Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum...Hesap günü: İsrail soykırım davasında savunma yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2024 09:19

İsrail'in Gazze'ye yönelik acıması saldırıları neredeyse 100 gündür devam ederken 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 23 bin 708'e yükseldi. Dünyada tüm gözler Güney Afrika Cumhuriyeti’nin açtığı soykırım davasına çevrilmiş durumda. İsrail, bugün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda sözlü savunma yapıyor.

Haberin Devamı

 İsrail - Hamas Savaşında son durum...

Lahey’deki soykırım davasında ikinci ve son gün tamamlandı
Lahey’deki soykırım davasında ikinci ve son gün tamamlandı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gazze'deki katliamlar nedeniyle İsrail aleyhine Birleşmiş Milletlerin (BM) en üst düzey yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanında açtığı davanın ikinci ve son günü sona erdi. Hollanda'nın Lahey kentinde 3 saat süren duruşmada, İsrail hakkındaki soykırım suçlamasına karşı sözlü savunmasını yaptı.

Gazze'de can kaybı 23 bin 708'e yükseldi
Gazzede can kaybı 23 bin 708e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle son 24 saatte 151 kişinin hayatını kaybettiği, 248 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı.

Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 23 bin 708'e, yaralananların sayısının ise 60 bin 5'e yükseldiği ifade edildi.

Şifa Hastanesi yeniden hizmet vermeye başladı
Şifa Hastanesi yeniden hizmet vermeye başladı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi’nin tıbbi malzeme ve yakıt teslimatının yapılmasının ardından kısmen yeniden hizmet vermeye başladığını duyurdu.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ ekibi ve partnerlerinin 2 hafta sonra ulaşmayı başardığı hastaneye bin yaralı ve 100 diyaliz hastasını tedavi etmeye yetecek 9 bin 300 litre yakıt ve tıbbi malzeme teslim ettiğini ifade etti.

Hastanede şu anda 60 sağlık personeli, 40 yatak, acil servis, 4 ameliyathane, kadın doğum servisi, hemodiyaliz ünitesi, laboratuvar hizmeti ve radyoloji servisinin faaliyet gösterdiğini ifade eden Ghebreyesus, “Hizmetlerin kısmen yeniden başlaması, yakıt tüketiminin çok daha fazla olduğu ve tıbbi malzeme ihtiyacının arttığı anlamına geliyor” dedi.

İsrail savunmasında Hamas'ı suçladı

İsrail Adalet Bakanlığı uluslararası adalet bölümü direktör vekili Raguan Gazze'deki yüksek sivil kayıplarından Hamas'ı sorumlu tuttu ve "Kentsel savaş her zaman sivillerin zarar görmesiyle sonuçlanacaktır.Bunlar askeri hedeflere yönelik saldırıların kasıtsız ama yasal sonucu olabilir ve soykırım eylemi teşkil etmez” dedi.

Hamas'ın kendisini “sivil nüfus arasına” yerleştirme stratejisi nedeniyle durumun daha kötüleştiğini öne süren Raguan İsrail'in hastaneleri bombalamadığını iddia etti ve IDF'nin herhangi bir saldırı başlatmadan önce geniş çaplı uyarılar yaptığını söyledi.

İsrail, Gazze Şeridi’nde sivil savunma ekibini hedef aldı
İsrail, Gazze Şeridi’nde sivil savunma ekibini hedef aldı

Filistin’de sivil yerleşim bölgelerine saldırılarını sürdüren İsrail, sivil savunma ve sağlık ekiplerini de hedef alıyor.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde dün İsrail’in vurduğu bir evdeki yaralıları kurtarmaya giden sivil savunma ekibi, saldırının hedefi oldu. İsrail savaş uçaklarının ikinci kez vurduğu evde görevi başındaki bir sivil savunma çalışanı yaralandı. Yaralanan sivil savunma çalışanı, ekip arkadaşları tarafından ambulansa alınarak sağlık merkezine götürüldü.

İsrail'in savunması başladı
İsrailin savunması başladı

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davası dün başladı. An itibariyle Lahey'deki mahkemeye savunmasını veren Tel Aviv yönetimi Güney Afrika'nın iddialarının son derece 'çarpıtılmış' olduğunu öne sürdü.

İsrail'i temsil eden üst düzey avukatlardan biri olan Tal Becker "İsrail, Filistin halkına karşı değil, Hamas'a karşı bir savunma savaşı içindedir.Bu şartlarda İsrail'e yönelik soykırım iddiasından daha yalan ve daha kötü niyetli bir suçlama olamaz." dedi.

İsrailli yetkili, ülkesinin Gazze'de, “insanları yok etmediğini, aksine, onları koruduğunu” öne sürdü. Becker, ülkesinin, sivil halkı korumak için Gazze’de operasyon düzenlediğini savunarak, "İsrail, Filistin halkına karşı değil, Hamas'a karşı bir savunma mücadelesi içindedir” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıların görmezden gelindiğini söyleyen Becker, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin soykırım suçlamasını “iftira” olarak değerlendirdi.

 

 

 

 

Han Yunus'ta en az 30 kişi hayatını kaybetti

Filistin haber ajansı Wafa, İsrail'in sabah saatlerinde Han Yunus'a saldırı düzenlediğini ve en az 30 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Wafa ayrıca İsrail askerlerinin hala topçu atışlarına devam ettiğini kaydetti.

Belçika da davaya dahil olmak istiyor
Belçika da davaya dahil olmak istiyor

Belçika’da iktidar ortağı Yeşil Sol ve Hristiyan Demokratlar, hükümetten, Gazze'deki durumla ilgili uluslararası bir soruşturma talep etmesini istedi.

Yeşil Sol Partili Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, "Belçika Gazze'de olanları izlemeye devam edemez. Yaşananlar giderek soykırıma benzemeye başladı. Bu yüzden Güney Afrika gibi ülkemizin de Uluslararası Adalet Divanı'na gitmesini istiyorum" görüşünü dile getirdi.

Hristiyan Demokrat Parti de, De Sutter’in bu önerisine destek verdi. Ancak muhalefetteki milliyetçi Yeni Flaman İttifakı Partisi (N - VA), bu öneriye karşı çıkıyor. Sağ görüşlü parti, bölgede çözüm için İsrail’in desteklemesi gerektiğini savunuyor.

Lahey’de yerel saatle 10:00’da başlayacak kamuya açık duruşma, Uluslararası Adalet Divanı’nın internet sitesinden de canlı olarak yayınlanacak.

İsrail'in Refah saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti
İsrailin Refah saldırısında 9 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze Şeridi'ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılarda bilanço ağırlaşıyor. İsrail'in Refah'taki bir eve düzenlediği saldırıda aralarında çocukların ve en az bir bebeğin de bulunduğu dokuz Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından dün yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 23 bin 469'a, yaralananların sayısının ise 59 bin 604'e yükseldiği açıklanmıştı.

Gazze'deki çocuk nüfusun yüzde biri öldürüldü
Gazzedeki çocuk nüfusun yüzde biri öldürüldü

Save The Children'ın yeni bir raporuna göre, Gazze'de yaklaşık 100 gündür devam eden savaş nedeni ile 10.000'den fazla çocuk (yani Gazze'deki toplam çocuk nüfusunun yüzde 1'i) öldürüldü.

Raporda, savaştan sağ kurtulan çocukların yaşamlarını değiştirecek yaralanmalar, yanıkla ve hastalıklarla boğuştuğu vurgulandı.

 

Bugün mahkemeden hangi kararlar çıkabilir?
Bugün mahkemeden hangi kararlar çıkabilir

İsrail’in bugün yapacağı savunmanın ardından Uluslararası Adalet Divanı, Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki tüm askeri faaliyetlerini durdurmasına dair taleple ilgili karar verecek.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’deki tüm askerleri faaliyetlerinin durdurulması için ivedilikle ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor.

Uluslararası Adalet Divanı, aynı zamanda Güney Afrika’nın soykırım iddiaları ile ilgili davanın esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine de karar verecek.

Bu İsrail açısından büyük önem taşıyan bir karar. Çünkü, soykırım ya da diğer suçlamalar konusunda Uluslararası Adalet Divanı’na yalnızca bir kez başvuru yapılabiliyor.

Eğer Güney Afrika, Gazze’de soykırım yapıldığına ilişkin yeterince kanıt sunmazsa, İsrail bir daha soykırımla suçlanamayacak.

Netanyahu:Dünya tersine döndü
Netanyahu:Dünya tersine döndü

İsrail Başbakanı Netanyahu, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, ülkesi hakkındaki iddiaları reddetti, İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkını elinde tutacağını söyledi.

Dünya tersine döndü. Soykırıma karşı mücadele eden İsrail soykırımla suçlanıyor" diyen İsrail Başbakanı, Güney Afrika'yı da “ikiyüzlülükle” suçladı. Netanyahu’ya göre, Suriye ve Yemen'de milyonlarca insan Hamas'ın ortakları tarafından öldürülürken ya da yerlerinden edilirken Güney Afrika bunu görmezden geldi.

İsrail soykırım davasında savunma yapacak
İsrail soykırım davasında savunma yapacak

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle hakkında dava açtığı İsrail, bugün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda sözlü savunma yapacak.

Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından 29 Aralık’ta açılan davanın ilk duruşması dün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda başladı.

Duruşmanın ilk gününde, İsrail’i, Gazze’deki Filistin halkına soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika, bu konudaki iddialarını sözlü olarak mahkemeye sundu.

Güney Afrika öncelikli olarak, İsrail'in Gazze’deki tüm askeri operasyonlarını derhal durdurması için, uluslararası mahkemenin ihtiyati tedbir kararı almasını talep etti.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!