Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'i ayağa kaldıran olay, tepkiler çığ gibi!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2023 10:07

İsrail, Gazze Şeridi’ne havadan, karadan ve denizden gece gündüz sürdürdüğü acımasız saldırılarına devam ediyor. İsrail birliklerinin Gazze'deki operasyonunda 3 rehineyi ateş açarak öldürmesi ülkede şok etkisi yarattı. IDF olayın sorumluluğunu üstlenirken, açılan soruşturmada ortaya çıkan detaylar İsrail halkını çileden çıkardı.

İsrail Genelkurmay Başkanı: IDF ve komutanı olarak ben, yaşananlardan sorumluyuz

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları gece gündüz devam ederken, İsrail ordusunun bölgede tutulan 3 esiri öldürmesinin yankıları sürüyor. Dün yaşanan olayın ardından bugün yaptığı ilk açıklamada İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, “70 cehennem gibi günden sağ kurtulan 3 esir, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) doğru hareket etti ve güçlerimiz tarafından öldürüldü” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki IDF askerlerinin esirleri canlı olarak kurtarmaktan başka bir şey istemediğini belirten Halevi, "Bu olayda başarılı olamadık. Esirlerin ölümünden dolayı ailelerin derin üzüntüsünü hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

“IDF ve komutanı olarak ben, yaşananlardan sorumluyuz” diyen Halevi, çatışmaların devamında bu tür olayların tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

“BEYAZ BAYRAK ÇEKİP TESLİM OLMAK İSTEYENLERE ATEŞ AÇMAK YASAKTIR”

Anlık bir kararın ölümle sonuçlanabileceğini kaydeden Halevi, “3 rehine bir tehdit oluşturmadıklarını anlayabilmemiz için her şeyi yaptı. Üzerlerinde bomba taşıdıkları yönünde şüphelenmeyelim diye üstsüz hareket ettiler ve anlamamız için beyaz bir bez tuttular” şeklinde konuştu.

Rehinelere ateş açılmasının kurallara aykırı olarak gerçekleştirildiğini aktaran Halevi, “Beyaz bayrak çekip teslim olmak isteyenlere ateş açmak yasaktır. Ancak bu ateş çatışma sırasında ve baskı altında gerçekleştirilmiştir” dedi.

IDF’in olayla ilgili ön soruşturmayı bitirdiğini ve kara kuvvetlerine yeni protokoller gönderdiğini söyleyen Halevi, “Bulgular hakkında aileleri bilgilendirdik ve bunları şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıkladık” ifadelerini kullandı.

Hamas'tan Avrupa'ya çağrı

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan bugün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, "Savaş alanında elde ettiğimiz başarılarla halkımız direnç göstermeye devam ediyor. Bu durum dünyadaki çok sayıda ülkeyi tutumlarını değiştirmeye, çok sayıda siyasetçiyi de sivillerimizin kanıyla dolu İsrail açıklamalarını kabul etmemeye itiyor” dedi.

Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’nın ateşkes çağrısında bulunan açıklamalarına ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda savaşın durdurulması için yapılan oylamaya değinen Hamdan, “Bunlar, uluslararası toplumda düşmanın yüzünün açığa çıktığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin sürekli değişen tutumuna güvenmediklerini kaydeden Hamdan, “ABD’nin tutumu, Başkan Biden’a yaklaşan seçime mal olabilecek bir krizden kaynaklanıyor. Eğer isteselerdi, İsrail’e silah sağlamayı durdurabilir, BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto haklarını kullanmayabilirlerdi” şeklinde konuştu.

ABD’nin bu işgalin, etnik temizliğin, kadın ve çocukların öldürülmesinin suç ortağı olduğunu vurgulayan Hamdan, "Bize yönelik bu saldırganlığı reddeden tüm Avrupa ülkelerini, halkımıza yönelik soykırım için İsrail'e 'yeşil ışık' yakan ABD'ye baskı yapmaya çağırıyoruz” dedi.

İsrail Medyası duyurdu: Savaş Konseyi bu gece toplanıyor

İsrail Medyası, Savaş Konseyi'nin, bir takas anlaşmasına varmayı amaçlayan müzakerelere geri dönme olasılığını tartışmak üzere bu gece toplanacağını duyurdu.

Batı Şeria’da evlerine el konulan Filistinliler zorla göç ettiriliyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken, Batı Şeria’da da "yerleşimci" denilen İsraillilerin Filistinlilerin evlerine saldırıları sürüyor.

Beytüllahim’in güneyinde yaşayan 35 kişilik 5 Filistinli aile, bir grup İsraillinin evlerine ve koyunlarına el koymasının ardından El Halil’in kuzeyindeki Sa’lr kasabasına göç etmek zorunda bırakıldı.

Burada elektrik ve suları olmadan kış koşullarına dayanıksız çadırlarda kalan aileler, hayata tutunmaya çalışıyor. Çocuklar okula gidemezken, kadınlar da kısıtlı imkanlarla yemek yapmaya çalışıyor.

15 ülkeden İsrailli ‘yerleşimci şiddetine’ ortak tepki açıklaması
15 ülkeden İsrailli ‘yerleşimci şiddetine’ ortak tepki açıklaması

Avusturalya Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yerleşimcilerin 7 Ekim’den bu yana Filistinlileri hedef alıp öldürdükleri olaylar ile ilgili 15 ülkenin ortak açıklamasını paylaşıp İsrail'i acil ve somut adımlar atmaya çağırdı.

Açıklama yapan ülkeler arasında Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Avrupa Birliği, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere yer aldı.

IDF'nin öldürdüğü rehinelerle ilgili detaylar İsrail'i ayağa kaldırdı
IDFnin öldürdüğü rehinelerle ilgili detaylar İsraili ayağa kaldırdı

Hamas'ın elinde tuttuğu 3 İsrailli rehinenin IDF askerleri tarafından öldürülmesi ülkede deprem etkisi yarattı.İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) öldürülen rehinelerle ilgili yaptığı ilk açıklamada, “Şucaiyye’deki çatışma sırasında IDF, 3 İsrailli rehineyi yanlışlıkla tehdit olarak tanımladı, sonuç olarak ateş açtı ve rehineler öldürüldü” ifadelerini kullandı.

ELLERİNDE BEYAZ BAYRAKLAR VARDI

IDF'nin konuya ilişkin başlattığı soruşturmada ise İsrail halkını çileden çıkaracak yeni detaylar ortaya çıktı. İsrailli bir askeri yetkili tarafından duyurulan detaylara göre, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan rehineler IDF tarafından tespit edildiklerinde hepsi gömleksizdi ve ellerinde beyaz bir bayrak taşıyorlardı.

İBRANİCE YARDIM İSTEDİ

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu rehinlerden ikisi olay yerinden kaçmayı başardı. Geride kalan bir İsrailli ise yakındaki bir binaya kaçtı. İsrail askerlerinden İbranice yarım isteyen rehine saklandığı binanın içinde öldürüldü.

Rehinlerin isimleri Yotam Haim, Samar Talalka ve Alon Lulu Shamriz açıklandı. Yeni detaylar sonrası ülkenin dört bir yanında düzenlenen protestoların daha da şiddetlendiği öğrenildi.


ABD'den İsrail yakınındaki uçak gemisinin görev süresini uzatma kararı

İsrail'in Gazze Şeridi'ni saldırıları devam ederken, ABD'den dikkat çeken bir adım geldi. Adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail yakınlarında bulunan USS Gerald R. Ford uçak gemisine ve USS Normandiya savaş gemisinin görev süresini uzattığını ifade etti.

ABD'li yetkililer, Austin'in uçak ve savaş gemisine birkaç hafta daha Akdeniz'de kalması yönünde talimat verdiğini aktardı.

Söz konusu kararla birlikte uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un Akdeniz'deki görev süresi üçüncü kez uzatılmış olacak.

İsrail Gazze’de yine evleri hedef aldı: 14 ölü, 9 yaralı
İsrail Gazze’de yine evleri hedef aldı: 14 ölü, 9 yaralı

Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir El Barş, İsrail ordusunun yerel saatle 07.00 sıralarında Gazze şehrinin 4 kilometre kuzeyindeki Cibaliye’de 2 evi hedef aldığını duyurdu.

Barş, "Cibaliye'de iki evi hedef alan hava saldırısı sonucu şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

Evler, Gazze Şeridi genelinde çok sayıda yerinden edilen kişiye ev sahipliği yapıyordu. Tüm yaralılar ve cansız bedenler Cibaliye'nin kuzeyindeki sağlık noktamıza getirildi. Enkaz altında çok daha fazlası var.

Bölge sakinleri ve sivil savunma ekipleri daha fazla kişiyi çıkarmak için çalışıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail, Kerem Şalom Sınır Kapısı’nın açılmasına ilk defa izin verdi

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nın insani yardımların girişi için açılmasına karar verildiği bildirildi.

Ürdün Prensesi Selma, Gazze’ye yardım operasyonuna katıldı
Ürdün Prensesi Selma, Gazze’ye yardım operasyonuna katıldı

Ürdün Prensesi Selma Binti Abdullah II, Ürdün ordusu tarafından Gazze Şeridi’ndeki sivillere insani yardım göndermek için gerçekleştirilen operasyona katıldı.

Prenses Selma, Ürdün'ün Gazze'deki sahra hastanesine 5.kez havadan tıbbi malzeme sevkiyatını tamamlamak üzere orduda görev alan ekibe katıldı.

Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetlerinde Üsteğmen olan Prenses Selma, tıbbi malzemelerin bulunduğu kutuları uçak mürettebatıyla indirilerek hastanenin faaliyetlerinin kesintiye uğramaması için çalıştı.

Biden'a çağrı: Netanyahu'dan kurtul
Bidena çağrı: Netanyahudan kurtul

3 İsrailli rehinenin IDF tarafından yanlışlıkla öldürülmesinin ardından İsrail Başbakanı'na kendi ülkesinde tepkiler çığ gibi artarken, Netanyahu'nun uluslararası arenada da giderek yalnızlaştığı görülüyor.

Bugün İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan bir analizde Netanyahu'nun sadece kendisi için hareket ettiği ileri sürüldü ve 'ABD başkanı İsrail'i Netanyahu'dan kurtarmalı' ifadeleri yer aldı.

Biden'ın İsrail için yapabileceği son iyiliğin Netanyahu'yu uzaklaştırmak olduğunu vurgulayan yazar, "Binyamin Netanyahu iktidardan uzaklaştırılmalı ve geri dönmemesini sağlamak için her şey yapılmalı" dedi.

Netanyahu'nun iki devletli çözüme sırtını döndüğünü ve herhangi bir Filistinlinin Gazze yönetimine katılımının tamamen reddettiğini hatırlatan Guardian gazetesi, analizinde "Netanyahu'nun duruşu İsrail'in Filistin devletine doğru atılmış hiçbir adımı kabul edemeyeceği yönünde. İsrail yalnızca kendisi için savaşan bir adam tarafından yönetiliyor." ifadeleri yer aldı.

Netanyahu'nun kendisini hapse attırabilecek yolsuzluk suçlamalarıyla yargılandığını hatırlayan yazar, Başbakan'ın ülkesine zarar verecek olsa da kendisine faydası olacağına inandığı şekillerde davrandığını öne sürdü.

Husiler: İsrail'e yönelik operasyonlar sürecek

Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de ticaret gemilerini vurmasının ardından Alman Hapag-Lloyd ile Danimarkalı A.P. Moller-Maersk taşımacılık şirketleri tarafından yapılan açıklamada, Kızıldeniz üzerindeki sevkiyatların durdurulduğu belirtildi.

Kızıldeniz su yolu üzerinden uluslararası nakliye büyük bir sekteye uğrarken Husiler İsrail'e karşı operasyonlara devam edeceğine söz verdi.

İsrail saldırıları devam ediyor
İsrail saldırıları devam ediyor

Gazze Şeridi'nin el-Şucayye, el-Tuffah ve el-Deraj mahalleleri İsrail güçleri tarafından hedef alındı. Deir Al-Balah'taki okula düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi.

İsrail'i sarsan rehine skandalı
İsraili sarsan rehine skandalı

İsrail ordusu Gazze'de kazara üç İsrailli esiri öldürdüğünü itiraf etti. IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, dün gece yaptığı açıklamada İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Shejaiya mahallesindeki operasyonlarında üç İsrailli rehineyi tehdit olarak düşünüp ateş açtıklarını açıkladı.

Bölgede çok sayıda Hamas üyesi olduğunu vurgulayan Hagari trajik olayın tüm sorumluluğunun IDF'ye ait olduğunu vurguladı.

Olay İsrail'de şok etkisi yarattı. Tel Aviv'de Hamas'ın elinde bulunanların güvenli bir şekilde geri dönüşü için görüşmelerin yenilenmesi çağrısında bulunan yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenlendi. Gösterilerin bugün de devam ettiği öğrenildi.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, bu saldırılarda en büyük desteği veren ABD’nin üst düzey yetkilileri bölgeyi ziyaret etmeye devam ediyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail temaslarının ardından Batı Şeria’yı ziyaret etti. Sullivan, Ramallah şehrinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Sullivan, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden siviller için derin üzüntü duyduğunu Abbas’a iletti” denildi.

“Sullivan, Filistinli siviller için insani yardım akışını artırmaya yönelik ABD’nin çabalarını ele aldı” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “Sivillerin korunmasının öneminin vurgulandığı” aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!