Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Biden'a soğuk duş! Kendi ekibi protesto etti… Maske takıp kameraların önüne geçtiler: Ateşkes istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2023 08:24

IDF saldırıları altındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ederken İsrail'e adeta koşulsuz destek veren ABD Başkanı Joe Biden'a tepkiler çığ gibi büyüyor. Daha önce Senatörler ve çeşitli bakanlıklarda görev alan çalışanların eleştirilerine maruz kalan Biden son olarak kendi çalışanları tarafından protesto edildi. Tanınmamak için maske takan çalışanlar Gazze'de ateşkes talep etti.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Batı Şeria’yı ziyaret edecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail temasları kapsamında yarın İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesinin ardından Filistin’in Batı Şeria bölgesini ziyaret edecek.

Sullivan, Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. Görüşmede, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının ele alınması bekleniyor.

ABD'li Senatör Sanders Biz de bu katliamın suç ortağıyız

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim'den bu yana sivil ayrımı gözetmeden devam eden saldırılarına ABD'li üst düzey yetkililerden gelen tepki geliyor artıyor. Yahudi kökenli ABD'li Senatör Bernie Sanders, dün Biden'a yazdığı mektupta, İsrail'e yapılması beklenen 10,1 milyar dolarlık askeri yardımdan vazgeçmesi çağrısında bulunarak, İsrail'in Gazze'deki askeri müdahalesinin "kitlesel bir vahşete" dönüştüğünü ve İsrail'e "10.1 milyar dolarlık ek askeri yardım sağlamanın sorumsuzluk olacağını" belirtti. Sanders ayrıca, "İsrail'in askeri harekatı modern tarihimizin en karanlık bölümlerinden biri olarak hatırlanacak" ifadelerini kullanarak, “Trajik bir şekilde, biz de bu katliamın suç ortağıyız" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Steve Cohen de yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun çok ileri gittiğini belirterek, İsrail'i ziyaret eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Netanyahu'ya "Gazze Şeridi'ne yönelik ayrım gözetmeyen bombardımanları büyük ölçüde sınırlı tutması gerektiğini ileteceğini" ifade etti.
Cohen, Netanyahu'nun bu talebe kulak asmaması halinde İsrail'in son gerçek dostu olarak nitelendirdiği ABD ve Başkan Joe Biden'ın desteğini kaybedeceğini açıklayarak, “Başkan Biden'ın, Netanyahu'nun Putin benzeri hiçbir engel tanımayan savaşıyla işi bitti” dedi.

Gazze’de telekomünikasyon hizmetleri bir kez daha kesildi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 69’uncu gününde devam ederken, Gazze Şeridi’ndeki telekomünikasyon hizmetleri bir kez daha kesildi. Filistin Telekomünikasyon (PALTEL) şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Devam eden saldırı nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm telekomünikasyon hizmetlerinin kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz. Gazze yeniden karanlığa gömüldü” denildi.

Gazze’de can kaybı 18 bin 787'ye yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 69’uncu günde devam ederken, can kaybı her geçen gün artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırıları sonucu son 24 saatte 179 kişinin hayatını kaybettiği, 303 kişinin yaralandığını duyurdu.

 
El-Kudra, İsrail'in saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bin 787'ye, yaralananların sayısının ise 50 bin 897’ye yükseldiğini belirtti. İsrail’in Gazze'nin kuzeyinde sağlık varlığını kasıtlı olarak ortadan kaldırdığını aktaran El-Kudra, “Uluslararası kuruluşlardan ilaç, tıbbi malzeme, akaryakıt ve uzman sağlık ekipleriyle destek olmalarını talep ediyoruz” dedi.
 

 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, İsrail’de
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, İsrail’de

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail’e geldi.

Sullivan, ilk olarak Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelirken, görüşmede Gazze Şeridi ve Lübnan sınırındaki çatışmalar ele alındı.

Bakan Gallant yaptığı açıklamada, ABD yönetimine "kayıtsız şartsız desteği" için teşekkür etti.
Sullivan daha sonra İsrail’de Başbakan Netanyahu ile bir araya geldi.

Görüşmeye, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli Orta Doğu Danışmanı Brett McGurk'un da katıldı.

Gazze'de can kaybı artıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bin 787'ye yükseldiğini duyurdu

İrlanda Başbakanı: AB çifte standartlar nedeniyle güvenilirliğini kaybediyor
İrlanda Başbakanı: AB çifte standartlar nedeniyle güvenilirliğini kaybediyor

Brüksel'deki Avrupa Birliği zirvesi öncesinde konuşan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, bloğun Filistinliler için adalet çağrısı yapması gerektiğini söyledi. Varadkar 'Çifte standart olarak algılanan şey nedeniyle aslında dünyanın büyük bir kısmında güvenilirliğimizi kaybettik. Ve açıkçası bunda bazı gerçekler de var' dedi.


Ekim ayındaki bir önceki AB toplantısında üyeler Gazze'ye 'sürekli, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişim' çağrısında bulunmuştu. Ancak zirve başlamadan önce Varadkar ile Belçika, Malta ve İspanya'nın liderleri Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e bir mektup yazarak ondan savaş ve ortaya çıkan insani felaket hakkında ciddi bir tartışmaya ev sahipliği yapmasını istedi.


Belçika Başbakanı Alexander De Croo da gazetecilere Gazze'de ateşkesin hayati önem taşıdığını ve cinayetlerin durdurulması gerektiğini söyledi.

İsrail'de 'diplomatik pasaport' krizi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin yaptığı diplomatik pasaport talebi ülkede krize neden oldu. İsrail merkezli Haaretz Gazetesi tarafından ortaya atılan iddiada, Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in İsrail Başbakanı Netanyahu'nun partisi Likud partisinin üst düzey yetkilileri ile sosyal medyada sık sık Türkiye karşıtı yaptığı paylaşımlarla gündeme gelen Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu'ya diplomatik pasaport verilmesi için baskı yaptığı belirtildi.


Gazeteye göre, bazı hükümet yetkililerinin Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Ronen Levy’e şikayette bulunarak, Dimona Belediye Başkanı Benny Biton’un da aralarında bulunduğu diplomatik pasaport alan yetkililerin kriterlere uygun olmadığını söyledi, Levy ise şikayetleri reddetti.


Haberde ayrıca, bir başbakanın oğlunun sadece 18 yaşına kadar diplomatik pasaport alma hakkı olmasına rağmen Dışişleri Bakanı Cohen’in Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu için de pasaport sağladığı belirtildi. Yair’e yurtdışı seyahatlerinde eşlik eden İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Shin Bet ajanlarının da diplomatik pasaporta sahip olduğu kaydedildi.


Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Haaretz Gazetesi tarafından ortaya atılan iddiayı reddederken, Bakanlık Genel Direktörü Ronen Levy, Cohen’in emirlerini uyguladığını ifade etti.


İşçi Partisi Milletvekili Naama Lazimi savcılığa yazdığı mektupta, aynı güvenlik haklarına sahip olmasına rağmen diplomatik pasaportu olmayan Yair Netanyahu’nun kardeşi Avner Netanyahu ile ilgili soruları gündeme getirdi. Lazimi, bu tutarsızlığın yasaların ihlali anlamına gelebileceğini savunarak, konuyla ilgili bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

İngiltere'den Yahudi yerleşimcilere vize yasağı

İngiltere Dışişleri Bakanı, aşırılık yanlısı yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivilleri öldürdüğünü belirterek, bunların İngiltere'ye girişinin yasaklanacağını açıkladı

Kassam Tugayları, Şucayea'da en az 10 İsrailli askerin öldürüldüğünü açıkladı

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, savaşçılarının Gazze Şehri'nin Şucayea semtindeki İsrail güçlerini "yüksek patlayıcı cihazlarla" hedef aldığını söyledi.


Grup, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada saldırıda en az 10 İsrail askerinin öldürüldüğünü söyledi.


Kassam Tugayları ayrıca, güçlerinin Gazze Şehri'nin Şeyh Radwan bölgesinde dört İsrail Merkava tankına ve dört askeri personel taşıyıcıya saldırdığını söyledi.


İsrail dün aralarında bir Albayın da olduğu 10 askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran, ABD destekli Kızıldeniz gücüne karşı uyardı

İran'dan ABD'ye ültimatom gibi bir uyarı geldi. İran savunma bakanı, Kızıldeniz'de gemi taşımacılığını korumak için önerilen ABD destekli çok uluslu görev gücünün "olağanüstü sorunlarla" karşılaşacağı konusunda uyardı.


Muhammed Rıza Aştiani, resmi İran Öğrenci Haber Ajansı'na (ISNA) yaptığı açıklamada, "Bizim üstün olduğumuz bir bölgede kimse hamle yapamaz. Böyle mantıksız bir hamle yaparlarsa olağanüstü sorunlarla karşı karşıya kalacaklar" dedi.


Yemen'de İran destekli Husiler, İsrail ile bağlantısı olduğunu iddia ettikleri gemilere saldırılar düzenledi.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, Washington'un Kızıldeniz'de gemilerin güvenli geçişini sağlamak için bir deniz görev gücü oluşturma konusunda "diğer ülkelerle" görüşmelerde bulunduğunu ancak daha fazla ayrıntı vermediğini söyledi.

ABD, Husilerin kontrolündeki bölgeden fırlatılan İHA'yı düşürdü

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, ABD Donanması destroyeri Mason'un, 13 Aralık'ta güney Kızıldeniz'de Marshall Adaları bandıralı bir tankerden gelen çağrıya yanıt verirken Husi kontrolündeki bir bölgeden fırlatılan insansız hava aracını vurduğunu söyledi.

WAFA: İsrail'in Han Yunus ve Refah kentlerine yönelik saldırılarında en az 27 Filistinli öldürüldü

Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerine yönelik saldırılarında en az 27 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu bir askerin daha öldüğünü duyurdu, Gazze'deki kara saldırısında ölü sayısı 116'ya yükseldi

IDF, Zırhlı Kolordu'nun 8104'üncü Taburu'ndan Elisha Levinshtern'in (38) güney Gazze'de çatışma sırasında öldürüldüğünü açıkladı. Bu açıklamanın ardından Gazze'deki kara saldırısında ölü sayısı 116'ya yükseldi.

Biden'a kendi ekibinden protesto
Bidena kendi ekibinden protesto

Beyaz Saray önünde mum ışığında nöbet tutan bir grup insan, 'Başkan Biden, ekibiniz ateşkes istiyor' yazılı pankart taşıdı. Al Jazeera bu gelişmeyi 'Biden yönetimi personeli Beyaz Saray'ın önünde protesto düzenledi' başlığı ile dünyaya duyurdu.


Katılımcıların maske taktığı görülürken, iş telefonlarını da yanlarında getirmedikleri açıklandı. Protestoda yer alan, ABD'nin “İsrail'e öldürücü yardımı” nedeniyle Ekim ayında Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Josh Paul kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.


CNN'e konuşan yönetim çalışanı, "ABD hükümetinin şiddeti körükleme konusunda iki katına çıkma kararı, bugün karşı karşıya olduğumuz en çetrefilli sorunlardan bazıları konusunda herhangi bir hareket elde edebilmemiz için dünya çapındaki hedeflerimizi tehlikeye attı" dedi.

Temsilciler Meclisi, Biden'a yönelik azil soruşturmasına onay verdi

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden'a yönelik azil soruşturmasının açılmasına resmen onay verdi. Oylamayla, oğlu Hunter Biden'a iş ilişkilerinde avantaj sağladığı iddiasıyla bir süredir Cumhuriyetçilerin, Biden'a karşı yürüttüğü azil süreci resmiyet kazanmış oldu. Soruşturma fiili bir azil davasıyla sonuçlansa bile Demokratların liderliğindeki Senato'nun ABD liderini mahkum etmesi pek olası değil.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen: Savaş uluslararası destek olsun ya da olmasın devam edecek

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, ülkesinin Gazze’deki savaşa “uluslararası destek olsun ya da olmasın devam edeceğini” söyledi. Cohen, şu aşamada bir ateşkesin Hamas’a verilecek “bir hediye” olacağını öne sürdü.


İsrail, Gazze’de insani krizin derinleşmesi ve ölen Filistinli sivillerin sayısı nedeniyle artan bir baskıyla karşı karşıya. BM Genel Kurulu, Salı akşamı yaptığı oylamada acil ateşkes talebinde bulundu.

Hamas lideri Haniye: Savaştan sonra Hamas’sız bir Gazze olacağını söyleyenler hayal kuruyor
Hamas lideri Haniye: Savaştan sonra Hamas’sız bir Gazze olacağını söyleyenler hayal kuruyor

Hamas lideri İsmail Haniye, savaşın ardından Hamas’sız bir Gazze olacağını söyleyenlerin hayal kurduğunu belirtti. Haniye “İsrail saldırganlığını sonlandırabilecek ve Filistin’i hem Batı Şeria’da hem de Gazze’de güçlendirecek her türlü fikri tartışmaya açığız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!