Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Cumhurbaşkanı Erdoğan 'unutulmasına izin vermeyeceğiz' diyerek dünyayı uyarmıştı... ABD basını İsrail gerçeğini yazdı: Nükleer Rubicon aşıldı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Cumhurbaşkanı Erdoğan unutulmasına izin vermeyeceğiz diyerek dünyayı uyarmıştı... ABD basını İsrail gerçeğini yazdı: Nükleer Rubicon aşıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2024 09:08

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Netanyahu Filistin devletinin kurulmasına kesin bir dille karşı çıktı ve uluslararası baskıya direneceğinin mesajını verdi. ABD basınından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı uyarıyı haklı çıkaran bir haber geldi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post, İsrail'in nükleer kapasitesine dikkat çekti ve ABD'deki sansürün yetkililerin İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etmesini bile yasakladığını yazdı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Hollanda: "Uzun süreli işgal, kendi geleceğini tayin etme ilkesini ihlal ediyor"

Hollanda Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Rene Lefeber Uluslararası Adalet Divanı’nda yaptığı konuşmada, "Uzun süreli bir işgal, kendi geleceğini tayin etme ilkesini ihlal ediyor" dedi.

Bangladeş’in Hollanda Büyükelçisi Riaz Hamidullah ise, "İşgal geçici olmalıdır, ilhak yasa dışıdır. İsrail'in uzun süreli işgali, ilhak ile birleştiğinde uluslararası hukuku ihlal ediyor" ifadelerini kullandı.

Belçika adına söz alan Brüksel Özgür Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Vaios Koutroulis, "İsrail, yasa dışı yerleşim politikasıyla Filistin topraklarının demografik yapısını ve bizzat Filistin topraklarının statüsünü kalıcı bir şekilde değiştirmeyi amaçlıyor" şeklinde konuştu.

Güney Afrika'nın Hollanda Büyükelçisi Madonsela: İsrail'in on yıllardır süren dokunulmazlığı şimdi değilse ne zaman sona erecek?

Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD), “İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin danışma görüşü” duruşmaları devam ediyor.


Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda düzenlenen duruşmaların ikinci gününde Güney Afrika'nın Hollanda Büyükelçisi Vusi Madonsela İsrail'in Filistin'i işgaline karşı ülkesinin argümanlarını sundu.


İşgalin 50 yıldan fazla sürdüğünü vurgulayan Madonsela, “Bu uluslararası toplumun hiçbir tepkisi olmadan, uluslararası hukuka aykırı olarak gerçekleştirildi” dedi.


Madonsela, “İsrail'in yaygın ve sistematik insan hakları ihlallerine karşı on yıllardır süren dokunulmazlığı şimdi değilse ne zaman sona erecek? Dünya 106 gün boyunca Gazze'ye yönelik acımasız saldırıları dehşetle izledi. İsrail'in Gazze'ye yönelik son askeri eylemindeki şiddetin vahşeti ve 26 Ocak kararı dahil uluslararası hukuku ihlal etmesi, Filistinlilere karşı eylemlerinde kendisini dokunulmaz gördüğünün en açık göstergesidir. Eylemleri daha fazla ahlak dışı ve kan dökülerek gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

DSÖ, Nasser Hastanesinden 32 hastayı tahliye etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde kışlaya çevirdiği Nasser Hastanesinden 32 hastanın tahliye edildiğini duyurdu.

Gazze’de can kaybı 29 bin 195’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail tarafından son 24 saatte gerçekleştirilen 9 saldırıda 103 kişinin hayatını kaybettiği ve 142 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Açıklamada, İsrail’in saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 195’e, yaralı sayısının ise 69 bin 170’e yükseldiği aktarıldı.

Kültür bakanı: Refah'a giden askerler rehineleri tehlikeye atacak

Netanyahu, Cumartesi günü dünya liderlerinin Refah'a kara operasyonundan kaçınma yönünde artan çağrılarını geri çevirerek, bunun Hamas'a karşı savaşı kaybetmek anlamına geleceğini söylemişti.


Kültür Bakanı Miki Zohar'dan ise Netanyahu'nun açıklamalarına zıt bir çıkış geldi. İsrailli bakan Gazze'nin güneyindeki Refah kentine asker göndermenin Hamas'ın elindeki rehineleri tehlikeye atacağını söyledi.


Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud partisinin bir üyesi olan bakana, Knesset'teki bir komite toplantısında, askerlerin şehre olası girişinin rehineleri tehlikeye atıp atmayacağı soruldu.


İsrailli bakan bu soru üzerine 'Kimseyi, tek bir rehineyi bile tehlikeye atmak istemediğimiz açık. Ama cevap evet, Gazze'ye girmek rehineleri tehlikeye atacaktır' dedi.

UNICEF: Gazze'nin kuzeyinde 6 bebekten 1'i şiddetli yetersiz beslenmeyle mücadele ediyor

UNICEF, Gazze'de Gıda Hassasiyeti ve Durum Analizi başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, haftalardır yardımın neredeyse tamamen kesildiği Gazze Şeridi'nin kuzeyinde durumun ciddi olduğu belirtildi.


Kuzeydeki barınma ve sağlık merkezlerinde yapılan beslenme taramalarında 2 yaşın altındaki her 6 bebekten 1'inin (kuzeydeki çocukların yüzde 15,6'sı) şiddetli yetersiz beslenmeye mücadele ettiğinin tespit edildiği vurgulandı. Çocukların yüzde 3'ünün hayati tehlike oluşturacak şekilde aşırı zayıfladığı, acil tedavi edilmediği takdirde tıbbi komplikasyon ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Verilerin Ocak ayına ait olduğu, bugün durumun daha da vahim olduğu aktarıldı.

Suudi gazeteden Sinwar iddiası: Mısır'a gitti
Suudi gazeteden Sinwar iddiası: Mısıra gitti

Suudi gazetesi, İsrail'in Sinwar'ın Mısır'a gittiğine inandığını ve İsrailli rehineleri de yanında götürmesinden korktuğunu bildirdi.


Suudi gazetesi Elaph, İsrailli yetkililerin elinde Gazze Şeridi'ndeki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın yakın zamanda Refah'taki tünellerden Mısır'a gittiği yönünde bilgi bulunduğunu bildirdi.


Habere göre İsrail, Sinwar'ın kardeşi Muhammed ve diğerleriyle birlikte kaçtığına inanıyor ve yanında İsrailli rehineleri de aldığından endişe ediliyor.


Aynı haberde, IDF sözcüsünün konuyla ilgili soruları yanıtlamayı reddettiği bilgisine yer verildi. Ancak İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre İsrailli yetkililer, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın Refah'taki yer altı tünellerinden Mısır'a gittiği yönündeki haberleri yalanladı.

 

Washington Post ABD'deki İsrail sansürünü yazdı: Nükleer Rubicon aşıldı

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'tan İsrail'in nükleer kapasitesine dair dikkat çeken bir yazı geldi.


'İsrail-Hamas savaşıyla birlikte bir tür nükleer Rubicon aşıldı' diyen gazete yazıda şu ifadelere yer verdi;


'İki seçilmiş İsrailli yetkili (bir hükümet bakanı ve bir parlamento üyesi ) yalnızca İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğundan açıkça bahsetmekle kalmadı, aynı zamanda bunların Gazze üzerinde patlatılmasını da önerdi. Bu rahatsız edici bir ilkti. Bu arada Washington'da uzun süredir devam eden gizli bir başkanlık emri, Amerikalı yetkililerin İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etmesini bile yasakladı.'


Nükleer silahların yayılmasına ve daha da kötüsü kullanılmasına ilişkin artan risklere dikkat çeken ABD'li gazete 'İsrail'in nükleer cephaneliğine yönelik bu tür otosansürü sürdürmek sadece tuhaf değil; zararlıdır' dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalarda 'İsrail sende atom bombası var. Bunu da özellikle ilgili merciilere şikayetini yaptık, yapıyoruz' diyerek bu konuyu uluslararası arenada dile getiren ilk lider olmuştu.


Erdoğan aynı açıklamasında 'Yine bu süreçte İsrailli bakanlar tarafından varlığı inkar edilen nükleer silah, atom bombası meselesinin de unutulmasına da izin vermeyeceğiz' ifadesine de yer vermişti.


Rubicon aşıldı: Adını italya'da bulunan rubicon nehrinden alan deyim bir konuda kritik eşiğin aşılması durumunda kullanılıyor.

Biden'ın danışmanı İsrail ve Mısır'ı ziyaret edecek

Axios haber sitesi, Brett McGurk'un İsrail'in Refah'ta yaklaşan askeri operasyonlarını ve Gazze'de hâlâ tutulan esirlerin serbest bırakılmasını görüşmek üzere Çarşamba günü Kahire'ye uçacağını bildirdi.


Beyaz Saray geziyi henüz onaylamadı ancak Axios, Beyaz Saray'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü McGurk'un ilk olarak Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel ile görüşeceğini bildirdi.


Daha sonra Perşembe günü İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşmek üzere İsrail'e uçacak.

Netanyahu'dan 'Filistin' açıklaması: Onlarca yıldır engelleyen kişi benim
Netanyahudan Filistin açıklaması: Onlarca yıldır engelleyen kişi benim

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iki devletli çözüme karşı olduğunu yineleyerek, İsrail'e Filistin devleti dayatmaya yönelik uluslararası bir girişim olduğunu öne süren Netanyahu 'İsrail vatandaşları, herkes biliyor ki, varlığımızı tehlikeye atacak bir Filistin devletinin kurulmasını onlarca yıldır engelleyen kişi benim' dedi.


Netanyahu, İsrail'in Gazze dahil Ürdün Nehri'nin batısındaki tüm bölgelerde 'tam güvenlik kontrolünü' sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

İsrail ordusu 23 yıl tutuklu kalan Filistinli mahkumu serbest bıraktı

Wafa haber ajansı, İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin'in batısındaki Zabuba köyünde tutuklu bulunan 50 yaşındaki Muhammed Muhammed Abdülmecid Şarqiya'yı 23 yıl İsrail gözetiminde kaldıktan sonra serbest bıraktığını bildirdi.

ABD, Gazze'de 'geçici ateşkes' çağrısında bulunan BM kararını önerdi
ABD, Gazzede geçici ateşkes çağrısında bulunan BM kararını önerdi

ABD, Gazze'de "mümkün olan en kısa sürede" geçici ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail'i Refah'a kara saldırısı başlatmaması konusunda uyaran bir BM Güvenlik Konseyi kararı taslağı hazırladı.


Al Jezeera'da yer alan habere göre, taslakta ayrıca Gazze'de "büyük ölçekte insani yardım sağlanmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması" çağrısı da yapılıyor.

Macaristan dışındaki tüm AB üyesi ülkelerden İsrail’e Gazze’de ‘insani ara’ çağrısı

Belçika’nın öncülüğünde 26 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, İsrail’e “Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkese yol açacak acil insani ara” çağrısında bulundu.


AB içinde İsrail’e en büyük desteği veren Macaristan ise bu çağrıya katılmadı. Macaristan engeli nedeniyle, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddete karışan İsrailli radikal yerleşimcilere yönelik Avrupa yaptırımları konusunda da yine karar alınamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!