Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Hamas'tan 'ateşkes' açıklaması! Netanyahu'dan Aksa Tufanı itirafı: Açıkçası başarısızlıklar vardı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2024 08:18

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise Netanyahu'nun açıklamalarını konuşuyor. Biden'a yanıt veren Netanyahu, İsrail'in "tek başına durmaya" hazır olduğunu söyledi. Ülkesinin Hamas'ı yok etmesi gerektiğini öne sürerek Refah operasyonunu savunan Netanyahu'dan Aksa Tufanı operasyonu için ise itiraf gibi bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD'li kaynak: "Hamas 12 haftalık ateşkes istedi, İsrail karşı çıktı"

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürürken Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ve Hamas heyetleri arasındaki ateşkes müzakereleri dün sona ermiş, müzakerelerde sonuç çıkmamıştı. Adı açıklanmayan bir ABD'li yetkili, CNN International'e yaptığı açıklamada ateşkesin süresinin müzakerelerdeki önemli engellerden biri olduğunu söyledi.

Kaynak, esir takası için Hamas'ın 12 haftalık bir ateşkes talep ettiğini ancak İsrail'in bunun "saldırıların sona ermesi anlamına geldiği" gerekçesiyle karşı çıktığını ifade etti. Kaynak, bir önceki görüşmelerde 6 aylık ateşkesin Hamas tarafından kabul edildiğini bildirdi.
Müzakerelerin sona ermesinin ardından heyetler Kahire'den ayrılmıştı.

BM: İsrail'in bombardımanı yoğunlaştırmasıyla yaklaşık 110 bin Filistinli Refah'tan ayrıldı

İsrail'in beklenen geniş çaplı kara saldırısı öncesi Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin doğusunda yer alan mahallelere 6 Mayıs'ta tahliye emri vermesinin ardından binlerce kişinin bölgeden göçü sürüyor. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Refah'taki duruma değinildi. Açıklamada, "İsrail birliklerinin Refah'taki bombardımanı yoğunlaşırken, zorla yerinden edilmeler de sürüyor. Yaklaşık 110 bin kişinin güvenlik arayışıyla Refah'tan kaçtığı tahmin ediliyor. Ancak Gazze Şeridi'nde hiçbir yer güvenli değil ve hayat şartları çok kötü. Tek umut, acil ateşkes" ifadelerini kullanıldı.

Refah’tan zorla yerinden edilen Filistinliler çadır kampları kuruyor

İsrail’in Refah kentinin doğusundaki mahallelere tahliye emri vermesinin ardından yerinden edilen Filistinliler, Gazze Şeridi’nin merkezinde kaldırımlara ve boş arazilere çadır kampları kurmaya başladı.

Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision yayınını kesip İsrail'i protesto etti

Belçika'nın Felemenkçe kamu yayın kurumu VRT, dün akşam İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finali sırasında İsrail'i protesto etmek amacıyla kısa bir süreliğine yayını durdurdu. Kanalda yayınlanan mesajda, "Bu bir sendika eylemidir. İsrail Devleti'nin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. İsrail basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayını kısa bir süreliğine durduruyoruz. #Derhal ateşkes #Soykırımı durdurun" ifadelerine yer verildi.

Eylemi organize eden ACOD-VRT işçi sendikası, uzun süredir devam eden Orta Doğu'daki çatışmaları büyük bir endişe ile takip ettiklerini belirterek, İsrail'in yaptıklarına yalnızca seyirci kalmanın artık bir seçenek olmadığını vurguladı. Sendika açıklamasında, İsrail'in bölgede soykırım yapmakla suçlandığını ve Eurovision Şarkı Yarışması'nda bir İsrailli adayın yer almasının kabul edilemez olduğunu belirtti.


Bu eylemle İsrail hükümetine savaşları ve katliamları durdurması için net bir mesaj göndermeyi amaçladıklarını açıklayan sendika, aynı zamanda uluslararası gözlemcilerin ve basının Gazze'ye serbestçe girebilmesi, müzakereler için masaya oturulması gerektiğini kaydetti. Eylem sonrasında yayın normal şekilde devam etti.


IDF: Demir Kubbe, Refah bölgesinden Kerem Şalom'a fırlatılan 2 roketi durdurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah bölgesinden Kerem Şalom bölgesine fırlatılan iki roketin Demir Kubbe tarafından durdurulduğunu açıkladı.

CNN: Hamas'ın İsrail'in 12 haftalık ateşkesi kabul etmesi yönündeki talebi, müzakerelerin son turunda önemli bir anlaşmazlık noktasıydı

 

CNN'in konuştuğu üç kaynağa göre, İsrail ile Hamas arasında olası bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasında çatışmalara verilen ilk duraklamanın uzunluğu, Kahire'deki son müzakere turunda önemli bir anlaşmazlık noktasıydı.

Kaynaklar, Hamas'ın son teklifinin, İsrail'in önceki teklifte altı hafta teklif edilen ateşkes yerine 12 haftalık ateşkesi kabul etmesinin talep edildiğini söyledi.

Netanyahu'dan 7 Ekim itirafı: Açıkçası başarısızlıklar vardı

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın silah tedariğinin durdurulabileceği yönündeki uyarısına üstü kapalı bir yanıt vererek İsrail'in "tek başına durmaya" hazır olduğunu söyledi.


Video açıklamasında Netanyahu 'Gerekiyorsa tırnaklarımızla savaşırız. Ama elimizde tırnaklarımızdan çok daha fazlası var ve bu ruh gücüyle, Tanrı'nın yardımıyla birlikte zafere ulaşacağız' dedi.

ABD Başkanı Biden İsrail-ABD ilişkilerinde ender rastlanan çıkışlardan birini yaparak, İsrail güçlerinin Refah’a girmesi halinde Tel Aviv yönetimine mühimmat sevkiyatını durduracağını açıklamıştı.


Netanyahu, ABD'nin talk show programı Dr Phil'e yaptığı açıklamalarda ise Joe Biden'ın İsrail'e bomba sevkiyatını duraklatarak hata yaptığını söyledi. Netanyahu, 'Joe Biden'ı uzun yıllardır, 40 yıldan fazla süredir tanıyorum. Sık sık anlaşmalarımız oldu ama fikir ayrılıklarımız da oldu. Bunları aşmayı başardık. Umarım artık bunların üstesinden gelebiliriz' dedi.

Netanyahu, İsrail'in Hamas'ı yenmekten başka seçeneği olmadığını savundu. Röportajda, Netanyahu'ya 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'ndaki başarısızlık da soruldu.


Netanyahu 'Açıkçası başarısızlıklar vardı. Her şeyden önce hükümet. Hükümetin ilk sorumluluğu halkı korumaktır, bu nihai kuşatıcı sorumluluktur ve insanlar korunmadı, bunu kabul etmeliyiz' dedi.

Hamas topun tamamen İsrail'in elinde olduğunu duyurdu

Fransız haber ajansı AFP, Hamas'ın Cuma günü erken saatlerde Kahire'de Gazze ateşkes görüşmelerine katılan heyetinin şehirden ayrılarak Katar'a gittiğini duyurduğunu ve "topun artık tamamen İsrail'in elinde" olduğunu belirttiğini bildirdi.


'Müzakere heyeti Kahire'den ayrılarak Doha'ya doğru yola çıktı. Uygulamada işgalci İsrail, arabulucular tarafından sunulan öneriyi reddetti ve birçok temel konuda itirazda bulundu' diyen Hamas, açıklamada ateşkes önerisinin arkasında durulduğunun da altını çizdi.

IDF Güney Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurdu

IDF, İsrail savaş uçaklarının kısa bir süre önce güney Lübnan kasabaları Kafr Kila, Alma ash-Shab ve Yaroun'da Hizbullah'a ait binaları ve diğer altyapıları vurduğunu söyledi.

Beyaz Saray: ABD, İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması konusunda nihai bir karar vermedi
Beyaz Saray: ABD, İsraile silah sevkiyatının durdurulması konusunda nihai bir karar vermedi

Beyaz Saray, İsrail'in Refah'ta geniş çaplı bir operasyon başlatacağı korkusuyla geçen hafta dondurulan İsrail'e silah sevkiyatı konusunda ABD'nin henüz nihai bir karar vermediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!