Son dakika haberleri: Gazze'de son durum...İsrail güçleri Şifa Hastanesi'nden çekildi, Netanyahu'ya soğuk duş!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: Gazzede son durum...İsrail güçleri Şifa Hastanesinden çekildi, Netanyahuya soğuk duş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2024 08:37

İsrail'de binlerce kişi sokağa dökülüp Netanyahu'ya 'erken seçim' çağrısında bulunurken, Filistin’de Başbakan Mustafa liderliğindeki yeni hükümet yemin ederek göreve başladı. İsrail bu sabah itibari ile kuşatma altındaki Şifa hastanesinden çekildi, DSÖ kuşatma sırasında 21 hastanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırıları 178 gündür devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 33 bine yaklaştı.

Gazze İsrail saldırıları ve açlıkla mücadele ederken, İsrail’de on binlerde kişi sokağa döküldü. İsrail işgali altındaki Kudüs’te İsrail parlamentosunun (Knesset) önünde bir araya gelen göstericiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetini protesto ederek, erken seçim çağrısında bulundu

Gazze’de can kaybı 32 bin 845’e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, can kaybının her gün arttığı bölgede son rakamlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, son 24 saatte düzenlenen saldırılar nedeniyle 63 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 94 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.

Saldırıların başlamasından bu yana yaşanan can kaybının da belirtildiği açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 32 bin 845’e, yaralananların sayısının ise 75 bin 392’ye yükseldiği kaydedildi.

CENTCOM: Gazze’ye 50 bin gıda paketi ulaştırıldı
CENTCOM: Gazze’ye 50 bin gıda paketi ulaştırıldı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Gazze’ye düzenlenen hava operasyonuyla 50 bin gıda paketinin ulaştırıldığını duyurdu.

CENTCOM’dan dün yapılan açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı, devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 31 Mart 2024 günü saat 12:30'da kuzey Gazze'ye havadan insani yardım operasyonu gerçekleştirdi. Ortak operasyonda dört adet C-130 ABD Hava Kuvvetleri uçağı ve ABD insani yardım malzemelerinin havadan dağıtımında uzmanlaşmış ABD ordusu askerleri yer aldı. ABD C-130'ları, büyük ihtiyaç duyulan bir bölge olan kuzey Gazze'ye 50 binden fazla yemeye hazır gıda paketi bırakarak sivillerin kritik yardıma erişmesine olanak sağladı” denildi.

Hastaneden Netanyahu’nun ameliyatına ilişkin açıklama
Hastaneden Netanyahu’nun ameliyatına ilişkin açıklama

Kudüs Hadassah Hastanesi, fıtık ameliyatı geçiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun durumunun iyi olduğunu, ameliyatın başarılı geçtiğini açıkladı.

Kudüs Hadassah Hastanesi’nden yapılan açıklamada, ameliyatın Cerrahi Bölüm Direktörü Prof. Dr. Alon Fikersky, Prof. Cerrah Gidi Zamir ve Dr. Diana Panhasov tarafından gerçekleştirildiği, Netanyahu’nun durumunun iyi olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Prof. Dr. Fikersky'ye göre ameliyat beklendiği gibi ve başarılı geçti. Başbakan şu anda uyanık, iyileşiyor ve ailesiyle konuşuyor” denildi.

İsrail güçleri Şifa Hastanesi'nden çekildi
İsrail güçleri Şifa Hastanesinden çekildi

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun kuşatma altındaki El Şifa hastanesinden çekildiğini duyurdu.

IDF güçlerine ait tank ve araçların çekilmesi sonrası komplekste düzinelerce cansız bedene ulaşıldı.

İsrail çekilmeyei hemen onaylamadı ancak Hamas İsrail hava saldırılarının geri çekilen araçlara koruma sağladığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün yaptığı açıklamada, Şifa hastanesine 18 Mart'tan bu yana düzenlenen saldırılarda 21 kişinin hayatını kaybettiğini, El-Aksa hastanesinde ise dün hava saldırısı sırasında 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve 17 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Netanyahu operasyon sinyali verdi
Netanyahu operasyon sinyali verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, aralarında ABD’nin de yer aldığı çok sayıda ülkenin karşı çıkmasına rağmen Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik askeri operasyonun yapılacağı sinyalini verdi.

Netanyahu, "İsrail ordusu Refah'ta operasyon yapmaya, sivilleri tahliye etmeye ve yardım dağıtmaya hazır. Zaman alacak ama bu yapılacaktır” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirleri geri getirmek için askeri baskı ve müzakereler yoluyla her şeyi yaptıklarını aktaran Netanyahu, "Hamas, savaşçılar da dahil olmak üzere yerinden edilmiş Filistinlilerin kontrolsüz bir şekilde Gazze'nin kuzeyine geri dönmesini talep ediyor ki bunun güvenlik açısından sonuçları olacaktır. Başka bir talebe boyun eğmek çoğu zaman bir anlaşma getirmeyecektir. Bu yaklaşım rehinelerin evlerine dönmesini daha da zorlaştıracaktır” dedi.

Erken seçim çağrılarına değinen Netanyahu, “Şimdi seçim çağrısı yapmak müzakereleri felce uğratacak ve savaşı hedeflerine ulaşamadan sona erdirecektir. Bunu ilk memnuniyetle karşılayacak olan Hamas'tır” dedi.

Filistin’de Başbakan Mustafa liderliğindeki yeni hükümet yemin etti

Geçtiğimiz ay istifa eden Filistin Başbakanı Muhammad İştiyye’nin yerine gelen Başbakanı Muhammed Mustafa liderliğinde kurulan yeni hükümet, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas huzurunda yemin ederek göreve başladı.

Başbakan Mustafa, yeni hükümetin tüm Filistinlilere hizmet edeceği sözünü vererek, mevcut hükümetin görevlerinin Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni kapsadığını ve yasalar doğrultusunda görevlerini yerine getirmek için tam yetkiye sahip olduğunu vurguladı.

Hükümetin görevlerine değinen Başbakan Mustafa, Filistin halkına her yerde daha iyi hizmet sunmak için geniş kapsamlı kurumsal reformların uygulanmasının, devlet kurumlarının birleştirilmesinin, Gazze Şeridi'ndeki insani yardım çabalarının en üst düzeye çıkarılmasının, Gazze ve Batı Şeria'nın yeniden imarı ve Filistin ekonomisinin canlandırılmasının yer aldığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!