Son dakika haberi: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail'den Katar'a yeni teklif! Gazze'de kanlı saldırı: 50 ölü...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2023 12:12

İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 83 gündür devam ediyor. İsrail ordusunun bu sabah Gazze Şeridi’nin merkezindeki Beyt Lahya ve Maghazi Mülteci Kampı ile güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırılarda 50 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail medyası ise Tel Aviv yönetiminin rehine takası için Katar'a yeni bir teklifte bulunduğunu duyurdu.

İsrail ordusu 3 esirin öldürülmesine ilişkin soruşturmayı tamamladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından İsrail askerleri tarafından 15 Aralık’ta Gazze Şeridi’nde öldürülen İsrailli esirler Yotam Haim, Samer Talalka ve Alon Lulu Shamriz hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Yayınlanan raporda, ordunun bölgede esirler olabileceğine dair istihbarata sahip olmasına rağmen sahadaki güçlerin, Hamas'ın elindeki esirlerle karşılaşma ihtimali konusunda "yeterli farkındalığa" sahip olmadığı belirtildi.

ESİRLERİN YARDIM ÇIĞLIKLARI PUSU GİRİŞİMİ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Raporda, olaydan önce 10 Aralık'ta İsrail askerlerinin Şucaiyye’de bir tünel kuyusunun yanında İbranice "Yardım edin" yazılı bir not ile yanında bir Hamas ajanına ait bir kimlik kartı bulunduğu belirtildi. Notun Şucaiyye’de esirlerin varlığıyla bağlantılı olduğuna dair bir bilgi bulunmadığı ve askerlerin bunun Hamas'ın kendilerini pusuya düşürme girişimi olduğunu değerlendirdiği aktarılan raporda, Şucaiyye’de aynı gün Hamas ve İsrail askerleri arasında bir binada çıkan çatışmada askerlerin İbranice "İmdat" ve "Rehineler" diye bağırıldığını duyduğu ancak askerlerin bunu Hamas'ın kendilerini pusuya düşürme girişimi olduğunu değerlendirdiği ifade edildi.

Raporda, askerlerin 18 Aralık'ta çatışmanın yaşandığı binayı taradığı ve çatışmada ölen Oketz adlı köpeğin üzerindeki kameranın üç esirin yardım çığlıklarını kaydettiğini fark ettikleri aktarılarak, çatışmanın ardından esirlerin binadan kaçtıklarının değerlendirildiği ifade edildi.

Raporda, 14 Aralık'ta esirlerin öldürüldüğü yere yaklaşık 200 metre mesafedeki bir binanın yan tarafında İbranice "SOS" ve "Yardım edin, 3 rehine" yazılarının dron görüntülerinde tespit edildiği belirtilerek, "Binanın yakınında, güçlerin Şucaiyye bölgesinde karşılaştığı, genellikle bubi tuzaklı alanlarda bulunan mavi variller görüldü. Bu nedenle bunun bir tuzak olduğundan şüphelenildi" denildi.

Esirlerin bulunduğu her iki bina hakkında da herhangi bir istihbarat olmadığı ifade edilen raporda, “Konuyla ilgili değerlendirmelerin bir parçası olarak, özel kuvvetler tugayları her çatışma bölgesinde, bir kuvvetin içinde esirler bulunan bir bina tespit etmesi halinde müdahale için derhal hazır olacak şekilde hazırlanmıştır” denildi.


İsrail Refah’ı vurdu: 20 ölü, 55 yaralı

İsrail’in Refah kentinde bir binayı vurduğu ve ilk belirlemelere göre 20 kişi hayatını kaybetti, 55 kişi de yaralandığı bildirildi.

Binada, İsrail saldırılarından kaçan yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı aktarıldı.

KASSAM TUGAYLARI: SALDIRILAR DURMADAN ANLAŞMA YOK

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yayınladığı sesli mesajda, “Dünya, vicdansız suçlular veya aciz seyirciler olmak üzere ikiye bölündü” ifadelerini kullanarak, “Halkımıza yönelik saldıralar durmadan kabul edebileceğimiz hiçbir anlaşma yok” dedi.

GKRY üzerinden Gazze’ye insani yardım için “deniz koridoru” açılmasına İsrail’den ön onay

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana sürerken, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerinden Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılması için “deniz koridoru” açılmasına ön onay verdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat yaptığı açıklamada, İsrail'in uluslararası insani yardımların deniz yoluyla Gazze Şeridi’ne gönderilmeden önce GKRY’de "İsrail gözetiminde" kontrol edilmesini sağlayacak bir sistemi geçici olarak onayladığını söyleyerek, "Bu rotayı kullanmak için temel bir izin var, ancak hala çözülmeyi bekleyen bazı lojistik sorunlar var" dedi.

GKRY basınında yer alan haberlerde, GKRY tarafından kendilerine düşen gerekli prosedürleri tamamladığı ancak Gazze'ye gidecek gemilerin ve mürettebatın güvenliğinin yanı sıra yardımları kimin teslim alacağı konusunun tartışıldığı olduğu ifade edildi.

Son sözleri yürek burktu: “Al bu bisküviyi de cennete götür”
Son sözleri yürek burktu: “Al bu bisküviyi de cennete götür”

Bugün İsrail güçlerinin yoğun bombardımanı nedeniyle can kaybı 21 bin 320’ye yükselirken, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine yoğun saldırılar düzenlendi.

Kentten tüm dünyaya yayılan görüntülerde oğlu için bisküvi almaya giden Filistinli bir babanın döndüğünde evladının cansız bedeniyle karşılaştığı anlar yürek yaktı.

Oğlunun eline aldığı bisküviyi tutuşturan Filistinli babanın, gözyaşları içinde “Al bu bisküviyi de cennete götür” ifadeleri izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Gazze’de can kaybı 21 bin 320’ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği 20 saldırıda 210 kişinin hayatını kaybettiği, 360 kişinin yaralandığı belirtildi.

Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 320’ye, yaralı sayısının ise 55 bin 603’e yükseldiği kaydedildi.

İsrail'in sağlık sistemini hedef alması sonucu 312 sağlık personelinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. 104 ambulansın ise kasten hedef alınarak hizmet dışı bırakıldığı ifade edildi.

Filistin: “İsrail, öldürdüğü 80 Filistinlinin cansız bedeninden organlarını çaldı”

İsrail’in Gazze Şeridi’nde öldürdüğü Filistinlilerin organlarını çaldığı ortaya çıktı. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 27 Ekim'de başlattığı kara operasyonu sırasında öldürerek el koyduğu 80 Filistinlinin cenazesini 26 Aralık Salı günü Gazze Şeridi'nin güneydoğusundaki Kerem Şelom Sınır Kapısı’ndan Filistinli yetkililere teslim ettiği bildirildi.

Cenazelerin onurunun hiçe sayıldığı, tanınmayacak ve parçalanmış halde olduğu ifade edilen açıklamada, “Naaşlar incelendikten sonra yüz hatlarının önemli ölçüde değiştiği tespit edildi. Bu, işgal güçlerinin (İsrail’in) bu kişilerin hayati organlarını çaldığının açık bir göstergesidir. İşgalciler, daha önce Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye'de mezarları açarak ve ölenlerin naaşlarını çalarak savaş sırasında bu suçu defalarca tekrarladı” ifadeleri kullanıldı.

İsrail'den rehine takası için yeni teklif

İsrail televizyonu Kanal 13, Tel Aviv yönetiminin rehine takası için Katar'a yeni bir teklifte bulunduğunu duyurdu. Kanal 13'e göre önerilen anlaşmanın birinci aşaması İsrail'in askerlerini Gazze Şeridi'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekmesini ve bölgeye çok daha fazla yardım girmesini kapsıyor.

İkinci aşamada ise İsrail, Katar ve ABD'nin arabuluculuğuyla belirlenecek bölgelere çekilecek, Hamas ise İsrailli kadın rehineleri ve İsraillilerin cansız bedenlerini iade edecek.

Medya kuruluşu, Hamas'ın tam bir ateşkes çağrısı olmadığı için bu öneriyi reddettiğini öne sürdü.

İsrail'den rehine takası için yeni teklif
İsrailden rehine takası için yeni teklif

İsrail televizyonu Kanal 13, Tel Aviv yönetiminin rehine takası için Katar'a yeni bir teklifte bulunduğunu duyurdu. Kanal 13'e göre önerilen anlaşmanın birinci aşaması İsrail'in askerlerini Gazze Şeridi'nin yoğun nüfuslu bölgelerinden çekmesini ve bölgeye çok daha fazla yardım girmesini kapsıyor.

İkinci aşamada ise İsrail, Katar ve ABD'nin arabuluculuğuyla belirlenecek bölgelere çekilecek, Hamas ise İsrailli kadın rehineleri ve İsraillilerin cansız bedenlerini iade edecek.

İsrail’in tahliye emri, Gazze’deki 150 binden fazla kişiyi yerinden etti
İsrail’in tahliye emri, Gazze’deki 150 binden fazla kişiyi yerinden etti

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze'ye tekrar tahliye emri vermesiyle 150 binden fazla insanın yerinden edildiğini duyurdu.

UNRWA bugün yaptığı açıklamasında, İsrail’in Gazze’deki halkı tekrar taşınmaya zorladığını belirterek, “İsrail makamlarının Gazze'nin ortasına yönelik tekrar taşınmaya zorlayan tahliye emri, zorla yerinden edilmelerin devam etmesine neden oluyor. Çocuklar, hamile kadınlar, engelliler ve yaşlılar olmak üzere 150 binden fazla insanın gidecek hiçbir yeri yok. Geriye kalan tek umut insani yardım” dedi.

İsrail, Gazze Şeridi’nin merkezini ve güneyini vurdu: 50 ölü
İsrail, Gazze Şeridi’nin merkezini ve güneyini vurdu: 50 ölü

Gazze Şeridi’nin merkezindeki Beyt Lahya ve Deir El Balah kentindeki Maghazi Mülteci Kampı ile güneyindeki Han Yunus kentine hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 50 Filistinli hayatını kaybederken, Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, saldırılar sonucu çok sayıda yaralı olduğunu belirterek can kaybının artabileceğini söyledi.

BASKINLAR SÜRÜYOR

İsrail askerlerinin Batı Şeria bölgesindeki Ramallah şehrine baskın düzenledi. Baskında İsrail güçleri tarafından vurularak ağır yaralanan bir Filistinli hayatını kaybetti, 15 Filistinli ise yaralandı.

İsrail'in Gazze'deki kara operasyonunda ölen asker sayısı 167’ye yükseldi
İsrailin Gazzedeki kara operasyonunda ölen asker sayısı 167’ye yükseldi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), öldürülen askerlerin kimliklerini 22 yaşındaki Astsubay Kıdemli Üstçavuş Asaf Pinhas Tubul, 24 yaşındaki Bölük Komutanı Neriya Zisk ve 32 yaşındaki Binbaşı Dvir David Fima olarak açıkladı.

IDF tarafından açıklanan son verilere göre savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana ölen İsrailli asker sayısı 501’e ulaştı. Gerçek ölü sayısının daha fazla olduğu, İsrail'in doğru rakamları vermediği belirtiliyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada ise İsrail’in Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 110’a, yaralı sayısının 55 bin 243’e yükseldiği kaydedildi.

Lavrov'dan Filistin çağrısı
Lavrovdan Filistin çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nesiller boyu Filistinlilerin maruz kaldığı "şiddet döngüsünün" kırılması gerektiğini vurguladı ve "haksızlığa" son verilmesi için çağrıda bulundu.Bakan, Rus devlet haber ajansı TASS'a verdiği röportajda, "Terör saldırılarını meşrulaştırmak kabul edilemez. Şiddetin kısır döngüsünü kırmak için Filistinlilerin maruz kaldığı adaletsizliği ortadan kaldırmak gerekiyor. Ortadoğu bölgesinde istikrarı sağlamanın tek yolu budur" dedi.

İsrail güçlerinden Han Yunus'a ek takviye

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Han Yunus eteklerindeki Filistin topraklarının güney kısmına ek takviye birliklerin gönderildiğini duyurdu. İsrail ordusu birkaç gündür operasyonlarını bölgenin orta kısmına, mülteci kamplarının yakınına doğru genişlettiklerini söylüyor. Bunlar el-Megazi mülteci kampı, el-Bureij mülteci kampı ve el-Nuseirat mülteci kampı.

İsrail'den Lübnan'a müdahale uyarısı
İsrailden Lübnana müdahale uyarısı

Gazze’deki savaşın yayılması olasılığı ile ilgili endişeler, Lübnan İsrail sınırındaki gelişmeler sonrası artıyor.İsrail eğer, Hizbullah tarafından yapılan saldırılar sonlanmazsa buraya müdahale edeceği uyarısını yaptı.Hizbullah ve İsrail kuvvetleri arasında 7 Ekim’den bu yana değişen yoğunluklarda çatışmalar devam ediyor.

Ancak Hizbullah’ın drone saldırılarının bu hafta arttığına yönelik emareler var.İsrail savaş kabinesinde yer alan Benny Gantz, Lübnan hükümetine çağrı yaptı ve bu saldırılar durdurulmazsa İsrail ordusunun harekete geçeceği uyarısını yaptı. İsrail hava sahasına giren silahlı hava aracının Golan Tepeleri’ndeki bir yerleşim yerine düştüğü kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!