Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'in yargılanacağı soykırım davası başladı! Güney Afrika'yı temsil eden avukat Adila Hassim İsrail'in işlediği suçları tek tek açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrailin yargılanacağı soykırım davası başladı Güney Afrikayı temsil eden avukat Adila Hassim İsrailin işlediği suçları tek tek açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2024 08:16

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı soykırım davasının ilk duruşması bugün başladı. İsrail'in savunma yapacağı tarihi duruşma UAD'nin internet sitesinden canlı olarak yayınlanıyor. Güney Afrika'nın davasını temsil eden avukat Adila Hassim, İsrail'in işlediği suçları tek tek açıkladı. Güney Afrika'yı temsil eden bir başka avukat ise Netanyahu'nun sözlerini kanıt olarak sundu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Gazze'de can kaybı 23 bin 357'ye yükseldi
Gazzede can kaybı 23 bin 357ye yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılarda bilanço ağırlaşıyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle son 24 saatte 112 kişinin hayatını kaybettiği, 194 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı. Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 23 bin 469'a, yaralananların sayısının ise 59 bin 604'e yükseldiği ifade edildi.

Mahkemenin 13 haftalık delillerden faydalanma imkanı var

Güney Afrika Cumhuriyeti, bugün Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı yargıçlarına İsrail’e karşı Soykırım Sözleşmesini ihlal ve geçici tedbirler alınması içeren başvurusunu sözlü sundu. Güney Afrika'nın argümanında ‘soykırım niyetini gösteren hesaplanmış davranış şekli’ ve ‘13 haftalık delil’ ifadeleri dikkat çekti.


Güney Afrika’nın başvurusunun sunumunu yapan hukuk ekibinden John Dugard, Soykırım Sözleşmesini imzalayan ülkelerin ‘sadece soykırım eylemlerinden vazgeçmekle kalmayıp aynı zamanda bunları önlemekle de yükümlü’ olduğunu belirtti. Adila Hassim ise “Soykırımlar asla önceden ilan edilmez ancak bu mahkeme, soykırım eylemlerine ilişkin makul bir iddiayı haklı çıkaran bir davranış biçimini ve ilgili niyeti tartışmasız bir şekilde gösteren son 13 haftalık delillerden faydalanma imkanına sahip” dedi. Hassim'in ‘soykırım niyetini gösteren hesaplanmış davranış şekli’ dikkat çeken ifadeler arasındaydı.

UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasının ilk duruşmasını tamamladı

Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e karşı açılan soykırım davasının ilk duruşmasını tamamladı. UAD Başkanı Joan Donoghue, mahkemenin İsrail'in sözlü savunmalarını dinlemek üzere yarın toplanacağını duyurdu.

Mahkemenin önünde Filistin için toplandılar
Mahkemenin önünde Filistin için toplandılar

Gazze'deki soykırım iddialarıyla ilgili duruşma devam ederken mehkeme önünde Filistin yanlısı protestocular gösteri düzenlendi. Göstericilerden biri olan Kim Wouters, 'Buradayım çünkü bu soykırıma her gün sosyal medyada yardım edemeyiz ve hiçbir şey yapamayız' dedi.

Netanyahu'nun sözleri soykırım davasında kanıt oldu
Netanyahunun sözleri soykırım davasında kanıt oldu

Güney Afrika'yı temsil eden ikinci avukat Tembeka Ngcukaitobi, 'İsrail'in siyasi liderleri, askeri komutanları ve resmi makamlarda bulunan kişiler, sistematik ve açık bir şekilde soykırım niyetlerini beyan ettiler' dedi.


Ngcukaitobi, İsrail Başbakanı  Netanyahu'nun 28 Ekim 2023'te Gazze'ye girmeye hazırlanan kara birliklerine 'Amalek'in sana ne yaptığını hatırlamaya' çağıran yorumlarını kanıt olarak sundu.


Ngcukaitobi, 'Bu, Tanrı'nın Saul'a bir grup insanın misilleme amaçlı yok edilmesi yönündeki İncil'deki emrine atıfta bulunuyor' dedi.

Adila Hassim 2 soykırım eylemini duruşmada açıkladı

Güney Afrika'nın davasını temsil eden avukat Adila Hassim, çoğunlukla kimliği belirlenemeyen cesetlerin gömüldüğü toplu mezarların fotoğraflarını gösterirken, ilk soykırım eyleminin Gazze'deki Filistinlilerin toplu öldürülmesi olduğunu söyledi.


İsrail'in saldırılarında hedef gözetmediğini ölenler arasında çocukların da bulunduğunu belirten Hassim'e göre, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere ciddi bedensel ve zihinsel zarar vermesi Soykırım Sözleşmesi'nin 2B Maddesini ihlal ediyor.

Güney Afrika adalet bakanı açılış konuşmasını yaptı: Filistinliler 76 yıldır şiddete maruz kalıyor
Güney Afrika adalet bakanı açılış konuşmasını yaptı: Filistinliler 76 yıldır şiddete maruz kalıyor

Güney Afrika adalet bakanı Ronald Lamola davanın açılış konuşmasını yaptı. Lamola 'Filistin halkına elimizi uzatırken, bunu insanlığın bir parçası olduğumuzun bilincinde olarak yapıyoruz' dedi.


'Filistinliler, 76 yıldır, 6 Ekim 2023'te ve 7 Ekim 2023'ten bu yana her gün sistematik baskı ve şiddete maruz kalıyor' diyen bakan sözlerine şöyle devam etti;


'İsrail, Gazze Şeridi'nde en azından 2004'ten bu yana hava sahası, karasuları, kara geçişleri, su, elektrik ve sivil altyapının yanı sıra kilit hükümet işlevleri üzerinde kontrol uygulamaya devam ediyor.'


Lamola, 'İsrail'in 7 Ekim saldırısına verdiği yanıt bu çizgiyi aştı ve sözleşmenin ihlal edilmesine yol açtı' dedi.

Soykırım davası Lahey'de başladı

Güney Afrika’nın ‘soykırım’ suçlamasıyla İsrail aleyhine açtığı dava Lahey’de başladı. Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda (Vredespaleis) yerel saatle 10:00’da başlayan duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika, soykırım suçlamasına ilişkin savlarını sözlü olarak dile getirecek.


Güney Afrika Cumhuriyeti öncelikli olarak, İsrail'in Gazze'deki tüm askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor. Yüksek Mahkeme öncelikli olarak bu talebi ele alacak.

Cuma günü de, İsrail, hakkındaki suçlamalara ilişkin sözlü savunma yapacak.


DAVA NEDEN ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NDA AÇILDI?


BM’nin en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aksine, bireysel suçlar yerine sadece devletler arasındaki ihtilafları ele alıyor.


Bu nedenle dava Uluslararası Adalet Divanı’nda açıldı.

İsrail'in BM büyükelçisi soykırım davasını 'temelsiz' olarak nitelendirdi

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Güney Afrika'nın davasını "temelsiz ve iftira niteliğinde" olmakla suçladı. 

Tarihi dava: Güney Afrika’nın soykırım suçlamasıyla İsrail aleyhine açtığı dava Lahey’de başlıyor
Tarihi dava: Güney Afrika’nın soykırım suçlamasıyla İsrail aleyhine açtığı dava Lahey’de başlıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında açtığı dava, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda bugün görülmeye başlanıyor.


Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda (Vredespaleis)  başlayacak duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika, soykırım suçlamasına ilişkin savlarını sözlü olarak dile getirecek.


Güney Afrika Cumhuriyeti öncelikli olarak, İsrail'in Gazze'deki tüm askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor. Yüksek Mahkeme öncelikli olarak bu talebi ele alacak.


İsrail’in talebi üzerine bugün ve yarın yapılacak sözlü oturumlar, birer saat uzatıldı. Duruşmalar, iki gün boyunca görülecek ve Uluslararası Adalet Divanı’nın internet sitesinden canlı olarak izlenebilecek.

Soykırım davası öncesi Netanyahu resmen çark etti
Soykırım davası öncesi Netanyahu resmen çark etti

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı soykırım duruşması arifesinde , Başbakan Netanyahu, İsrail'in Gazze Şeridi'ni yeniden ele geçirmesi, İsrail'i cesaretlendirmesi yönünde çağrıda bulunan aşırı sağcı müttefiklerine karşı ilk kez açıkça konuştu.


Netanyahu bu önerilere açıkça karşı çıkarak bir ilke imza attı. X hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Netanyahu şu ifadeleri kullandı;


'Birkaç noktayı kesinlikle açıklığa kavuşturmak istiyorum: İsrail'in Gazze'yi kalıcı olarak işgal etme veya sivil nüfusunu yerinden etme gibi bir niyeti yok. İsrail, Filistin halkıyla değil, Hamas ile savaşıyor ve bunu uluslararası hukuka tamamen uygun şekilde yapıyoruz.'


İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz Netanyahu'nun bu çıkışını 'Netanyahu, UAD duruşması öncesinde ilk kez aşırı sağcı müttefiklerinin Gazze'den göçe ilişkin çağrılarına açıkça karşı çıktı' manşeti ile okurlarına duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi, Husilerden Kızıldeniz'deki nakliye saldırılarını durdurmalarını talep etti

BM Güvenlik Konseyi, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına son vermesini ve Japonya tarafından işletilen ve geçen yıl ele geçirilen Galaxy Leader'ın serbest bırakılmasını talep eden bir kararı kabul etti.

IDF subayı Mısır'daki görüşmelerde 'Philadelphi Rotası'nın geleceğini tartışacağını söyledi

Channel 13'ün haberine göre, üst düzey bir IDF subayı, Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail-Hamas savaşıyla ilgili görüşmelerde bulunduktan sonra Mısır'dan döndü. Adı açıklanmayan üst düzey güvenlik figürlerine atıfta bulunan Channel 13, görüşmelerin Gazze'ye insani yardım ve Şerit ile Mısır arasındaki sınır boyunca uzanan Philidelphi Rotası'nın geleceği konularını ele aldığını bildirdi.

Beyaz Saray İsrail'in Gazze'deki gazetecileri hedef aldığını yalanladı

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısı artarken ABD'nin gazetecilerin korunmasından yana olmaya devam ettiğini söyledi. Kirby İsrail'e yönelik iddialar ile ilgili ise 'Kasten, kötü niyetle gazetecileri öldürmeye gittiklerine dair hiçbir belirti görmedik' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!