Son dakika haberi: İsrail-Hamas savaşında son durum... BMGK'dan 'ateşsiz tasarı'ya onay

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2023 07:53

BMGK'da, Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" talep edilen karar tasarısı kabul edildi, ABD ve Rusya çekimser kaldı. Bu arada ABD'li Washington Post gazetesi Netanyahu'nun Gazze ile ilgili planını açıkladı. Gazeteye göre ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan yardım isteyen Netanyahu istediği cevabı alamadı.

Hamas: BMGK'da alınan karar yetersiz

Hamas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün yapılan oylamayla Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılması kararını "yetersiz bir adım" ifadeleriyle eleştirdi.

Hamas, ABD’yi "tasarının içini boşaltmaya yönelik çalışmakla" suçladı. Açıklamada, "Karar, İsrail’in savunmasız Filistin halkına yönelik saldırganlığını durdurma konusunda uluslararası toplumun ve BM Genel Kurulu’nun ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

BMGK'dan 'ateşsiz tasarı'ya onay

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) günlerce ertelenen Gazze Şeridi oylaması bugün yapıldı. Konseyde 15 ülkeye sunulan Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını amaçlayan tasarı 13 ülkenin oyuyla kabul edilirken, ABD ve Rusya “çekimser” oy kullandı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield oylamanın ardından yaptığı açıklamada, konseyin insani yardım şartlarını oluşturduğunu belirterek, “İsrail ve Hamas’ın uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesi gerekiyor” dedi.

Ayrıca esirlerin derhal ve şartsız olarak serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Greenfield, “Bu karar krizin ciddiyetini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Kabul edilen tasarıda Gazze Şeridi’nde “acil ateşkes” çağrısına yönelik ifadeler yer almadı.

Putin ve Abbas, Gazze’yi görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki çatışmanın son bulması için yapılması gerekenlerin yanı sıra insani yardım çabalarının ele alındığı kaydedildi.

Ayrıca, iki liderin Abbas’ın belirlenecek bir tarihte Moskova ziyaretini gerçekleştirmesi konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.

Putin’in Rusya tarafından atılan adımları Abbas’a aktardığı kaydedilen açıklamada, “Çatışmaların yatıştırılması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine kesintisiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak üzere Rus tarafınca atılan adımlar hakkında bilgi verildi” denildi.

Rusya’nın Gazze Şeridi’ne tıbbi ekipman ve ilaç gibi temel ihtiyaç malzemesi desteği sağlamaya devam edeceği aktarıldı.

İsrail-Lübnan arasında tansiyon yeniden yükseldi

İsrail Ordusu, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 24 roket fırlatıldığını duyururken Hizbullah da, İsrail'e ait askeri noktaya art arda saldırılar düzenlediğini açıkladı.

BM: Gazze'de savaş sürerse, bölge halkı açlıkla karşı karşıya kalacak

Birleşmiş Milletler, Gazze'de İsrail ve Hamas arasındaki savaşın sürmesi halinde, Gazze'de açlık yaşanması riski bulunduğunu açıkladı.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre Gazze'deki hanelerin üçte biri, bir başka deyişle kabaca 500 bin kişi "felaket koşullarla" karşı karşıya.

WFP Gazze'de yaşayan 2,2 milyon kişinin de akut gıda sıkıntısı çektiğini belirtti

WFP yetkilisi Cindy McCain "Gazze'de hiç kimsenin açlığa karşı güvenliği yok. Gazze'ye yardım akması için insani erişim gerekiyor" dedi.

Gazze'ye yardım kamyonları Mısır'dan yardım götürüyor, ancak WFP şu anda bölgeye gereken gıda miktarının sadece % 10'unun gittiğini belirtti.

Netanyahu, savaşta ölen askerlerin aileleriyle görüştü
Netanyahu, savaşta ölen askerlerin aileleriyle görüştü

İsrail Başbakanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Başbakan Binyamin Netanyahu, Kahramanlık Forumu'ndan yaslı ailelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Başbakan, onlara oğullarının boşuna ölmediğini söyledi. Ailelerin temsilcileri savaşın askerlerimizin hayatları korunarak yürütülmesini talep etti. Başbakan Netanyahu forum temsilcilerine İsrail'in tüm hedefleri tamamlanana kadar, yani zafere kadar savaşı durdurmayacağını söyledi” denildi.

İsrail zulmü gölgesinde 11.Cuma
İsrail zulmü gölgesinde 11.Cuma

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırıları devam ederken, Filistinliler, Cuma namazını kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'ya akın etti.

İsrail güçleri Kudüs'teki 11. Cuma'da Mescid-i Aksa'ya giden yolları barikatlarla kapattı. CNN Türk canlı yayınına yansıyan görüntülerde İsrail polisinin Filistinlilere biber gazı ve gaz bombası ile müdahale ettiği görüldü.

CNN Türk Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik, bu hafta ilk kez bir polisin elindeki kamera ile yaşanan olayları kayıt altına aldığını belirtti. Bu hafta müdahalenin beklenenden daha erken başladığını vurgulayan Şenlik, Mescid-i Aksa için yapılan Cuma namazı çağrısının İsrail polisini alarma geçirdiğini söyledi.


Filistin Kızılay’ı İsrail askerlerinin sağlık görevlilerini gözaltına aldığını duyurdu
Filistin Kızılay’ı İsrail askerlerinin sağlık görevlilerini gözaltına aldığını duyurdu

Filistin Kızılay’ından dün gece yapılan açıklamada, “İşgal güçleri bu akşam Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye’de bulunan PRCS ambulans merkezine baskın düzenledi. Ekipleri ve sağlık görevlilerini gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürdüler. Çocuklar ve kadınlar hala merkezin içinde mahsur kalmış durumda. Uluslararası toplumu, ekiplerimizin derhal serbest bırakılması ve kendilerine koruma sağlanması için işgal makamlarına baskı yapmaya çağırıyoruz.  Ayrıca merkezde mahsur kalan kadın ve çocukların korunmasını ve güvenli bir şekilde tahliye edilmelerini talep ediyoruz” dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı: 20 bin 57 sivil hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar sonucunda 20 bin 57 sivilin hayatını kaybettiğini, 53 bin 320 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık, son 48 saatte 390 sivilin öldüğünü, 734 sivilin ise yaralandığını belirtti.

Netanyahu'nun Gazze planı ortaya çıktı!
Netanyahunun Gazze planı ortaya çıktı

ABD'li Washington Post gazetesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki gerilimin giderek yükseldiğini yazdı.

Biden'ın bağımsız bir Filistin Devletini desteklediğini ve bu konuda ısrarcı olduğunu öne süren gazete, Netanyahu'nunun bunu reddettiğini ve bu anlşamazlığın nasıl çözüleceğinin belirsiz olduğunu yazdı.

Gazeteye konuşan diplomatlar Netanyahu'nun evlerinden edilecek yüz binlerce Filistinliyi kabul etmesi için Mısır'a baskı yapılmasını istediğini belirtiyor.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan üç diplomat ve bir üst düzey yetkiliye göre Netanyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'ye bu konuda baskı yapılması için ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la da görüştü. Her iki lider de öneriyi ellerinin tersiyle itti.

Diplomatlara göre Netanyahu'nun tüm ısrarlarına rağmen Gazze nüfusunu başka bir yere yerleştirme planı, büyük bir 'insan hakları ihlali' olacağı için kabul edilmedi. Üstelik diplomatlara göre Mısır da çok sayıda Filistinliyi kabul etmeye niyetli değil.

Gazze'deki ölümler son 40 yılın kaybını aştı
Gazzedeki ölümler son 40 yılın kaybını aştı

ABD'li NewYorkTimes gazetesine göre, 10 haftadır devam eden savaşı sırasında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 40 yılı aşkın bir süre içinde İsrail'le yaşanan diğer Arap çatışmalarının ve belki de İsrail'in 1948'deki kuruluşundan bu yana yaşananların bedelini aştı.

Askeri uzmanlar, savaşta ABD öncülüğündeki Afganistan veya Irak savaşlarının en ölümcül aşamalarında olduğundan daha fazla insanın öldürüldüğünü vurguluyor.

Gazze savaşının, İsrail'in kuruluşundan bu yana geçen 75 yılda Filistinliler için yaşanan en ölümcül çatışma olduğu düşünülüyor. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre, 1948'de İsrail'in kuruluşunu çevreleyen savaşta yaklaşık 15.000 Filistinli öldürülmüştü.

ABD değiştirilmiş Gazze taslağını destekleyeceğini duyurdu
ABD değiştirilmiş Gazze taslağını destekleyeceğini duyurdu

ABD, Gazze'ye yardımın artırılmasını amaçlayan değiştirilmiş Gazze tasarısını desteklemeye hazır olduğunu duyurdu. ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, ABD ve Arap devletlerinin değiştirilmiş bir versiyon bulduklarını belirterek, "Bu, ihtiyacı olanlara insani yardım ulaştıracak bir karar ve oy vermeye hazırız." dedi.

Karar tasarısının ilk halinde tartışma yaratan ve ABD'nin karşı çıktığı hususlardan biri, insani yardımların engelsiz erişimi için "çatışmalara ara verilmesi" talebi olmuştu.

Değişitirilen Gazze tasarısında genişletilmiş insani yardımların Gazze’ye kesintisiz ve güvenli şekilde ulaştırılması için “acil adım atılması” ve “çatışmalara sürdürülebilir bir şekilde ara verilmesi için gerekli koşulların oluşturulması” çağrıları yer aldı. Tasarının ilk halinde yer alan “BM Genel Sekreteri'nin yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması” talebi de müzakerelerin sonunda “Genel Sekreterin Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü” ataması şeklinde değiştirildi.

İsrail güçlerinden işgal altındaki Batı Şeria'ya baskın

İsrail güçlerinin Halhul kasabasına şafak vakti düzenlediği baskınlarda iki Filistinli yaralandı. Filistin haber ajansı Wafa'ya göre İsrail güçleri ayrıca El Halil'in kuzeybatısındaki Surif kasabasında Filistinlilere ait 31 araca el koydu.

Tubas,Kalkilya,Cenin'in doğu ve kuzeydoğusunda yer alan Deir Abu Daif, Jalboun ve Jalqamous kasabalarına da baskın düzenlendiği öğrenildi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Gazze tasarısı oylaması 4’ncü kez ertelendi
BM Güvenlik Konseyindeki Gazze tasarısı oylaması 4’ncü kez ertelendi

BM Güvenlik Konseyi, Gazze gündemi konusunda bir kez daha görüş birliğine varamadı.

Gazze Şeridi'nde “düşmanlıkların geçici olarak durdurulmasına yönelik acil adımlar atılması” ve "Gazze Şeridi'nin tamamına hızlı, güvenli ve engelsiz şekilde insani yardımların ulaştırılması” çağrısında bulunulan karar tasarısına yönelik oylama 4’üncü kez ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!