Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...İsrail medyasından kan donduran iddia: Siviller yapay zeka ile hedef alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 09:52

7 günlük geçici ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'ye yönelik saldırılarını artırdı. Gazze Şeridi’nde can kaybı her geçen saat artmaya devam ederken İsrail medyasından kan donduran bir iddia geldi. Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampını bombaladığını ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Filistinli yerel kaynaklar, İsrail tarafından Cibaliye mülteci kampına saldırı gerçekleştirildiğini ve en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

100 tırlık ilk yardım konvoyu giriş yaptı

İsrail ile Hamas arasında sona eren insani aranın ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini hedef alan İsrail güçlerinin saldırılarında sivil kayıplar her geçen saat artıyor. Bölgedeki yiyecek, su, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği devam ederken, İsrail güçlerinin saldırılarının yeniden başlamasının ardından bölgeye ilk yardım tırları bugün giriş yaptı.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Refah Sınır Kapısı’ndan 100 yardım tırının teslim alındığı belirtildi. Tırlarda yiyecek, su, yardım malzemeleri, tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu aktarıldı.

İran: İsrail'in Suriye'ye hava saldırısında 2 Devrim Muhafızı öldü

İsrail Suriye’ye hava saldırısı düzenledi. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in dün sabah saatlerinde Şam yakınlarında düzenlediği hava saldırısında Suriye’de “askeri danışman” sıfatıyla bulunan iki ordu mensubu askerin hayatını kaybettiği bildirildi. Hava saldırısında hayatını kaybeden ordu mensubu askerlerin kimlikleri Muhammed Ali Atayi Şurçe ve Penah Takizade olarak açıklandı.

İran, Suriye iç savaşı başladığından bu yana Suriye topraklarında askeri üs ve ordusunun bulunmadığını belirterek Suriye ordusuna askeri danışmanlık hizmeti sunduğunu savunuyor. Bu nedenle İran Devrim Muhafızları Ordusu'na mensup askerleri “askeri danışman” olarak nitelendiriyor.

UCM Başsavcısı Khan, Abbas ile görüştü

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, Filistin’deki temaslarına başladı. Khan, Batı Şeria bölgesinin merkezindeki Ramallah şehrinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

'SORUŞTURMA HIZLANDIRILSIN'

İkili arasındaki görüşmede, İsrail’in Filistin halkına yönelik devam eden saldırganlığı ve Filistin’deki gelişmeler masaya yatırıldı. Abbas görüşmede ayrıca, Gazze Şeridi’nde İsrail ordusunun gerçekleştirdiği soykırım ve etnik temizlik eylemlerinin yanı sıra Kudüs dahil Batı Şeria’da devam eden İsrail ihlallerine dikkat çekti. Abbas, Khan’dan soruşturmaları hızlandırması talebinde bulunarak, Filistin topraklarında işlenen savaş suçlarından sorumlu İsrail’e karşı yasal işlem başlatılmasını istedi.

Abbas, İsrail’in hastane ve içinde sivillerin bulunduğu evlere düzenlediği saldırıların yanı sıra gerçekleştirilen yerleşimci-sömürgeci yayılma suçları, etnik temizlik, ırkçılık ve çeşitli uluslararası hukuk ihlalleri hakkında UCM Başsavcısı Khan’a bilgi verdi. Abbas, Gazze, Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilerin zorla yerinden edildiğini ifade etti.


Netanyahu’dan istihbarat yetkililerine “Katar’ı terk edin” emri

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea’nın Netanyahu’nun talimatı üzerine Katar’ın başkenti Doha’daki ekibine İsrail’e dönme emri verdiği belirtildi. Açıklamada, “Hamas, anlaşmanın tüm çocuk ve kadın esirlerin serbest bırakılmasını içeren kısmını yerine getirmedi” ifadeleri kullanıldı.

Katar, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana müzakerelere aracılık ederken, geçtiğimiz hafta insani ara ve esir takasının organize edilmesinde ve uzatılmasında kilit rol oynamıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Harris: ABD, Filistinlilerin zorla topraklarından gönderilmesine izin vermeyecek
ABD Başkan Yardımcısı Harris: ABD, Filistinlilerin zorla topraklarından gönderilmesine izin vermeyecek

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "ülkesinin hiç bir koşulda Filistinlilerin Gazze ya da Batı Şeria'dan zorla gönderilmesine, Gazze'nin kuşatma altında kalmasına ya da Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine müsaade etmeyeceğini" söyledi.

İsrail müzakere ekibini geri çekti

İsrail görüşmelerin 'çıkmaza girdiğini' iddia ederek müzakere ekibini geri çekti. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan, Mossad başkanı David Barnea ve Doha'daki ekibe İsrail'e geri dönün talimatı verdi.

Macron'dan ateşkes çağrısı
Macrondan ateşkes çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dubai'deki COP28 zirvesinin oturum aralarında yaptığı açıklamada Gazze'de uzun süreli bir ateşkes sağlanması için çabaların yoğunlaştırılması konusunda çağrıda bulundu.

Macron, İsrail'in "Hamas'ı tamamen yok etmesi"nin "savaşın 10 yıl süreceği" anlamına geldiği söyledi ve yeni bir ateşkes sağlanmasına yardımcı olmak için Katar'la görüşeceğini duyurdu.

İsrail Ordusu'ndan tahliye talimatı
İsrail Ordusundan tahliye talimatı

İsrail Ordusu Sözcüsü, Gazze'nin kuzey ve güneyindeki bazı mahallelerden tahliye talimatı veren bir mesaj paylaştı.

İsrail Ordusu'nun Arapça Sözcüsü Avichay Adraee, X platformunda, Filistinlilerin hangi mahalleri tahliye edip, hangilerine geçmeleri gerektiğini tarif eden haritalar paylaştı.

Mesajda Cebeliye ve Şucaiye'deki bazı mahallelerde yaşayanlara Gazze kenti de dahil, farklı bölgelere gitmeleri söylendi. Gazze şehri ateşkesten önce İsrail Ordusu tarafından yoğun bir şekilde bombalanmıştı.

Güney Gazze haritalarında da Han Yunus yakınlarındaki bazı mahallelerde bulunan Filistinlilerin Mısır sınırındaki Refah'ta bulunan sığınaklara gitmesi istendi. Bu alan ateşkesin bitmesinden sonra İsrail'in bombaladığı yerlerden biriydi.

İsrail Cibaliye kampını bombaladı: 100'den fazla can kaybı
İsrail Cibaliye kampını bombaladı: 100den fazla can kaybı

Filistinli yerel kaynaklar, İsrail tarafından Cibaliye mülteci kampına saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye mülteci kampında bir binanın hedef alınması ile gerçekleştirilen saldırıda aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu en az 100 Filistinlinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Enkazda kalanların kurtarılması için arama kurtarma çalışmalarının başladığı bildirildi.

İnsani aranın ardından can kaybı 193’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, insani aranın son ermesinden bu yana İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne yönelik başlatılan saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 193’e yükseldiğini açıkladı. Saldırılarda yaralananların sayısının ise 652 olduğu aktarıldı.

7 Ekim’den bu yana toplam can kaybı 15 bin 207

Filistin Sağlık Bakanlığı açıklamasında, İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısının ise 15 bin 207’ye yaralı sayısının ise 40 bin 652’e yükseldiği kaydedildi.


Gazze'deki Filistinliler gaz için saatlerce sıra bekliyor
Gazzedeki Filistinliler gaz için saatlerce sıra bekliyor

İsrail'in saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde insani kriz derinleşti. Bölgeye kısıtlı bir şekilde tedarik edilen gazdan almak isteyen Filistinliler, boş tüplerini doldurmak için gaz dolum ve dağıtım istasyonları önünde sıraya giriyor.

Boş tüpleriyle istasyonlarda gelen Filistinliler, uzun kuyrukta saatlerce sıra bekliyor. Bazıları ise gazın tükenmesiyle eli boş dönmek zorunda kalıyor.

İsrail'in Gazze planı ortaya çıktı
İsrailin Gazze planı ortaya çıktı

İsrail yayın organı Times of Israel, konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde İsrail Gazze'nin derinliklerinde bir 'tampon bölge' kurmayı planladığını yazdı.

Gazete konunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı toplantıda gündeme geldiğini yazarken, İsrailli Haaretz gazetesi ise hükümetin tampon bölge ile Hamas mensuplarının İsrail'e sızmasını engellenmeye çalışacağını yazdı.

İsrail bir gecede 400'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı

İsrail ordusu, geçtiğimiz ay on binlerce sivilin tahliye edildiği Han Yunus bölgesi de dahil, bir gecede 400'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı.

Gazze'den kan donduran görüntüler

İsrail Gazze'ye yönelik yoğun saldırılarındevam ederkeni Filistinli bir gazeteci bu sabah Gazze'nin kuzeyindeki yoğun hava saldırılarını gösteren bir video paylaştı.

 

İsrail medyasından kan donduran iddia: Siviller bilinçli olarak hedef alındı
İsrail medyasından kan donduran iddia: Siviller bilinçli olarak hedef alındı

İsrail merkezli +972 haber sitesi kan donduran bir iddia ortaya attı ve Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki faaliyetlerinde 'Habsora' adlı yapay zeka uygulaması ile sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını öne sürdü.

+972 haber sitesi ve 'Local Call' tarafından ortak yapılan araştırma, söz konusu uygulamanın İsrail saldırılarında kilit bir rol oynadığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre İsrail 7 Ekim'den sonra gerçekleştirdiği saldırılarda sivil kayıplarla ilgili kısıtlamaları gevşetti. Habsora' uygulamasının otomatik belirlediği hedefler sayesinde hangi saldırıda kaç sivilin yaşamını yitireceği her zaman biliniyordu.

Araştırmasını, İsrail istihbaratının mevcut ve eski mensupları ile yapılan görüşmelere, Filistinlilerin ifadelerine ve Gazze Şeridi'nden gelen belgelere dayandıran yayın organı sivillerin hedef alındığı hiçbir saldırının tesadüf olmadığını yazdı.

Araştırmaya göre İsrail sivilleri hedef alarak Hamas üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor.

 

Gazze'de can kaybı artıyor
Gazzede can kaybı artıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı geçici ateşkesin sona ermesinden bu yana İsrail saldırılarında yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Jonathan Conricus ölümcül bombardımanlar sonrası yaptığı açıklamada "Şu anda yaptığımız şey, Gazze Şeridi'nin her yerindeki Hamas askeri hedeflerini vurmak." derken, AFP Hamas'ın Gazze Şeridi'nin savunulması için talimat verdiğini yazdı.

Hamas'ın elinde hala 136 rehine var

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne göre Gazze'de hâlâ en az 136 rehine tutuluyor. IDF sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, bunların 17'sinin kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.

İsrail-Lübnan sınırında tansiyon yükseldi
İsrail-Lübnan sınırında tansiyon yükseldi

Hizbullah, dün gece geç saatlerde İsrail askeri mevzilerine beş saldırı düzenlediğini açıkladı. İsrail, Hizbullah'a Lübnan sınır köylerini bombalayarak karşılık verdi.

BM raportörü: Gazze'deki nüfus daha fazla bombardımana dayanamaz
BM raportörü: Gazzedeki nüfus daha fazla bombardımana dayanamaz

Birleşmiş Milletler'in İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, BBC'ye verdiği demeçte ateşkesin sona ermesinin "ciddi bir hata" olduğunu söyledi.

Albanese, "Gazze'deki insanların içinde bulunduğu insani felaket göz önüne alındığında bu sorumsuzluktur" dedi ve ekledi:

"Gazze'deki nüfus daha fazla şiddete, daha fazla bombalamaya dayanamaz."

"İsrail yardım tırlarının geçişine izin verecek"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze Şeridi’nde sona eren insani aranın ardından açıklamalarda bulundu. Kirby, ABD’nin ısrarı üzerine İsrail’in insani yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne geçişine izin vereceğini belirtirken, insani arada bölgeye giren kamyon sayısına oranla bu sayının azalacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!