Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Çin'den ABD'ye sert eleştiri: İsrail'e öldürme izni veriyor! İsrail basınından Ramazan planına tepki

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Çinden ABDye sert eleştiri: İsraile öldürme izni veriyor İsrail basınından Ramazan planına tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2024 08:58

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'in en büyük destekçisi konumundaki ABD ateşkes kararını veto ederek bir kez daha Tel Aviv'e can simidi oldu. ABD yönetimi, İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'de kalıcı ateşkesi konuşmak için henüz doğru zaman olmadığını savundu. Çin'den Washington'un bu hamlesine sert bir tepki geldi. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısı yapan bir karara karşı çıkmasının İsrail'e öldürme izni vermekle eşdeğer olduğunu söyledi. Netanyahu'nun skandal Gazze planını yazan İsrail gazetesi Haaretz ise bu hamleyi 'Gazze Şeridi saldırılarının başlangıcından bu yana aldığı en tehlikeli karar' olarak nitelendirdi ve Netanyahu hükümetinin ülkeyi uçuruma doğru sürüklediğini yazdı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Mısırlı hukuk danışmanı Moussa: "Tarih bizi bugünkü tepkimize göre yargılayacak"
Mısırlı hukuk danışmanı Moussa: Tarih bizi bugünkü tepkimize göre yargılayacak

Mısırlı hukuk danışmanı Jasmine Moussa Uluslararası Adalet Divanı’nda yaptığı konuşmada, Filistin'in modern tarihin en uzun süreli işgaline maruz kaldığını belirterek, "Tarih bizi bugünkü tepkimize göre yargılayacak" dedi.

Mahkemeye, İsrail'in tazminat ödemesi, işgale ve yerleşimler de dahil olmak üzere hukuka aykırı uygulamalarına derhal son vermesi gerektiğine yönelik karar alması için çağrıda bulunan Moussa, "Adalet ve hukukun üstünlüğü olmadan Orta Doğu'da refah, güvenlik, istikrar ve barış sağlanamaz" dedi.

Çin’den ABD’nin ateşkes vetosuna tepki: Yanlış mesaj veriyor
Çin’den ABD’nin ateşkes vetosuna tepki: Yanlış mesaj veriyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Cezayir tarafından sunulan ‘Gazze’de acil insani bir ateşkesin yanı sıra tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması’ kararını oylanmış ve 13 ülke karara destek verirken ABD, karşıt oy kullanarak kararı veto eden tek ülke olmuştu. Çin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD’nin vetosuna tepki vererek şu açıklamayı yaptı;

“Bugünkü oylamanın sonucu açıkça göstermektedir ki Gazze'deki savaşı durduracak bir ateşkes konusunda Güvenlik Konseyi'nde ezici bir görüş birliği bulunmaması söz konusu değil, aksine ABD'nin vetosu Konsey'in görüş birliğini engellemektedir.ABD vetosu yanlış bir mesaj göndererek Gazze'deki durumu daha tehlikeli bir hale getiriyor.”

‘KATLİAMA YEŞİL IŞIK’

Daimi Temsilci Zhang Jun, veto sonrasında ‘duydukları güçlü hayal kırıklığını’ ifade ettiği BMGK’daki konuşmasında “Konsey'in ateşkes kararı veto edilirken, Gazze'deki masum siviller çatışmalarda ölüyor ve ölümün kıyısında mücadele ediyor. ABD, Konsey kararının devam eden diplomatik çabaları engelleyeceğini iddia etmiştir. Böyle bir iddia kesinlikle savunulamaz. Sahadaki durum göz önüne alındığında, acil bir ateşkesten pasif bir şekilde kaçınmaya devam etmek, katliamın devam etmesine yeşil ışık yakmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Gazze'de can kaybı 29 bin 313'e yükseldi
Gazzede can kaybı 29 bin 313e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 138 gündür devam ederken, can kaybı giderek artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu son 24 saatte gerçekleştirilen 11 saldırıda 118 kişinin hayatını kaybettiği, 163 kişinin de yaralandığı bildirildi. İsrail'in saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 313'e, yaralı sayısının ise 69 bin 333'e yükseldiği aktarıldı.

Fransız savaş gemileri, Husi İHA’larını imha etti

Fransa Savunma Bakanlığı, Fransız donanmasına ait savaş gemilerinin Aden Körfezi ve Kızıldeniz’in güneyinde çok sayıda Husi İHA’sı tespit ettiklerini, bu İHA’lardan ikisinin imha edildiğini duyurdu.

İsrail ordusu, Sınır Tanımayan Doktorlara ait sığınağı vurdu: 2 ölü

İsrail askerlerinin Han Yunus'ta Sınır Tanımayan Doktorlar personeli ile ailelerinin kaldığı sığınağı bombalaması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki kıdemli insani işler görevlisi Jonathan Whittall, İsrail askerlerinin kışlaya çevirdiği Nasser Hastanesi'nin "iyileşme yeri değil, ölüm yeri" haline geldiğini ifade etti.

Suriye basını: İsrail Şam'ı vurdu

Suriye medyası, İsrail'in başkent Şam'a hava saldırısı düzenlediği iddiasını aktarıyor. Devlet tarafından işletilen SANA haber ajansı, İsrail'in Kafar Sousah banliyösünü hedef aldığını iddia ediyor.

Haaretz'ten Netanyahu eleştirisi: Gelmiş geçmiş en kötü hükümet
Haaretzten Netanyahu eleştirisi: Gelmiş geçmiş en kötü hükümet

Netanyahu hükümetinin Ramazan ayı boyunca ibadet edenlerin Mescid-i Aksa'ya girişine kısıtlama getirme planına tepkiler devam ederken İsrail basınından da Netanyahu'ya sert bir eleştiri geldi. 'İsrail'in gelmiş geçmiş en kötü hükümeti ülkenin yanmasına izin vermek istiyor' manşetini atan Haaretz 'bu korkunç hükümetin, Gazze Şeridi saldırılarının başlangıcından bu yana aldığı en tehlikeli karar' değerlendirmesinde bulundu. Aynı yazıda 'İsrail'in uçuruma doğru gittiği' uyarısına bulunuldu.

Hamas'tan Sinwar açıklaması: Koordinasyon içindeyiz

Hamas siyasi büro üyesi Hussam Badran, Suudi Al Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, liderliğin Sinwar ile tam koordinasyon içinde olduğunu söyledi. Badran 'Yurtdışındaki Hamas liderlerinin söylediği her şey Sinwar ile koordineli olarak yapılıyor' dedi.

Kolombiya ve Bolivya cumhurbaşkanlarından Lula'ya destek
Kolombiya ve Bolivya cumhurbaşkanlarından Lulaya destek

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, İsrail hükümetini Gazze’de soykırım yapmakla suçladı ve askeri eylemleri Holokost ile kıyaslamış ve 'Gazze Şeridi’nde olanlar bir savaş değil. Bu bir soykırım. Bu askerler ile askerler arasında bir savaş değil. Bu hayli yüksek eğitimli bir ordu ile kadınlar ve çocuklar arasında bir savaş' demişti.


İsrail'de 'istenmeyen kişi' ilan edilen Lula'ya Kolombiya ve Bolivya'daki mevkidaşlarından destek geldi. Kolombiya Cumhurbaşkanı 'Gazze'de soykırım var ve binlerce çocuk, kadın ve yaşlı sivil korkakça katlediliyor. Lula yalnızca doğruyu söyledi ve gerçek savunulmalı, yoksa barbarlık bizi yok edecek' dedi.


Bolivya Cumhurbaşkanı ise Lula ile dayanışma içinde olacağının altını çizdi ve 'Tarih bu barbarlığa kayıtsız kalanları affetmeyecektir' dedi.

Çin: ABD'nin ateşkes kararını veto etmesi İsrail'e öldürme izni veriyor
Çin: ABDnin ateşkes kararını veto etmesi İsraile öldürme izni veriyor

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısı yapan bir karara karşı çıkmasının İsrail'e öldürme izni vermekle eşdeğer olduğunu söyledi.


Jun, 'ABD vetosu yanlış bir mesaj göndererek Gazze'deki durumu daha tehlikeli bir duruma sürüklemektedir' dedi ve Gazze'de ateşkese itirazın 'katliamların devamına yeşil ışık yakmaktan farklı bir şey olmadığını' belirtti.


ABD yönetimi, İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'de kalıcı ateşkesi konuşmak için henüz doğru zaman olmadığını savundu.

Londra Yüksek Mahkemesi, İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatını askıya alan dilekçeyi reddetti

Davacıların avukatları, Londra Yüksek Mahkemesi'nin İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatını askıya alması yönündeki dilekçeyi reddettiğini söyledi. Yasal savunuculuk gruplarından oluşan bir koalisyon, Ocak ayında Yüksek Mahkeme'den, Birleşik Krallık hükümetinin İsrail'e askeri parça ve silah satmaya devam etme kararının adli incelemesini hızlandırmasını istemişti.

WSJ İsrail'in 'savaş sonrası' planını yazdı

The Wall Street Journal'ın haberine göre IDF, Hamas'a karşı savaşın sonunda Filistin bölgesi üzerindeki güvenlik kontrolünü sürdürme planının bir parçası olarak Gazze'nin merkezinde yeni bir yol inşa ediyor.

ABD'li yetkili: İsrail ordusunun Ramazan başlamadan önce Refah taarruzunu başlatması pek olası değil
ABDli yetkili: İsrail ordusunun Ramazan başlamadan önce Refah taarruzunu başlatması pek olası değil

Üst düzey bir ABD'li yetkili The Times of Israel'e, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde planladığı büyük askeri operasyonunu Ramazan'dan önce başlatmasının pek olası olmadığını söyledi.

Katar, Hamas'ın Gazze'deki rehinelere tıbbi malzeme sağladığını doğruladı

Katar ve Fransa, geçen ay İsrail ve Hamas'la, terör örgütünün Gazze'de tuttuğu rehinelere acil ilaç teslimatı konusunda bir anlaşmaya varmıştı. Katar dışişleri bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, Hamas'ın, Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında ilaç sevkiyatını aldığını doğruladığını ve malzemeleri Gazze'de tutulan rehinelere teslim etmeye başladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!