Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'in hamlesine dünyadan tepki yağıyor: Müttefiklerinden Netanyahu'ya 'Refah' vetosu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrailin hamlesine dünyadan tepki yağıyor: Müttefiklerinden Netanyahuya Refah vetosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2024 10:49

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünyadan Netanyahu'nun Refah'a saldırma emrine tepkiler gelmeye devam ediyor. Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Refah’a planladığı askeri operasyonun kesin bir şekilde reddedildiğini belirterek, Mısır'ın böyle bir saldırının korkunç sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunduğunu aktardı. İsrail'in sadık müttefikleri ABD ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu uluslararası toplum, IDF'nin Refah'ta Hamas'a karşı bir askeri operasyon başlatma planlarına açıkça karşı çıktı. Pek çok ülkeden peş peşe gelen uyarılar 'Rafah vetosu' olarak lanse edilirken Netanyahu'dan operasyon ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Mısır'dan İsrail'e "Refah" uyarısı

Mısır, İsrail’in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon yapılacağı açıklamalarına tepki gösterdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır'ın özellikle Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi daha da kötüleştirmenin getirdiği riskler ışığında böyle bir saldırının korkunç sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunduğu aktarıldı. Gazze Şeridi'nde son güvenli bölge olması nedeniyle yerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah'ın hedef alınmasını önlemek için tüm uluslararası ve bölgesel çabaların birleştirilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Refah'ın hedef alınması ve insani yardıma erişimin engellenmesinin İsrail’in Filistin halkının yerinden edilmesine yönelik politikasının bir parçası olduğu aktarıldı. Mısır'ın taraflar arasında ateşkes ve esir takasına ilişkin çabalarına devam ettiği ifade edilen açıklamada, İsrail'e bu çabalara yanıt vermesi ve durumu daha da karmaşıklaştıracak, istisnasız herkesin çıkarlarına zarar verecek önlemler almaktan kaçınması yönündeki baskının yoğunlaştırılması çağrısında bulunuldu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas Katar’da

Gazze Şeridi’nde ateşkes için Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda görüşmeler devam ederken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ateşkes çabalarını görüşmek üzere Katar’a geldi. Abbas, ziyareti çerçevesinde başkent Doha’da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile görüşecek. Abbas’ın ziyaret sırasında Hamas liderleriyle bir araya gelip gelmeyeceğine dair ise bilgi verilmedi.

Filistin'in Doha Büyükelçisi Munir Ghannam yaptığı açıklamada, Abbas ve Al Thani’nin görüşmede ayrıca Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımların arttırılmasını ele alacağını belirterek, "Katar ateşkes sağlanması için yürütülen uluslararası çabalarda ve arabuluculukta önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle halkımıza yönelik bu saldırganlığa son vermek için Katar'la ve aynı zamanda Mısır'la koordinasyon özel bir önem taşımaktadır" dedi.

Mısır’ın İsrail’in Refah’a saldırması halinde Camp David Anlaşması’nı askıya alacağı iddiası

İsrail’in Gazze Şeridi'nin Refah kentine yönelik saldırı planlarına yönelik tepkiler sürüyor. İki Mısırlı yetkili, Refah kentine saldırması halinde Mısır'ın İsrail ile yaptığı barış anlaşması olan Camp David Anlaşması’nı askıya alacağını iddia etti. Mısırlı yetkililer, Refah’a yönelik saldırıların Gazze Şeridi’ne yardımların yapıldığı ana yolun kapanmasına neden olacağını ifade etti.

İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle 2,3 milyonluk nüfusun yarısından fazlası Refah'a sığınırken, birçok ülke ve uluslararası kuruluş Refah’a düzenlenecek herhangi bir operasyonun felaket olacağını ifade etti.

İsrail bombardımanında 2 esir öldü, 8 esir ağır yaralandı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 128 gündür devam ederken, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden esirler her geçen gün artıyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik son 96 saat içinde düzenlediği bombardımanlarda 2 esirin hayatını kaybettiği, 8 esirin de ağır şekilde yaralandığı bildirildi.

ABD ile İsrail arasında giderek büyüyen bir bölünme var

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, NBC News'e, özellikle Refah'taki olası bir operasyon konusunda "ABD ile İsrail arasında giderek büyüyen bir bölünme olduğunu" söyledi.


Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, sivillerin korunmasına yönelik kapsamlı bir planlama yapılmadan kentte bir IDF operasyonunu desteklemeyeceklerini açıklamıştı.

İsrail Ordu Radyosu: Sivil kayıplarını önleme taahhüdü verilmesi halinde Mısır, Refah operasyonuna karşı çıkmayacak
İsrail Ordu Radyosu: Sivil kayıplarını önleme taahhüdü verilmesi halinde Mısır, Refah operasyonuna karşı çıkmayacak

 

İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, üst düzey Mısırlı yetkililer İsrailli mevkidaşlarına, Refah'taki bir operasyona, Filistinli sivil kayıpların önleneceği şekilde gerçekleştirildiği sürece karşı çıkmayacaklarını söylediler.

 

Tel Aviv'de göstericiler ateş yakarak otoyolu kapattı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, bölgedeki esirlerin durumu belirsizliğini koruyor. İsrail'de savaş karşıtı esir yakınları ise protesto gösterilerine devam ediyor. Başkent Tel Aviv'de otoyolu ateş yakarak ve barikatlar kurarak kapatan göstericiler, esir anlaşması talep ederken, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine seçim çağrısı yaptı. Acil durum sinyali anlamına gelen “SOS” ile “Yardım edin” yazılı pankartlar taşıyan göstericilere sert müdahalede bulunan İsrail polisi, 7 kişiyi tutuklarken, 5 kişiye de trafiği engelleme suçundan para cezası kesti.

Hamas'tan ültimatom gibi açıklama: Görüşmeleri havaya uçurur

Netanyahu'nun Refah'a askeri operasyon emrine tepkiler büyüyor. ABD, Almanya ve İngiltere'nin de arasın olduğu pek çok ülke bu operasyona karşı çıkarken Hamas'tan ültimatom gibi bir açıklama geldi.


Üst düzey Hamas lideri, İsrail'in Refah'a yapacağı herhangi bir kara saldırısının, rehine takası görüşmelerini 'havaya uçuracağını' söyledi


Wall Street Journal gazetesi, bugün Mısır'dan Hamas'a giden uyarıyı sayfasına taşıdı. Söz konusu habere göre, Kahire Hamas'a İsrail işgal birlikleri Refah'a karadan saldırmadan önce rehine anlaşması için iki hafta süresinin olduğunu bildirdi.

Gazze'de ölü sayısı 28 bin 176'ya ulaştı
Gazzede ölü sayısı 28 bin 176ya ulaştı

Gazze sağlık bakanlığı, savaşın başlangıcından bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının 28 bin 176'ya ulaştığını ve 67 bin 784 kişinin yaralandığını duyurdu.


Al Jaazera: İsrail Refah'ta 'sivil kargaşaya' neden olmaya çalışıyor
Al Jaazera: İsrail Refahta sivil kargaşaya neden olmaya çalışıyor

İsrail güçleri, konutlara yönelik saldırıların yanı sıra artık Refah kentindeki sivil düzeni de hedef alıyor. Son zamanlarda polis departmanları ve personeli sistematik ve kasıtlı olarak hedef alınıyor.


Bölgedeki son gelişmeleri değerlendiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, 'Şu ana kadar aralarında soruşturma dairesi müdürü ve emniyet müdürünün de bulunduğu polis personelini öldüren üç ayrı saldırıyı inceliyoruz' dedi.

IMF, Gazze savaşının genişlemesinin ekonomik zararı ağırlaştıracağı konusunda uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Kristalina Georgieva, Gazze'deki savaşın genişlemesinin çatışmanın neden olduğu ekonomik zararı daha da artıracağı konusunda uyardı. Georgieva, küresel ekonominin şu ana kadar dirençli olduğunu kanıtlaması nedeniyle belirsizliklere rağmen genel ekonomik görünümden emin olduğunu söyledi.

İsrail, Mısır'ın Refah endişelerini ciddiye alıyor

İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, İsrail hükümetinin Refah'a yönelik askeri operasyon konusunda Mısır'ın hassasiyetini ciddiye aldığını söyledi.


İsrail ordu radyosunun aktardığına göre, "Refeh'teki operasyonla ilgili olarak Mısır'la devam eden bir diyalog vardı ve bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum" dedi.


Netanyahu'nun IDF'nin Refah'a askeri harekat planına küresel muhalefet
Netanyahunun IDFnin Refaha askeri harekat planına küresel muhalefet

İsrail'in sadık müttefikleri ABD ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu uluslararası toplum, IDF'nin Refah'ta Hamas'a karşı bir askeri operasyon başlatma planlarına açıkça karşı çıktı.


ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby gazetecilere açıkça, sivilleri koruyacak ve onların ölümlerini önleyecek inandırıcı bir plan olmadığı sürece ABD'nin buna karşı çıkacağını söyledi.


Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock 'Refah'a yönelik geniş çaplı bir İsrail ordusu saldırısı, yaklaşmakta olan bir insani felaket olacaktır' dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı, İsrail'in Refah'a saldırma ihtimalinin 'derinden endişe verici' olduğunu söyledi.


Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell ise 'İsrail'in Refah'a askeri saldırı düzenlediği yönündeki haberler endişe verici. Bu, zaten vahim olan insani durumu ve dayanılmaz sivil kayıplarını daha da kötüleştirecek, felaketle sonuçlanacak' diyerek Netanyahu'nu Refah planına açıkça karşı çıktı.


Wall Street Journal'ın haberine göre Mısır, İsrail'in Mısır sınırındaki Gazze şehrine saldırması durumunda İsrail ile 1979'da imzaladığı barış anlaşmasının riske girebileceği konusunda uyardı.


Suudi Arabistan ve Ürdün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne müdahale çağrısında bulundu.

İsrail, Mısır, Katar ve ABD ile rehine görüşmeleri için Kahire'ye üst düzey bir heyet gönderecek

İsrail önümüzdeki hafta Kahire'ye bir heyet göndermeyi planlıyor. Ekibe Mossad Direktörü Dedi Barnea, Shin Bet Başkanı Ronen Bar ve emekli Tümgeneral Nitzan Alon liderlik edecek.


Heyet rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alma çabaları üzerinde görüşmek üzere CIA Direktörü Bill Burns, Mısır İstihbarat Direktörü Abbas Kamel ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdul Rahman Al-Thani ile bir araya gelecekler.

Netanyahu: Refah'ta faaliyet göstermememiz gerektiğini söyleyen, savaşı kaybettiğimizi söylüyor demektir
Netanyahu: Refahta faaliyet göstermememiz gerektiğini söyleyen, savaşı kaybettiğimizi söylüyor demektir

İsrail Başbakanı Netanyahu, Pazar günü ABC News'e açıklamalarda bulundu. ABD'li haber platformunun sorularını yanıtlayan Netanyahu 'Hiçbir durumda Refah'a girmemeliyiz diyenler, aslında savaşı kaybedin diyorlar' dedi.


Netanyahu İsrail'in sivillerin bölgeyi terk edebilmeleri için güvenli geçişlerine izin vermeyi planladığını belirterek, İsrail'in bölge sakinlerinin tahliye edileceği yer konusunda "ayrıntılı bir plan üzerinde çalıştığını" sözlerine ekledi.

İsrail'in BM elçisi UNRWA başkanını istifaya çağırdı

İsrail'in Birleşmiş Milletler temsilcisi, UNRWA şefini, BM kurumunun okullarının Hamas tarafından kullanıldığı iddiasıyla ilgili sorumluluğu üstlenmeye ve istifa etmeye çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!