Son dakika haberleri: İşte İsrail'in İran planı! BM nükleer sahalara yapılacak saldırılardan endişeli! ABD'den flaş yaptırım kararı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 08:30

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise İsrail'in İran'a yanıt verip vermeyeceğine kilitlenmiş durumda. ABD basını ABD'nin 'İran yaptırımını' yazarken Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Avrupa'nın da yaptırımları genişletebileceğinin sinyalini verdi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi: “Netanyahu, dikkatleri Gazze'den uzaklaştırmaya çalışıyor”

Almanya’ya ziyaret gerçekleştiren Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, başkent Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İsrail ve İran arasındaki gerilime ilişkin açıklamalarda bulunan Safadi, İran'ın Şam’daki konsolosluğuna yönelik saldırıya karşılık verdiğini, gerilimi artırmak istemediğini söyledi. Ürdün’ün bölgede tansiyonun yükselmesine istemediğini dile getiren Safadi, “Netanyahu dikkatleri Gazze'den uzaklaştırıp İran'la çatışmaya çekmek istiyor” dedi.

Putin uyardı: Bölge için felaket olur
Putin uyardı: Bölge için felaket olur

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiği görüşmede daha geniş bir çatışmanın bölge için “felaket” olacağı konusunda uyarıda bulundu ve taraflara itidal çağrısında bulundu.

İran'a yaptırımlar genişliyor...ABD'den sonra şimdi de AB sinyali verdi
İrana yaptırımlar genişliyor...ABDden sonra şimdi de AB sinyali verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile görüşeceğini belirten Baerbock “İki gün önce İran rejiminin İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş bir saldırısı oldu. Tüm bölgeyi uçurumun eşiğine getiren bir saldırı. İran, tehlikeli eylemleriyle bölge barışını umursamadığını, yakın ve Orta Doğu halklarını umursamadığını bir kez daha gösterdi. Daha fazla gerilimi teşvik etmeden İran'ı durdurmak artık önemli“ ifadelerini kullandı.

Bazı Avrupa ülkelerinin, İran'ı hedef alan mevcut yaptırımları genişletme konusunu yeniden değerlendirdiğini açıklayan Baerbock,  askeri gerilimin yeni sonuçlar doğuracağını söyledi. Alman Dışişleri Bakanı, İran'ın, Ukrayna’ya karşı kullanmak üzere Rusya'ya insansız hava aracı verdiğini de hatırlatarak, İran'a yönelik yaptırımların dron üretimi nedeniyle sıkılaştırılması gerektiğini belirtti. Baerbock, “AB olarak nihayet bu adımı birlikte atabileceğimizi umuyorum” dedi.

UNRWA: Gazze'ye ulaştırılan yardım miktarında iyileşme yok

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze'ye ulaştırılan insani yardımların miktarında herhangi bir iyileşme olmadığını, Kerem Şalom ve Refah Sınır Kapısı'ndan günde ortalama 181 yardım kamyonunun geçiş yaptığını, bunun günlük 500 kamyon hedefinin oldukça altında olduğunu belirtti.

Lübnan medyası, İsrail'in Ayn Baal'de bir araca insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini bildirdi

Lübnan medyası, İsrail'in Tire yakınlarındaki Ain Baal kasabasındaki bir araca insansız hava aracı saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Axios: ABD Hazinesi, İsrail'e yönelik saldırının ardından İran'a karşı yeni yaptırımlar hazırlıyor
Axios: ABD Hazinesi, İsraile yönelik saldırının ardından İrana karşı yeni yaptırımlar hazırlıyor

 

İran'ın İsrail'e yönelik 'intikam saldırısı'nın yankıları sürüyor. Axios, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in İran'ın İsrail'e saldırısına yanıt olarak İran'a yeni yaptırımlar hazırlandığını bildirdi.


ABD merkezli haber platformu bu hamleyi 'yaptırım' olarak nitelendirdi ve 'Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu askeri itidal uygulamaya çağırıyor . Ancak ekonomik alanda yönetim İran'a misilleme yapma isteğini gösteriyor' yorumunda bulundu.


Axios'un haberine göre Yellen konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;


"Hazine, İran rejiminin habis ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini aksatmaya devam etmek için yaptırım yetkimizi kullanmak üzere müttefiklerimizle birlikte çalışmaktan çekinmeyecektir. İran ve vekillerinin saldırısı, Hazine'nin İran'ın habis faaliyetlerine karşı koymak için ekonomik araçlarımızı kullanma yönündeki çalışmasının önemini vurguluyor"


Yellen daha önce İran'ın eylemlerinin Ortadoğu'da istikrarı tehdit ettiğini ve ekonomik dalgalanmalara neden olabileceğini belirtmiş, ABD'nin yaptırım uygulayacağını ve müttefikleriyle çalışacağını eklemişti.

EasyJet, İsrail’e uçuşlarını durdurdu

İngiltere merkezli havayolu şirketi ‘Easy Jet’, bölgedeki çatışmalar sonrasında güvenlik endişesi sebebiyle İsrail’e uçuşlarını durdurma kararı aldı. EasyJet Pazar günü yaptığı açıklamada “İsrail'deki mevcut durum nedeniyle Tel Aviv'e gidecek ve Tel Aviv'den kalkacak olan uçuşlarımızı durdurma kararı aldık. Durumu yakından takip etmeye devam ediyoruz. Yolcularımızın ve ekibimizin emniyeti her zaman en büyük önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.

 

Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi

İsrail, 193 gündür Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanına devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgeye son 24 saatte düzenlenen 5 saldırıda 46 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 110 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda toplam can kaybının 33 bin 843’e, yaralananların sayısının ise 76 bin 575’e yükseldiği aktarıldı.

BAE ve Suudi Arabistan’dan ABD’ye “hava sahası” reddi

İran’ın İsrail’e yönelik 13 Nisan’da gerçekleştirdiği saldırının yankıları devam ediyor. İran, saldırı gecesi ABD’ye hava sahasını açan ülkelere tepki gösterirken, hava sahalarını açmayan ülkeler de dikkatleri üzerine çekti. ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan, saldırı gecesi Washington yönetimiyle geniş ölçekli iş birliği yaparak, Tahran’ın saldırısının engellenmesi için büyük önem taşıyan istihbarat bilgilerini ABD’ye aktardı. Haberde ayrıca, 2 körfez ülkesinin de ABD’nin hava sahalarını kullanma teklifini reddettiği belirtildi.

BAE’li siyaset bilimci Abdulhalek Abdullah yaptığı açıklamada, ülkesinin kendi ulusal çıkarlarına ve güvenliğine odaklandığını ve herhangi bir doğrudan çatışmaya mümkün olduğunca dahil olmamaya çalıştığını söyleyerek, BAE’nin hem İsrail hem de İran ile ilişkilerini sürdürmeye gayret gösterdiğini ifade etti.

Reisi: İran'ın çıkarlarına karşı yapılacak her türlü eylem sert bir karşılık alacaktır
Reisi: İranın çıkarlarına karşı yapılacak her türlü eylem sert bir karşılık alacaktır

İsrail'in Tahran'ın hafta sonu düzenlediği insansız hava aracı ve füze saldırısına yanıt vereceği konusunda uyarıda bulunmasından bir gün sonra, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'ın çıkarlarına aykırı her türlü eyleme yanıt vereceğini söyledi.


Reisi, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani ile yaptığı görüşmede, 'İran çıkarlarına karşı en ufak bir eylemin, herhangi bir faile karşı kesinlikle sert, yaygın ve acı verici bir tepkiyle karşılanacağını kategorik olarak ilan ediyoruz' dedi.


İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının bir yanıt gerektirdiğini söylemişti.

Eski ABD'li general: İran, 150 balistik füzeyi ateşleyerek 'azami çabayı' gösterdi

İran'ın, İran topraklarından İsrail'e ulaşabilecek yaklaşık 150 balistik füzesi vardı ve hafta sonu saldırısında mevcut stokların çoğunu tüketmiş gibi görünüyor.


CENTCOM'un eski başkanı emekli ABD'li General Frank McKenzie, Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Amerika Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü ile yaptığı panel tartışmasında İran'ın saldırısını masaya yatırdı.


McKenzie, İran'ın toplam 3 bin balistik füze stoğundan 150 uzun menzilli füzeye harcamasının, İsrail'e yönelik barajın 'maksimum çaba olduğunu gösterdiğini' söyledi ve 'Bu ayrım gözetmeyen bir çabayd' dedi.


McKenzie ABD ve bölgedeki müttefiklerinin, İran'ın balistik füzelerini depodan ne zaman çıkardığını ve fırlatma rampalarına konumlandırdığını takip edebildiğinin de altını çizdi.

İsrail'den 32 ülkeye açık mektup: Yaptırım uygulayın

Dışişleri Bakanı Israel Katz dünya çapında 32 ülkeye yazarak, İran'ın füze programına yaptırımlar uygulamaya ve Tahran'ın hafta sonu İsrail'e düzenlediği saldırının ardından İslam Devrim Muhafızları Ordusunu terör örgütü olarak tanımlamaya çağırıyor.

İsrail, Arap ülkelerine İran'a vereceği tepkinin kendilerini tehlikeye sokmayacağını söyledi

Kan kamu yayıncısı, İsrail'in misilleme saldırısı durumunda Tahran tarafından sorumlu tutulacaklarına dair birçok ülkenin endişeleri arasında, İsrail'in bölgedeki Arap ülkelerine İran'ın saldırısına vereceği tepkinin onları tehlikeye atmayacağına dair güvence verdiğini bildirdi.


Habere göre İsrail, Ürdün, Mısır ve Körfez ülkeleri gibi müttefik ülkelere, cevabı İran'ın kendilerini misillemeye dahil edemeyeceği şekilde verileceğini bildirdi.

ABD'li yetkililer İsrail'in İran'ı doğrudan vurmayacağına, bunun yerine vekillere odaklanacağına inanıyor

NBC'ye konuşan dört ABD'li yetkili, ABD'nin, İran'ın Pazar sabahı erken saatlerde gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş saldırıya İsrail'in tepkisinin muhtemelen sınırlı olacağına ve İran dışındaki önemli hedefleri vurmaya odaklanabileceğine inandığını söyledi.


ABD'nin değerlendirmesinin saldırı öncesinde İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelere dayandığını ve İsrail'in yaklaşımının bundan sonra değişmiş olabileceğini kaydeden yetkililer, Tahran'ın ciddi bir zarar vermemesinin Kudüs'ü daha az agresif bir yanıt aramaya yöneltebileceğini söylüyor.


Yetkililer, yanıt olarak İran'ı doğrudan vurmak yerine (İsrail'in müttefikleri bunun bölgeyi topyekun bir savaşa sürükleme riski taşıdığı konusunda uyardı), İsrail'in Suriye'deki milisler veya Hizbullah gibi İran'ın vekillerini vurabileceğini söylüyor. Lübnan.

UAEK başkanı İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurabileceğinden endişeli

Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcisinin başkanı, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef almasından endişe duyduğunu ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran tesislerine yönelik denetimlerinin Salı günü yeniden başlayacağını söyledi.


UAEK Genel Direktörü Rafael Grossi, İran'ın nükleer tesislerini Pazar günü "güvenlik kaygıları" nedeniyle kapattığını söyledi. Grossi New York'ta gazetecilere "Yarın yeniden başlayacağız" dedi. Bunun denetim faaliyetlerimiz üzerinde bir etkisi olmadı” dedi.

ABD savunma şefi Austin, Gallant'a 'bölgesel istikrar' konusunda baskı yapıyor

Pentagon, Savunma Bakanı Lloyd J. Austin'in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefonda görüştüğünü ve İran'ın Pazar günü erken saatlerde gerçekleşen büyük saldırısını ve sonrasındaki durumu tartıştığını, ABD'nin Kudüs'e karşı saldırı başlatmaması yönünde çağrıda bulunduğunu söyledi.

Açıklamada Austin, "ABD'nin İsrail'in savunmasına kararlı desteğini yineledi ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefi yeniden doğruladı" denildi.

İsrailli yetkili: Hamas, son rehine anlaşması teklifindeki her şeyi reddetti ve bazı talepleri artırdı

Üst düzey bir İsrailli yetkili, The Times of Israel'e Hamas'ın son rehine anlaşması teklifine verdiği yanıtın teklifin her maddesini reddettiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!