrik ederek, “Filistin halkının büyük acılar çektiği bu kritik zamanda, Muhammed Mustafa'yı Filistin Yönetimi'nin yeni Başbakanı olarak atanmasından dolayı kutluyoruz. Filistin halkının bu zor zamanlarda çok ihtiyaç duyulan hizmetleri sunacak iyi yönetilen kurumlara her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Gazze'deki trajik durumun ele alınması ve Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin halkının yararına daha güçlü demokratik kurumlar ve yönetime yönelik temel reformlar üzerinde çalışmak da dahil olmak üzere yeni hükümetle işbirliğimizi sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Filistin Yönetimi, Gazze'nin geleceği açısından da AB'nin önemli bir ortağı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. AB, müzakerelere dayalı iki devletli çözüm hedefi doğrultusunda Filistin devletinin inşasını teşvik etmek amacıyla Filistin Yönetimi ve Filistin halkına önemli bir bağışçı olmaya devam edecektir” dedi.

Rehine anlaşması ve ateşkes görüşmelerinde 'hala ilerleme yok'

Netanyahu, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin mahsur kaldığı Refah şehrine karadan saldırı yapılmasına yönelik askeri planın onaylandığını duyurdu. Birleşmiş Milletler, Almanya ve Hollanda İsrail'i bu plana devam etmemesi konusunda uyarırken ABD temkinli bir tavır takındı.

Refah kentinde endişeli bekleyiş sürerken Suudi televizyon ağı Al-Arabiya, "Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerde hâlâ bir ilerleme kaydedilmediğini" bildirdi. Haberde adı açıklanmayan Mısırlı yetkililerin anlaşmanın önünde 'engeller' bulunduğunu söylediklerine dikkat çekildi.

Gallant'tan Güvenlik Kabinesi'ni kızdıran sözler: Gazze'yi Filistinliler yönetsin
Gallanttan Güvenlik Kabinesini kızdıran sözler: Gazzeyi Filistinliler yönetsin

The Times of Israel'in haberine göre Savunma Bakanı Yoav Gallant, savaştan sonra Gazze'yi Filistinlilerin yönetmesi gerektiğini çünkü bunun en uygun seçenek olduğunu söyledi. Güvenlik Kabinesi toplantısında konuşan Gallant, savaştan sonra Gazze'de gerçekleşebilecek dört senaryoyu sıraladı:

-Tamamen yenilgiye uğramazsa Gazze Hamas tarafından yönetilmeye devam edebilir.

-İsrail Gazze'yi kalıcı olarak işgal edebilir

-Yapılandırılmış bir liderlik olmazsa bölge kaosa sürüklenebilir.

-Gazze'yi yerel Filistinliler yönetebilir.

Gallant bu senaryolardan en az zararlı olanının Gazze'nin Hamas'la bağlantısı olmayan Filistinliler tarafından yönetilmesi olduğunu söyledi ancak bu sözler Güvenlik Kabinesi'nin bazı üyelerinin tepkisine yol açtı.

İsrail'den gece katliamı
İsrailden gece katliamı

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail, Nusayrat Mülteci Kampı ve Gazze kenti başta olmak üzere Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürdü.İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sivil ev ve binaları hedef alan saldırılarında en az 80 Filistinli öldürüldü, birçoğu da yaralandı.İsrail ordusu Gazze kentindeki el-Cela Caddesi'nde bir evi bombaladı, birçok kişi enkaz altında kaldı.

Blinken'den esir anlşamasına ilişkin açıklama
Blinkenden esir anlşamasına ilişkin açıklama

İsrail’in Gazze Şeridi’nde sivillere yönelik saldırıları devam ederken, bölgede Katar, Mısır ve ABD aracılığında bir ateşkes anlaşması için görüşmeler sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avusturya ziyaretinde yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara ara verilmesini sağlayacak esir anlaşmasındaki boşlukları doldurmak üzere yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Blinken, “Şu anda biz burada konuşurken devam eden görüşmelerimiz var ve bunların önümüzdeki günlerde de devam edeceğine inanıyorum. Bu bizim kararlı olduğumuz bir konu ve bunu başarmak için ne kadar uzun süre ve ne kadar sıkı çalışmamız gerekiyorsa o kadar çalışacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!