Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'den Şifa Hastanesi'ne operasyon! AB'den Netanyahu'ya soğuk duş: Filistinliler için bir devlet inşa etmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2023 08:28

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail Ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne operasyon düzenlendiğini açıkladı. AB'den itiraf gibi bir Filistin açıklaması geldi. Birliğin izlediği politikada değişiminin sinyalini veren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 'Filistinliler için bir devlet inşa etmeliyiz' dedi. ABD'de Biden'ın İsrail politikasına tepkiler federal davaya konu oldu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İsrail: Şifa Hastanesi'ne operasyon düzenlendi

İsrail Ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne operasyon düzenlendiğini açıkladı. İsrail askerleri, hastanede olduğunu iddia ettiği Hamas üyelerine 'teslim ol' çağrısı yaptı. Ordu, hastane operasyonunun istihbarat bilgisi ve operasyonel gereklilik üzerine yapıldığını açıkladı.

Biden’dan Gazze Şeridi’ndeki esirlerle ilgili açıklama

Gazze Şeridi’ndeki esirler ile ilgili müzakereler devam ediyor. ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Beyaz Saray'da düzenlenen bir iklim değişikliği etkinliğinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Gazze Şeridi’ndeki esirler ile ilgili gelen bir soruyu cevapladı.

Biden, her gün esir takası ile ilgili çalışan taraflar ile irtibatta olduğunu belirterek, "Bunun olacağına inanıyorum, ancak ayrıntılara girmek istemiyorum” ifadelerini kullandı. 

Tel Aviv’e roket saldırısı! 3 kişi yaralandı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas İsrail’in başkenti Tel Aviv’e roket saldırısı düzenledi. Gazze Şeridi’nden fırlatılan 3 rokete Demir Kubbe hava savunma sistemi karşılık verirken, başkentte siren sesleri yükseldi. Saldırıda, 1’i ağır olmak üzere toplam 3 kişi yaralandı. Sağlık görevlileri, yaralanmalara şarapnel parçalarının neden olduğunu açıkladı.

Şarapnellerin roketlerin düşmesinden mi, yoksa havada imhasından dolayı mı kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

BM “insanlık adına” Gazze’de ateşkes çağrısında bulundu

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 39 gündür devam ediyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Guterres’in Gazze Şeridi’ndeki birçok hastanede yaşanan korkunç durumdan ve “dramatik can kayıplarından” derin rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Genel Sekreter, insanlık adına derhal insani ateşkes çağrısında bulunuyor” dedi.

Türkiye'den Gazze için yola çıkan insanı yardım gemisi Mısır’a ulaştı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Gazze’de yaşanan vahşete ve soykırıma karşı aziz milletimizle beraber karşı durmaya, insani yardımları #AFAD Başkanlığımız eşgüdümünde bölgeye ulaştırmaya devam ediyoruz. İzmir Alsancak Limanından yola çıkan Bestekar isimli insani yardım gemimiz Mısır’ın El-Ariş Limanına dün ulaştı. Yardım elimiz her an Gazze’nin, masum insanların, çocukların üstünde olacak” dedi.


Bakan Yerlikaya’nın yaptığı paylaşıma göre, Gazze için yola çıkan insani yardım gemisinde 8 sahra hastanesi, 20 ambulans, 2 UMKE aracı, 615 jeneratör, Tıbbi malzeme ve 8 TIR su bulunuyor. Ayrıca, Bakan Yerlikaya Filistin’e bugüne kadar 10 kargo uçağı ile 54 personel, 5 bin battaniye, 2 bin 600 adet gıda kolisi 115 bin kilogram tıbbı malzeme ve 232 jeneratör ulaştırıldığını açıkladı.


İsrail bir kez daha BM Genel Sekreteri Guterres’i hedef aldı

İsrail, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i hedef almaya devam ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen yaptığı açıklamada, Guterres'i BM’yi yönetmeye uygun olmadığını iddia ederek, “Guterres, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmayı hak etmiyor. Guterres bölgede hiçbir barış sürecini desteklemedi. Guterres, tüm özgür uluslar gibi, açık ve yüksek sesle 'Gazze'yi Hamas'tan kurtarın' demelidir" dedi.

İSRAİL, GUTERRES’İ İKİ KEZ İSTİFAYA ÇAĞIRMIŞTI

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, daha önce Guterres’e BM Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamasında Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının durup dururken başlamadığının kabul edilmesinin önemli olduğunu belirtmesi nedeniyle iki kez istifa çağrısında bulunmuştu.

Gazze'de can kaybı 11 bin 320'ye yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığı, “İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı 11 bin 320’ye yükseldi” açıklamasını yaptı.

Mısır’dan Gazze’ye giren yardım tırı sayısı bin 135’e ulaştı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne yardım tırlarının geçişi sürüyor. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, dün 155 yardım tırının daha Gazze Şeridi’ne giriş yaptığı belirtilerek, tırların gıda, su ve tıbbi malzeme taşıdığı aktarıldı.

Mısır’dan Gazze Şeridi’ne 21 Ekim’den bu yana bin 135 yardım tırı giriş yaptığını belirten Filistin Kızılayı, "Maalesef İsrail’in işgalci yetkilileri şu ana kadar akaryakıt girişine izin vermedi" dedi.



İsrail'in saldırılarından önce Gazze Şeridi’ne her gün 500'den fazla yardım tırı geçiş yaparken, 21 Ekim’den bu yana bölgeye günde ortalama 47 yardım tırı giriş yaptı.

İsrail güçleri Batı Şeria’da Yaser Arafat'a ait anıtları yıktı

İsrail, Gazze Şeridi’ni vurmaya devam ederken, Batı Şeria’da da Filistinlilere yönelik saldırıları sürdürüyor. Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yer alan Tulkarem Mülteci Kampı’nın girişinde bulunan Filistin’in eski Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın ait anıtlar İsrail güçleri tarafından buldozerle yıkıldı. Anıtların yıkımına dair herhangi bir neden gösterilmedi.

Filistin Kızılayı, insani yardım yüklü 155 kamyonu teslim aldı
Filistin Kızılayı, insani yardım yüklü 155 kamyonu teslim aldı

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “Filistin Kızılayı ekiplerine Refah sınır kapısı üzerinden Mısır Kızılay'ından yardım yüklü 155 kamyon ulaştı. Bu kamyonlar gıda, su, yardım malzemeleri, tıbbi ekipman ve ilaçlar gibi temel malzemeleri taşımaktadır” denildi.

Gazze’de 3 bin 117 öğrenci İsrail saldırılarında öldürüldü
Gazze’de 3 bin 117 öğrenci İsrail saldırılarında öldürüldü

İsrail’in saldırılarına başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze’ Şeridi’nde eğitime devam edilemiyor. Saldırıların hedefi olan okullar yerle bir olurken, Filistin Merkez İstatistik Bürosu, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 3 bin 141 öğrencinin İsrail saldırılarında öldürüldüğünü duyurdu. Ayrıca raporda öğrencilerin yanı sıra 130 öğretmen ve yöneticinin de saldırılarda can verdiği kaydedildi.

Biden'a dava açıldı: Soykırıma ortak oluyor
Bidena dava açıldı: Soykırıma ortak oluyor

ABD Başkanı Biden, 'İsrail'in Gazze'deki soykırımına ortaklık' suçlamasıyla dava edildi. Federal şikayette, ABD'nin İsrail'e yıllık 3,8 milyar dolarlık askeri desteğine son verilmesi çağrısında bulunuldu.


Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin aleyhine sunulan federal şikayette ABD'li yetkililer 'İsrail hükümetinin soykırımını önlemede başarısızlık ve suç ortaklığı yapmakla' ile suçlanıyor.


New York sivil özgürlükler grubu Anayasal Haklar Merkezi (CCR), davayı Filistinli insan hakları örgütleri, Gazze'deki Filistinliler ve İsrail'in bir aydan uzun süredir aralıksız bombardımanına maruz kalan kuşatma altındaki bölgede akrabaları olan ABD vatandaşları adına açtı.

Şifa hastanesinde toplu mezar kazılıyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, cenazeleri çıkarma çabalarının başarısız olmasının ardından Şifa Hastanesi'nde toplu mezar kazmaya başlandığını Kızılhaç'a bildirdiğini duyurdu

 

İsrail bir hastaneyi daha kuşattı

Al Jazeera İsrail tanklarının Gazze Şehri'ndeki Al Helou Uluslararası Hastanesi'ni kuşattığını duyurdu.Hastane yönetimi acil tahliye için güvenli bir rota sağlama çağrısında bulundu.

BBC'ye konuşan görgü tanıkları da Şifa Hastanesi'nin tanklarla çevrili olduğunu, sık sık patlama ve silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Yüzlerce ABD'li yetkiliden Biden'a protesto mektubu

400'den fazla ABD'li yetkili Biden'ın İsrail politikasını protesto eden mektuba imza attı. New York Times bu gelişmeyi 'Yaklaşık 40 devlet kurumunu temsil eden imzacılar, yönetimin İsrail'in Gazze'deki askeri harekatına verdiği destek konusunda artan iç muhalefeti yansıtıyor' yorumuyla okurlarına duyurdu.


Yönetimin savaşa verdiği destek konusunda artan iç muhalefetin bir parçası olan mektup, başkana Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes ilan etmesi ve İsrail'i bölgeye insani yardım girmesine izin vermesi için baskı yapması yönünde çağrıda bulunuyor.


Geçtiğimiz günlerde 400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzalamış, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığı ortaya çıkmış ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti.


Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

İngiltere Kilisesi’nin en kıdemli piskoposu ateşkes çağrısında bulundu
İngiltere Kilisesi’nin en kıdemli piskoposu ateşkes çağrısında bulundu

İngiltere Kraliyetinden sonra İngiltere Kilisesi’nin en kıdemli piskoposu ve dünya çapındaki Anglikan Kilisesi'nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, dün katıldığı genel rahipler meclisinde açıklama yaparak “Kudüs'ü ziyaret ettiğimde, tarihlerinde daha önce hiç olmadığı kadar bir araya gelerek acil insani ateşkes çağrısında bulunan fevkalade, olağanüstü Hıristiyan liderlere katıldım. Bu üç haftadan fazla zaman önceydi. O zamandan bu yana Gazze'de binlerce masum erkek, kadın ve çocuk öldürüldü, İsrail'de binlerce kişi hâlâ 7 Ekim'de öldürülenlerin yasını tutuyor ve yüzlerce aile hâlâ sevdiklerinin serbest bırakılması için yalvarıyor.

Bu çağrıyı bugün yenilenmiş bir aciliyetle ve daha da güçlü bir şekilde tekrarlıyorum. Bu kan dökümeye son verilmeli, rehineler serbest bırakılmalı ve yardımlar Gazze'de çok ihtiyaç içinde olanlara ulaşmalı” dedi.

Şifa hastanesindeki cerrah: Hastalarımızı terk etmek istemiyoruz
Şifa hastanesindeki cerrah: Hastalarımızı terk etmek istemiyoruz

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) sosyal medya hesabından paylaşılan telefon görüşmesinde, Şifa hastanesinde görev yapan, kimliği açıklanmayan bir cerrahın sözlerine yer verildi.

Hastanede yaşananlara ilişkin bilgi paylaşan cerrah, “Sağlık ekibi ancak hastalar önce tahliye edilirse hastaneden ayrılmayı kabul etti. Hastalarımızı terk etmek istemiyoruz. Yatan 600 hasta, 37 bebek, yoğun bakım ünitesine ihtiyacı olan bir hasta var, onları bırakamayız. Güvenli bir koridor olduğuna dair bir garantiye ihtiyacımız var çünkü Şifa’dan ayrılmaya çalışan bazı insanlar gördük, onları öldürdüler, bombaladılar, keskin nişancı onları öldürdü” dedi.

İsrail: 200 bin Gazzeli koridorları kullanarak tahliye oldu
İsrail: 200 bin Gazzeli koridorları kullanarak tahliye oldu

IDF'den yapılan açıklamada “5 Kasım'dan bu yana 200.000'den fazla Gazzeli, IDF'nin tahliye koridorları üzerinden güneye taşındı. IDF, Gazzeli sivilleri güvenlikleri için geçici olarak güneye taşınmaya teşvik etmeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

İsrail askerleri Hamas karargahında
İsrail askerleri Hamas karargahında

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı Golani Tugayı birliklerinin, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki askeri karargahına girdi. İsrail askerleri burada bayraklar ile poz verdi. Görüntüler önce sosyal medyada daha sonra İsrail basınında yer aldı.

Jeremy Corbyn Hamas'a terör örgütü demedi
Jeremy Corbyn Hamasa terör örgütü demedi

Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'nin TalkTV'den Piers Morgan ile yaptığı mülakat sosyal medyada viral oldu. The Sun'da yer alan habere göre, Corbyn dün gece neredeyse 40 kez Hamas'ın bir terörist grup olduğunu söylemeyi reddetti. Sun köşe yazarı, eski İşçi Partisi liderinin tepkisizliğinin 'çok anlamlı' olduğunu söyledi

IDF: Batı Şeria'da bir askeri bıçaklamaya çalışan Filistinli vurularak öldürüldü

El Halil'in kuzeyindeki kavşakta bir askeri bıçaklamaya çalışan Filistinli, IDF'nin açtığı ateş sonucu vurularak öldürüldü.

 

Hamas vurulan İsrail tanklarını paylaştı
Hamas vurulan İsrail tanklarını paylaştı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları vurulan İsrail tanklarına ve diğer araçlara ait yeni görüntüler paylaştı. Kassam Tugayları'nın yayınladığı kayıtlarda şehir savaşında vurulan tanklar ve zırhlı araçlar da yer aldı.

IDF, Gazze'de 2 askerin daha öldürüldüğünü açıkladı
IDF, Gazzede 2 askerin daha öldürüldüğünü açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas'a karşı savaşan iki askerin daha öldürüldüğünü ve İsrail'in kara operasyonunda ölü sayısının 46'ya yükseldiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı: Gazze'deki tüm hastaneler 48 saat içinde kapatılabilir

Gazze sağlık bakanlığı sözcüsü Dr Eşref el Kudra, Al Jazeera Arabic'e verdiği röportajda, yakıt sıkıntısı nedeniyle kuşatma altındaki bölgedeki tüm hastanelerin 48 saat içinde kapanabileceğini söyledi. Sözcü, özellikle Gazze'nin kuzey kesiminde sağlık hizmetlerinin halihazırda hizmet dışı olduğunun altını çizdi.

Lula, İsrail'in Gazze'deki kadınlara ve çocuklara yönelik 'insanlık dışı şiddetini' kınadı
Lula, İsrailin Gazzedeki kadınlara ve çocuklara yönelik insanlık dışı şiddetini kınadı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajında '78 yaşındayım çok fazla vahşet ve şiddet gördüm. Fakat masum insanlara karşı bu kadar insanlık dışı bir şiddet görmemiştim. Hamas terör eylemi gerçekleştirdi ancak İsrail'in tepkisi masum çocuklara ve kadınlara karşı da öldürücüdür. Okul, hastane gibi büyük emeklerle inşa edilen her şey yok oldu. Brezilya hükümeti, ateşkes için diğer başkanlardan hümanist davranışlar talep ederek barış için mücadeleye devam edecek' ifadelerine yer verdi.

Filistin haber ajansı Wafa: İsrail'in Batı Şeria'daki İHA saldırısında üç Filistinli öldü

WAFA'nın batıdaki Tulkarm kentindeki bir hastaneye dayandırdığı haberine göre, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya düzenlediği insansız hava aracı saldırısında en az üç Filistinli öldürüldü. WAFA'nın haberine göre, İsrail askerleri şehirdeki bir mülteci kampında daha önce çıkan çatışmalarda iki Filistinliyi daha vurarak öldürmüştü.

DeSantis, İran'a yaptırım uygulayacak ve Yahudi kurumlarını koruyacak yasayı imzaladı
DeSantis, İrana yaptırım uygulayacak ve Yahudi kurumlarını koruyacak yasayı imzaladı

Florida Valisi Ron DeSantis, İran'a yaptırım uygulayan ve Yahudi kurumlarını koruyan yasayı imzaladı. ABD'nin yeni başkanı olabilmek için kampanya yürüten DeSantis İsrail'e verdiği destek ile biliniyor.

İsrail askerleri 'Hamas parlamentosu'nu ele geçirdi
İsrail askerleri Hamas parlamentosunu ele geçirdi

Golani Tugayı'na bağlı İsrail askerleri Gazze'deki parlamento binasını ele geçirdi ve burada İsrail bayrağı açtı. O anları filme alan askerlerin görüntüsünü İsrail basını dünyaya servis etti. Parlamento binasında 2007'den beri ağırlıklı olarak Hamas vekilleri yer aldığı için burası sıkça 'Hamas parlamentosu' olarak da anılıyor.


İsrail basını parlamento binası için 'Hamas'ın kalbi' değerlendirmesinde bulundu. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise IDF askerlerinin Gazze'deki çatışmalardaki ilerlemesini vurguladığı bir durum değerlendirmesi yaptı.


Gallant, 'IDF kuvvetleri bir plana göre çalışıyor ve görevleri hassas, öldürücü bir şekilde ve hava, deniz ve kara kuvvetleri arasında koordinasyon içinde, hassas istihbarat kullanarak yerine getiriyor' dedi.

Borrell: AB, Filistin devletinin kurulmasına daha fazla dahil olmalı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, Avrupa Birliği'nin İsrail-Filistin barış sürecinin büyük bir kısmını ABD'ye devrettiğini ve artık çatışmanın iki devletli çözümünde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.


Borrell 'Bu sorunun çözümünü ABD'ye devrettik ama artık Avrupa'nın daha fazla müdahil olması gerekiyor. Kendimizi bu sürece adamalıyız çünkü bir çözüm bulamazsak, nesilden nesile, cenazeden cenazeye taşınan sürekli bir şiddet döngüsü yaşayacağız' dedi.


İsrail-Filistin çatışması söz konusu olduğunda uluslararası toplumun siyasi ve ahlaki açıdan bir başarısızlığı olduğunun altını çizen Borrell 'Mesele sadece Gazze'nin yeniden inşası değil. Filistinliler için bir devlet inşa etmeliyiz, bu da ertesi güne bakmamız gerektiği anlamına geliyor' dedi.


Borrell'in açıklamaları, Gazze'de kalıcı olmayı planlayan Netanyahu'nun açıklamalarının ardından geldi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!