Son dakika haberi... Moskova'daki saldırıda son durum: Saldırganlar yakalandı! Putin'den ilk açıklama: Rusya'da bir günlük ulusal yas ilan edildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2024 08:53

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna silahlı saldırganlar tarafından gerçekleştirilen saldırıda 100'den fazla insan hayatını kaybetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki terör saldırısı nedeniyle 1 günlük ulusal yas (24 Mart) ilan edildiğini duyurdu. Putin, saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil toplam 11 kişinin gözaltında olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken saldırıyı kınadı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’da dün gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD dün Moskova'da meydana gelen ölümcül terör saldırısını şiddetle kınamaktadır. Öldürülenlerin ailelerine, sevdiklerine ve bu iğrenç suçtan etkilenen herkese en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Terörizmin her türlüsünü kınıyor ve bu korkunç olayda hayatını kaybedenlerin yasını tutan Rusya halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Erdoğan Putin ile telefonda görüştü

İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Moskova’da gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sayın Putin’e duyduğu derin üzüntüyü ve taziye dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, masum insanları alçakça hedef alan menfur terör saldırısını en sert biçimde lanetledi ve Rusya halkına başsağlığı ve sabır dileklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, saldırının bölgedeki krizlere bir an önce barışçıl şekilde son verilmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu, Türkiye’nin terörün her türlüsü ile ayrımsız mücadele anlayışı içinde Rusya ile terörle mücadele alanında iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Rusya'da teröristlerden birini etkisiz hale getiren bir kişiye ödül verilecek
Rusyada teröristlerden birini etkisiz hale getiren bir kişiye ödül verilecek

Rusya Soruşturma Komitesi, saldırı sırasında eşini korumak isteyen bir kişi kahramanlık patlayıcı saldırganlardan birini etkisiz hale getirdiği için ödüle layık görüldüğünü duyurdu.Rusya Soruşturma Komitesi, açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Terör saldırısı sırasında salonda bulunanlardan biri, benzersiz bir cesaret gösterdi. İnsanların üzerine ateş açan teröristlerden birini çalıştıran çalışan bir erkek, teröristlerden birine saldırarak onu etkisiz hale getirdi. Aktif ve kararlı eylemlerle o hayatta kalan insanların hayatları kurtarıldı.”

AB ve BM'den Rusya'daki terör saldırısına kınama
AB ve BMden Rusyadaki terör saldırısına kınama

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise paylaşımında, "Dün gece Moskova dışında gerçekleştirilen menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. Terör yine savunmasız insanları hedef aldı. Uluslararası toplum terör belasına karşı sağlam bir şekilde birlik içinde kalmalıdır" ifadelerine yer verdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Moskova'daki korkunç terör saldırısını kınıyorum. Masum canların kaybı bir insanlık trajedisidir. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk saldırı karşısında dehşete kapıldıklarını belirterek, "Hiçbir şey böyle bir saldırıyı haklı gösteremez. Faillerin insan hakları hukuku uyarınca sorumlu tutulması gerekir. Bu şok edici saldırının kurbanlarıyla dayanışma içindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Can kaybı yükseliyor

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 133'e yükseldiği açıklandı.

Putin açıkladı: Rusya'da bir günlük ulusal yas
Putin açıkladı: Rusyada bir günlük ulusal yas

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki terör saldırısı nedeniyle 1 günlük ulusal yas (24 Mart) ilan edildiğini duyurdu ve "Faillerin 4’ü de bulunup gözaltına alındı. Saklanmaya çalıştılar ve sınırı geçmeleri için Ukrayna'ya doğru ilerlediler. Toplamda 11 kişi gözaltına alındı" dedi.

Saldırıyı 'barbarca bir terör eylemi' olarak tanımlayan Rus lider, "Dikkatlice planlanmış bir terör saldırısının yanı sıra önceden hazırlanmış bir toplu insan katliamıyla karşılaştık. Suçlular soğukkanlılıkla öldürmeye, Nazilerin bir zamanlar yaptığı gibi Rusları yakın mesafeden vurmaya gittiler. Crocus'taki terör eyleminin kurbanı hiçbir suçu olmayan onlarca sivil oldu. Bu suçun arkasında olan herkes tespit edilip, cezalandırılacak. Teröristleri yalnızca intikam  bekliyor. Gelecekleri yok" ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca, tüm kurbanlara ve ailelerine "derin taziyelerini" dile getirdi ve saldırıya verdikleri tepkiden dolayı Rusya'nın acil servislerine teşekkür etti.

Reisi: "Rusya'daki terör saldırısını gerçekleştirenler cezalandırılmalı"
Reisi: Rusyadaki terör saldırısını gerçekleştirenler cezalandırılmalı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rusya'da gerçekleştirilen saldırı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e taziye mesajı gönderdi. Rusya halkı ve hükümetine, terör saldırısında hayatlarını kaybedenler için başsağlığı dileyen Reisi, "Masum sivilleri hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi. Rus yetkililerin ulusal güvenlikleri için aldıkları önlemleri desteklediklerini belirten Reisi, "Rusya'daki terör saldırısını gerçekleştirenler ve bu saldırıyı planlayanlar cezalandırılmalı. Bu konuda atılacak adımların uluslararası toplum tarafından ciddiye alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Moskova’da sivilleri hedef alan ve can kayıplarına neden olan terör saldırısı kınandı. Rusya hükümetine başsağlığı ve yaralılara şifa dilenen açıklamada, uluslararası toplumun terörle mücadelede konusunda sorumluluklarını üstlenmesinin yanı sıra Irak'ın her türlü şiddet ve terör eylemleri karşısındaki kararlı tutumu yinelendi.

Moskova saldırısına tepkiler sürüyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Crocus saldırısını en güçlü şekilde kınadıklarını açıklarken, NATO sözcüsü Farah Dakhlallah da Rusya'daki saldırıyı kınadığını vurgulayarak "Hiçbir şey bu kadar iğrenç suçları haklı gösteremez. Kurbanlara ve ailelerine en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." açıklamasında bulundu.

Belarus lideri Alexander Lukaşenko ise Putin'le gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sırasında terörle mücadele konusunda işbirliğine hazır olduklarını söyledi.


Moskova'daki etkinlikler iptal, havalimanlarında en yüksek alarma geçildi
Moskovadaki etkinlikler iptal, havalimanlarında en yüksek alarma geçildi

Güvenlik endişeleri nedeniyle bu hafta sonu Moskova'daki tüm halka açık etkinlikler ve toplantılar iptal edildi. Moskova'nın dört ana havalimanında yüksek alarma geçildi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in önümüzdeki saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

Rusya'dan ABD istihbaratı iddiaları hakkında açıklama

Rusya'nın RIA Novosti haber ajansına konuşan bir Rus güvenlik kaynağı, Rusya'nın ABD'den Moskova'ya yapılacak olası saldırılarla ilgili bir istihbarat uyarısı aldığını ancak istihbaratın "ayrıntılar içermediğini" söyledi.

Olay yerindeki silahların görüntüleri yayınlandı
Olay yerindeki silahların görüntüleri yayınlandı

Olaya ilişkin ilk görüntüleri yayınlayan Rusya Soruşturma Komitesi, elde edilen delillerde genetik, balistik ve parmak izi incelemelerinin yürütüldüğünü ve tüm kamera görüntülerine de el konulduğunu açıkladı.




Rusya istihbarat servisi: Şüpheliler Moskova’ya naklediliyor

Rusya'nın istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB) bugün yaptığı resmi açıklamada, 4’ü saldırılara doğrudan karışan 11 şüpheliyi gözaltına aldıklarını ve Moskova’ya naklettiklerini duyurdu.

FSB açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Özel servisler ve kolluk kuvvetlerinin eylemleri sonucunda Crocus Belediye Binası kompleksindeki terör saldırısına doğrudan karışan 4 teröristin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alınırken, suç ortaklarının belirlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Terörist saldırıyı gerçekleştirdikten sonra suçlular, arabayla Rusya-Ukrayna sınırına doğru hareket ederek kaçmaya çalıştı. Özel ve kolluk kuvvetlerinin koordineli çalışmaları sonucunda 4 terörist de Bryansk bölgesinde birkaç saat arayla gözaltına alındı. Halihazırda Moskova'ya naklediliyorlar.”

Can kaybı 115'e yükseldi
Can kaybı 115e yükseldi

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 115’e yükseldiğini duyurdu.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı

Moskova Bölgesi Sağlık Bakanlığı, saldırıda hayatını kaybeden 93 kişiden 41'inin kimliklerini yayınladı. Listede şu ana kadar tespit edilen en genç kurban 33, en yaşlısı ise 71 yaşında.

 

Hamas'tan Rusya'daki terör saldırısına kınama

Hamas Hareketinden, Rusya'da 93 kişinin hayatını kaybettiği, 121 kişinin yaralandığı konser salonu saldırısına yönelik yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Direniş Hareketi (Hamas) olarak biz, Moskova'da sivilleri hedef alan, onlarca can kaybına ve yaralanmaya yol açan terör saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyoruz. Rusya yönetimine, halkına ve bu canice saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyor ve bu trajedide Rusya, Rus halkı ve saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleriyle tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Rusya: Saldırganların Ukrayna tarafında temasları vardı
Rusya: Saldırganların Ukrayna tarafında temasları vardı

Rusya Federal Güvenlik Servisi, dün gerçekleştirilen saldırıya ilişkin açıklamasında soruşturmanın devam ettiğini belirterek, "Teröristler saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi planladı ve Ukrayna tarafında temasları vardı." ifadelerini kullandı.

Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada ise saldırganların konser salonunun bazı bölümlerini ateşe vermek için yanıcı sıvı kullandığı belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından, Moskova'daki konser salonu saldırısına yönelik açıklama yapıldı. Bazı Rus yetkililerin söz konusu terör saldırısının arkasında Ukrayna'nın yer aldığına yönelik iddialarına tepki gösterilen açıklamada, "Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus yetkililerin Krasnogorsk'taki Crocus konser salonundaki silahlı saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu ileri sürerek yöneltmeye başladığı suçlamaları kesin bir dille reddediyor. Bu tür suçlamaların, Rus halkında Ukrayna karşıtı histeriyi daha da körüklemek, Rus vatandaşlarının ülkemize yönelik suç niteliğindeki saldırganlığa katılmak üzere daha fazla seferber edilmesi yönünde zemin hazırlamak ve Ukrayna'yı uluslararası toplumun gözünde itibarsızlaştırmak için Kremlin tarafından planlanmış bir provokasyon olduğunu düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Rus rejiminin 1999 yılında Kashirskoye karayoluna düzenlenen terör saldırısı gibi özel servisleri tarafından gerçekleştirilen kanlı provokasyonlarla dolu uzun bir geçmişi var. Putin'in diktatörlüğünün kırmızı çizgileri yok. Ukrayna'ya karşı savaşta füze saldırıları, top atışları ve işkence sonucu binlerce Ukraynalı sivili öldürdüğü gibi siyasi amaçlarla kendi vatandaşlarını da öldürmeye hazır. Uluslararası topluma Rusya'nın, Ukrayna'nın Krasnogorsk'taki saldırıda rol oynadığı iddialarına ilişkin asılsız suçlamalarını güçlü bir şekilde reddetmesi ve Rusya'nın suç teşkil eden saldırganlığına karşı ülkemize verdiği desteği güçlendirmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz" denildi.

Saldırıda çıkan yangın söndürüldü
Saldırıda çıkan yangın söndürüldü

Konser alanın giren saldırganların yanıcı maddeyle binayı ateşe vermesinin ardından yangın çıktı. Crocus Belediye Binası'ndaki 12 bin 900 metrekarelik alanı kaplayan ve binanın çatı kısmının da çökmesine neden olan yangın 01.00 sıralarında kontrol altına alındı. Moskova Bölgesi Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yangın söndürme çalışmalarına 477 kişinin katıldığı aktarıldı.

Can kaybı 93'e yükseldi! Rus halkı kan vermek için sıraya girdi
Can kaybı 93e yükseldi Rus halkı kan vermek için sıraya girdi

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'daki saldırıda ölenlerin sayısının 93'e yükseldiğini duyurdu. Al Jazeera'ye konuşan gazeteci Yulia Shapovalova, aralarında sekiz çocuğun da bulunduğu en az 187 kişinin de yaralandığını söyledi.

Moskova bölgesi sağlık yetkilileri ise saldırıda yaralananlara kan vermek için halkın merkezlerde sıraya girdiğini belirtti.

'Saldırganlar gözaltına alındı'
Saldırganlar gözaltına alındı

CNN TÜRK Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz, canlı yayında yaptığı açıklamada Rusya İstihbarat Servisi Başkanı'nın Putin'e Kremlin'de bilgi vererek saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin tamamının yakalandığını duyurduğunu anlattı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Putin ile görüşen FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov, Moskova'daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin yakalandığını bildirdi" ifadesi yer aldı.

Yaralıların listesi açıklanacak

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashk terör saldırısı sonucu yaralananların listesinin Acil Durumlar Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanacağını açıkladı.

Dünyadan mesaj yağdı,Interpol'den Moskova'ya destek teklifi

Rusya'daki kanlı saldırıya başta Türkiye olmak üzere Mısır, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, İtalya, Sırbistan, Almanya, Lüksemburg, Katar, Küba, Filistin, Bolivya, İran, Suudi Arabistan, Fransa, Tacikistan, Meksika, Kolombiya, Avusturya, Suriye, Slovakya, Moldova, İsrail , Bahreyn, Yunanistan, Arjantin , Norveç , Belçika , Hollanda, Şili, Karadağ, İskoçya, Ekvador, Peru, Macaristan, Fransa, Uruguay, Panama, Fas, Yeni Zelanda, Guatemala, İrlanda, Mali, Tunus gibi birçok ülke tarafından kınandı. Birleşmiş Milletler (BM) olayla ilgili üzüntü duyduklarını belirtirken Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırının BM tarafından da kınanmasını istedi.

Interpol genel sekreteri Juergen Stock sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, en az 60 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili soruşturmaya "destek vermeye hazır" olduğunu duyurdu.

'Saldırganlar beyaz Renault marka bir araçla kaçtı'

Rus RIA Novosti haber ajansı, Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na saldırıyı gerçekleştiren silahlı saldırganların olay yerinden beyaz Renault marka bir araçla kaçtıklarını duyurdu.

Rusya Soruşturma Komitesi olay yerinde müfettişler, kriminologlar, İçişleri Bakanlığı ve Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) uzman birimlerinin birlikte çalıştıklarını açıkladı. Komite, olay yerinde silah ve mühimmata el koyduklarını ve güvenlik kamerası görüntülerini incelediklerini açıkladı.

Medvedev: Ölüme ölüm
Medvedev: Ölüme ölüm

Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör saldırısında yaralanan herkese acil şifalar dilerken Kremlin, aralarında Federal Güvenlik Servisi (FSB) başkanı Alexander Bortnikov'un da bulunduğu güvenlik şefleri tarafından Putin'e dakika dakika bilgi verildiğini duyurdu.

ÖLÜME ÖLÜM MESAJI

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Medvedev ise saldırı sonrası çok sert bir açıklama yapmış "Ölüme ölüm" demişti. Saldırının arkasında Ukrayna olabileceğini belirten Medvedev "Şiddete güçle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır. Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse hepsi acımasızca yok edilmelidir" ifadelerini kullanmıştı.

Kan donduran görüntüler

Sosyal medyaya düşen bir videolarda konser salonundaki izleyicilerin canlarını kurtarmak için çığlıklar içinde kaçıştığı, en az 4 silahlı saldırganın rastgele ateş açtığı görüldü.


Videolardan birinde saldırganın konser salonunun lobisinde yatan cansız bedenlere yakın mesafeden ateş açtığı görülürken başka bir videoda insanların arkalarında yanan konser salonunun çatısından yardım istediği görülüyor.


ABD'nin Moskova'daki saldırı hakkında bilgisi var mıydı?
ABDnin Moskovadaki saldırı hakkında bilgisi var mıydı

BBC'nin Amerika'daki yayıncılık ortağı CBS, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, DAEŞ'in saldırı hazırlığına ilişkin ABD'nin elinde istihbarat olduğunu aktarıyor.

ABD iki hafta önce Rusya'daki vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayımlamış, "Moskova'da konserler de dahil toplu etkinliklerin hedef alınabileceğine dair bilgilerin değerlendirildiğini" açıklamıştı.

Can kaybı artıyor
Can kaybı artıyor

Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken 60'dan fazla kişinin saldırı sırasında öldüğünü duyurdu. Öte yandan Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, saldırı sırasında 5'i çocuk olmak üzere toplam 115 kişinin hastanelerde tedavi alında bulunduğunu belirtti.

Rusya Sağlık Bakanlığı yaralıların 60'ının durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Saldırı hakkında neler biliniyor?
Saldırı hakkında neler biliniyor

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna maskeli en az 3 kişi tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 60'dan fazla kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Fransız haber ajansı AFP, Moskova'daki terör saldırısını DEAŞ'ın üstlendiğini duyurdu.

Doğrulanan görüntülerde, bir rock grubunun konseri için toplanan kişilere salona giren kamuflajlı kişilerin, otomatik silahlarla ateş açtığı görülüyor.En az 4 saldırgan, paylaşılan görüntülerden tespit edildi.Binlerce kişinin bulunduğu binada büyük bir yangın da çıktı. Saldırı düzenlenen binanın 12 bin 900 metrekare büyüklüğünde olduğu kaydediliyor.

Rusya haber ajansları, saldırıdan kaçan sivillerin kompleksin çatısına sığındığını da bildirdi. Buraya da sıçrayan yangına söndürme helikopterleri ile müdahale edildi.

TÜRKİYE'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türkiye, Moskova'daki saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunun üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada, "Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüşerek saldırı nedeniyle başsağlığı diledi.

Fidan, Lavrov'a, Türkiye'nin saldırıyı kınadığını belirterek, Rus halkı ve hükümetine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!