Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu: Kongre resmen bypass edilmiş! WSJ 'yerleşimci' işgalini belgeledi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 08:27

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise Washington Post'un deşifre ettiği planı yazdı. ABD'li gazete Washington'un Kongre'yi nasıl bypass ederek İsrail'e silah sattığını yazdı. Washington Post'a konuşan eski Biden yönetimi yetkilisi Jeremy Konyndyk, bu satışlar olmadan İsrail'in Gazze saldırılarını sürdüremeyeceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD ve Ürdün, Gazze’ye havadan yardım operasyonu düzenledi

İsrail'in abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ne havadan insani yardımlar sağlanmaya devam ediyor.

ABD ve Ürdün, düzenledikleri üçüncü ortak operasyonla Gazze Şeridi’ne havadan yardım ulaştırdı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "ABD C-130'ları 38 binden fazla öğün yemek bırakarak, Gazze'nin kuzeyine hayat kurtarıcı insani yardım sağladı ve sivillerin kritik yardımlara erişimini mümkün kıldı" denildi.

İsrail, Güney Afrika’yı Hamas’ın ‘yasal kolu’ olmakla suçladı

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, yaptığı açıklamada, “Güney Afrika, İsrail'in kendisini ve vatandaşlarını savunma ve tüm rehineleri serbest bırakma hakkını baltalamak amacıyla Hamas'ın yasal kolu olarak hareket etmeye devam etmektedir” dedi.

Gazze Şeridi’ne toplam 25 havadan yardım operasyonu gerçekleştirildi

İsrail'in abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ne havadan insani yardımlar sağlanmaya devam ediyor. İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) tarafından yapılan açıklamada, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Ürdün ve Fransa'nın iş birliğiyle büyük bir kısmı Gazze Şeridi’nin kuzeyine 25 havadan yardım operasyonu gerçekleştirildiği belirtildi. Operasyonlar kapsamında Gazzelilere toplam 750 paket yardım ulaştırıldığı ifade edilen açıklamada, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için iş birliğinin sürdürüleceği kaydedildi.

Mısır medyası: Hamas heyeti Kahire'den ayrıldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de ateşkes ve esir takası anlaşması için gerçekleştirilen müzakereler çıkmaza girdi. Mısır'da yayın yapan Al-Qahera News kanalının haberine göre Hamas heyeti Kahire'den ayrıldı. Görüşmelerin önümüzdeki hafta devam edeceği belirtildi. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, İsrail'in Gazze'de ateşkes anlaşmasına varmak için arabulucuların tüm çabalarını "engellediğini" ifade etti. Zuhri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarını sona erdirme, askeri birliklerini tamamen geri çekme, bölgeye yardım için giriş özgürlüğü sağlama ve yerinden edilenlerin geri dönmesi yönünde Hamas'ın sunduğu talepleri reddettiğini aktardı.

Wall Street Journal 'yerleşimci' işgalini belgeledi

İsrail'in 'yerleşimciler' üzerinden gerçekleştirdiği işgal Wall Street Journal tarafından belgelendi. ABD'li gazete, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da yerleşimciler tarafından beş yasadışı karakol ve 15 yol inşa edildiğini yazdı.


HÜKÜMET FONLARI İLE FİNANSE EDİLİYOR


Video kayıtlarına ve yerel görgü tanıklarının ifadelerine dayanan habere göre, yollar ve karakollar işaretsiz ağır makinelerle birkaç gün içinde inşa edildi ve İsrail güçleri tarafından güvenlik altına alındı. WSJ, yeni ileri karakolların birçoğunun hükümet fonları tarafından finanse edildiğinin de altını çizdi


Karakollardan biri, savaşın başlangıcından bu yana kaçak inşaatlarda en büyük artışın meydana geldiği Ariel yerleşim yerinin yakınındaki Filistin köyü Farkha'nın yakınında kuruldu.

Gazze’de can kaybı 30 bin 800’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 30 bin 800’e yükseldi

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 30 bin 800’e, yaralananların sayısı ise 72 bin 298’e yükseldi.

CENTCOM: Husilerin Kızıldeniz'de saldırdığı ticari gemide 3 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

ABD Merkez Komutanlığından (CENTCOM) dün Husilerin Kızıldeniz'de hedef aldığı "M/V True Confidence" adlı ticari gemiye ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "6 Mart yerel saatle 11.30'da Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerden Aden Körfezi'nden geçen Barbados bandıralı Liberya'ya kayıtlı M/V True Confidence yük gemisine doğru bir gemisavar balistik füzesi ateşlendi. Füze gemiye isabet etti ve mürettebat 3 kişinin öldüğünü, 3'ü kritik olmak üzere 4 kişinin yaralandığını ve gemide ciddi hasar olduğunu bildirdi. Mürettebat gemiyi terk etti, olaya müdahale eden koalisyon savaş gemileri durumu değerlendiriyor. Bu, Husiler tarafından son 2 gün içinde ateşlenen beşinci gemisavar balistik füzesi. Bu füzelerden 2'si yük gemisini (M/V MSC Sky II ve M/V True Confidence) etkiledi ve bir füze ise USS Carney (DDG 64) tarafından düşürüldü" ifadeleri kullanıldı.

AB'den İsrail'in Batı Şeria planına sert tepki

Avrupa Birliği (AB) tarafından İsrail Sivil İdare Yüksek Planlama Konseyi’nin Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimleri daha da genişleterek konut inşa etme planını onaylanmasının ardından yapılan açıklamada, “Kudüs de dahil olmak üzere 1967 öncesi sınırlarda taraflarca mutabakata varılanlar dışında herhangi bir değişiklik tanınmayacak” ifadeleri kullanıldı.

Gazze'de açlık ve susuzluktan hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi

İsrail ordusu, 153 gündür Gazze Şeridi'ne saldırıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in abluka altına aldığı ve yardım girişine büyük ölçüde izin vermediği Gazze Şeridi'nde 2 kişinin daha açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi'nde 15 yaşında bir çocuğun, Beyt Lahya şehrindeki Kamal Adwan Hastanesi'nde ise 72 yaşında bir kişinin yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle yaşamını yitirdiği aktarıldı. Son olarak Gazze Şeridi'nde açlık ve susuzluktan ölenlerin sayısının 20'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, "Yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle açıklanan ölü sayısı yalnızca hastanelerdeki ölüm sayısını yansıtıyor. Onlarca kişinin hastanelere ulaşamadan açlıktan sessizce öldüğüne inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusu Golan'a roket saldırısının ardından Suriye'yi vurdu

Suriye'den gelen haberlere göre İsrail ordusu, Çarşamba gecesi Suriye'den Golan Tepeleri'ne iki roket atılmasının ardından Suriye'nin güneyinde Suriye Ordusu'na ait iki bölgeyi vurdu.


Yerel Daraa 24 haber sitesine göre İsrail saldırıları, İsrail-Suriye sınırına yaklaşık 10 km uzaklıktaki Jasim yakınlarındaki bölgeleri hedef aldı.

ABD, Gazze'de ateşkes anlaşmasının hâlâ mümkün olduğunu söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington'un İsrail ve Hamas'ın önümüzdeki hafta başında başlayacak olan Müslümanların kutsal ayı Ramazan'dan önce hâlâ ateşkes konusunda anlaşmaya varabileceğine inandığını söyledi. Washington Post'a konuşan eski Biden yönetimi yetkilisi Jeremy Konyndyk, bu satışlar olmadan İsrail'in Gazze saldırılarını sürdüremeyeceğinin altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanı Gazze'deki savaşı 'medeniyet için bir utanç' olarak nitelendirdi
Çin Dışişleri Bakanı Gazzedeki savaşı medeniyet için bir utanç olarak nitelendirdi

Çin dışişleri bakanı Wang Yi, Gazze'de Hamas'a karşı yürütülen savaşı "medeniyet adına bir utanç" olarak nitelendiriyor ve Pekin'in "derhal ateşkes" çağrısını yineliyor.


Wang basın toplantısında gazetecilere şunları söyledi: "Bugün, 21. yüzyılda bu insani felaketin durdurulamaması insanlık için bir trajedi ve medeniyet için bir utançtır."

ABD, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 100'den fazla silah satışını sessizce onayladı
ABD, 7 Ekimden bu yana İsraile 100den fazla silah satışını sessizce onayladı

Washington Post'un ismi açıklanmayan yetkililere dayandırdığı bir rapora göre, ABD'li yetkililer geçtiğimiz günlerde gizli bir brifingde Kongre'ye ABD'nin 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 100'den fazla silah satışını onayladığını ve teslim ettiğini söyledi.


Habere göre, satışlar arasında binlerce hassas güdümlü mühimmat, küçük çaplı bomba ve diğer silahlar yer alıyor. Ayrıca her satışın maliyeti, dikkate alınması gereken minimum tutarın altına düştüğü için, öncelikle Kongre tarafından onaylanmalarına gerek kalmadı. Başka bir deyişle satış tutarlarının düşük olması nedeni Kongre onayı bypass edildi.


Washington Post'a konuşan eski Biden yönetimi yetkilisi Jeremy Konyndyk, bu satışlar olmadan İsrail'in Gazze saldırılarını sürdüremeyeceğinin altını çizdi.

ABD ordusu, Yemen'de iki insansız hava aracına saldırı düzenlediğini açıkladı

ABD ordusu, Yemen'in Husi kontrolündeki bir bölgesinde iki insansız hava aracına saldırı düzenlediğini ve bunun "bölgedeki ticari gemilere ve ABD Donanması gemilerine yakın bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.

İsrail, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerde konut inşaatına yeşil ışık yaktı

İsrail hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'daki üç farklı yasadışı yerleşim biriminde 3.500 konut birimini esasen onayladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!