Son dakika haberi: İsrail-Hamas savaşında son durum...ABD medyası yazdı: Hamas İsrail'i böyle felç etmiş!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2023 10:58

İsrail ordusunun karadan, havadan ve denizden ablukaya alarak saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 21 bini geçti. İsrail Gazze'deki operasyonlarını genişletse de hem kendi ülkelerinde hem dünyada tepkiler giderek artıyor. ABD medyası 'İsrail Ordusu neredeydi?' başlıklı haberinde Hamas'ın IDF'yi nasıl felç ettiğini yazdı ve İsrail'in başarısızlığının nedenini araştırdı.

DSÖ: HASTANELERDE CİDDİ SIKINTI YAŞANIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kısmen faaliyette olduğu duyuruldu.

İsrail Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’de başlattığı saldırılara aralıksız devam ediyor. Bölgede can kaybı 21 bin 672’ye ulaşırken, hayatta kalan Filistinlilerin yokluk içinde yaşama tutunma çabaları dünya tarafından görmezden geliniyor. Yakıt eksikliği nedeniyle bölgedeki hastanelerin çoğu faaliyetlerini durdururken, kısmen faaliyet gösteren hastane sayısı giderek azalıyor.

Gazze Şeridi’ne bomba yağdıran İsrail, Filistinlileri göçe zorluyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar 85 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail ordusunun ayrım gözetmeksizin bölgedeki her noktaya yaptığı saldırılar binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olurken, milyonlarca Filistinliyi ise göçe zorluyor. İsrail ordusunun sık sık vurduğu Gazze Şeridi’ndin merkezindeki Maghazi, Nuseyrat ve Bureij Mülteci Kampları’nda yaşayan binlerce Filistinli eşyalarını araçlara yükleyerek yaşamak için güneydeki Refah şehrine göç ediyor.

"YERİNDEN EDİLMİŞ FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 657 BİNİ AŞTI"

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sayısının 657 bini aştığı belirtilirken, büyük bir kısmının barınacak yerinin olmadığı aktarıldı. İsrail işgali nedeniyle Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin kınandığı açıklamada, çoğu çocuk ve kadın 150 binden fazla kişinin gidecek yerinin olmadığı doğrulandı. UNRWA açıklamasında ayrıca, yerinden edilmiş Filistinlilerin sağlıklı gıda ve temiz su gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu belirtilirken, trajik şartlarda yaşayan Filistinlilerin aşırı soğuk ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle acılarının daha da arttığı kaydedildi.

Gazze’de can kaybı 21 bin 672’ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 165 kişinin hayatını kaybettiği, 250 kişinin yaralandığı belirtildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 672’ye, yaralı sayısının ise 56 bin 165’e yükseldiği kaydedildi. Saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların yüzde 70'inin çocuk ve kadın olduğu ifade edildi.

İsrail'in Refah'a saldırısında enkaz altında kalan bebek canlı olarak çıkarıldı
İsrailin Refaha saldırısında enkaz altında kalan bebek canlı olarak çıkarıldı

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine 2 gün önce gerçekleştirdiği saldırıda bir bebeğin canlı olarak enkazdan çıkarıldığı anların görüntüleri paylaşıldı. Yerel medyada paylaşılan görüntülerde, kurtarma ekiplerinin 'Meryem Ebu Akel' adlı bebeği moloz yığınlarının arasında canlı olarak çıkardığı görüldü. Bebeğin hastaneye kaldırıldığı, saldırıda annesi ile bir kardeşini kaybettiği, babası ve bir kardeşinin ise hayatta kaldığı öğrenildi.

İsrail'e soykırım davası
İsraile soykırım davası

Birleşmiş Milletler’in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı ‘soykırım’ davasını teyit etti. Güney Afrika başvurusunda ayrıca İsrail'e karşı geçici tedbirler alınmasını talep etti.

Hollanda’nın Lahey ketinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, dün Güney Afrika’nın 84 sayfalık “İsrail'in Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiasıyla” dava açma başvurusunu teyit etti.

Güney Afrika, başvurusunda ayrıca ICJ’den “Filistin halkının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarına daha fazla, ciddi ve telafisi mümkün olmayan zarar gelmesini önlemek" ve "İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki soykırım yapmama, soykırımı önleme ve cezalandırma yükümlülüklerine uymasını sağlamak" amacıyla geçici tedbirler almasını talep etti.

Güney Afrika Devlet Başkanlığı’ndan dün başvuruya dair yapılan açıklamada “Güney Afrika, İsrailliler de dâhil olmak üzere tüm sivillere yönelik şiddet ve saldırıları kınadığını defalarca ifade etmiştir. Dahası, Güney Afrika sürekli olarak acil ve kalıcı bir ateşkes ve Filistin'in devam eden saldırgan işgalinden kaynaklanan şiddete son verecek görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde çağrıda bulundu.

Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesine Taraf bir Devlet olarak Güney Afrika, soykırımın meydana gelmesini önlemeye yönelik bir antlaşma yükümlülüğü altındadır” denildi.

İsrail, Gazze’de bir gazeteciyi daha öldürdü
İsrail, Gazze’de bir gazeteciyi daha öldürdü

İsrail ordusunun gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıda evi hedef alınan El-Kuds Kanalı muhabiri Cebr Ebu Hedrus ile ailesinden 6 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hedrus’un ölümünün ardından İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda ölen gazetecilerin sayısının 106’ya yükseldiği duyuruldu. Hedrus için onlarca meslektaşı sabah saatlerinde bir araya gelerek Aksa Şehitleri Hastanesi'nin bahçesinde cenaze namazı kıldı.

Gazze'de bir çuval un için değirmen önünde uzun kuyruk
Gazzede bir çuval un için değirmen önünde uzun kuyruk

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana karadan, havadan ve denizden saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler, hayata tutunmaya çalışıyor.

İnsani yardım girişinin sınırlı bir şekilde yapıldığı bölgede halk, buğday öğütmek ve un alabilmek için değirmenlerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Değirmenler ise kısıtlı yakıt tedariki nedeniyle kısa süre çalışabiliyor. Gazze Şeridi'nin merkezinde yer alan Maghazi Mülteci Kampı'ndaki değirmene gelenler, hem soğuk havaya hem de saldırı riskine rağmen bir çuval un alabilmek için saatlerce sırada bekliyor.

BM: Gazze’ye yardım ulaştırmak giderek daha da zorlaşıyor
BM: Gazze’ye yardım ulaştırmak giderek daha da zorlaşıyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze’ye gönderilen yardımların bölgeye ulaşımında yaşanan zorluklara dikkat çektiği bir açıklama yaptı.

Martin Griffiths dün yaptığı açıklamasında, “Gazze’ye yardım ulaştırmak kolay mı sanıyorsunuz? Tekrar düşünün” dedi. Griffiths, yardım kamyonlarının bölgeye girişinde en az üç aşamalı kontrolden geçtiğini ve birçok ürünün reddedildiğinin altını çizdi. Kamyonların zorlukla ilerleyebildiği bölge hakkında, yayaların bile zor geçebileceği bir geçiş noktasından yardımların ulaştırılmaya çalışıldığını aktardı.

Müzakere çıkmazı devam ediyor

İsrail basını Hamas'ın rehine anlaşması konusunda İsrail ile görüşmelere yeniden başlamayı 'ilkesel olarak kabul ettiğini' yazdı.

Walla haber sitesinin İsrailli üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Katarlı arabulucular Hamas'ın Gazze Şeridi'nde bir aya kadar sürecek bir ateşkes karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öngören müzakerelere yeniden başlamayı "prensipte kabul ettiğini" söyledi.

Ancak Hamas'tan üst düzey bir yetkili İsrail'in iç baskıyı savuşturmak için yanlış bilgi sızdırdığını söyledi.

ABD medyası araştırdı: İsrail neden 7 Ekim'de başarısız oldu?
ABD medyası araştırdı: İsrail neden 7 Ekimde başarısız oldu

ABD'li New York Times gazetesinin hazırladığı analizde, uzun saatler boyunca saldırının boyutunu anlayamayan, yavaş ve verimsiz tepki veren, kitlesel bir saldırıyla baş edemeyecek kadar küçük ekipler gönderen bir ordu resmi çizildi.

New York Times'a göre İsrail saldırıya tamamen hazırlıksız yakalandı. Açık direktifler alamayan İsrail askerleri WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları kullanarak organize olmak zorunda kaldı.İsrail yedek birlikleri hızlı bir şekilde harekete geçip konuşlanmaya hazır değildi. Bazıları kendi inisiyatifleriyle güneye doğru ilerledi.

Ve en kötüsü de İsrail'in saldırıya karşılık vermek için hiçbir planı yoktu. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun eski ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror'un sözlerine göre İsrail Hamas'tan bu seviyede bir saldırı beklemiyordu, dolayısıyla da buna yönelik bir hazırlık yapılmamıştı.Hamas ise bu hatalardan doğru bir şekilde faydalandı. Hamas'ın İsrail'in güneyindeki askeri üsse yönelik kuşatması, bölgesel komuta merkezini ve askeri tepkiyi felç etti. Re'im askeri üsse yapılan saldırı, oradaki askerlerin birlikleri koordine etmesi yerine hayatları için savaşmalarına neden oldu.

NYT'nin haberi İsrail basınında büyük dikkat çekti , Times of Israel gazetesi İsrail'in bu başarısızlıkla ilgili büyük bir soruşturma başlatmasının beklendiğini yazdı.

DSÖ bulaşıcı hastalıkların yayılmasından endişe ediyor
DSÖ bulaşıcı hastalıkların yayılmasından endişe ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de yerinden edilen büyük kalabalıkların barınaklarda ve sağlık tesislerinde kaldığına dikkat çekti ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasından büyük endişe duyulduğunu belirtti.

DSÖ direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki barınaklarda şu hastalıkların görüldüğünü belirtti.

-Yaklaşık 180.000 üst solunum yolu enfeksiyonu vakası

-136.400 ishal vakası

-55.400 uyuz vakası

-5.330 su çiçeği vakası

-42.700 deri döküntüsü vakası

-4.683 sarılık vakası

-126 menenjit vakası

İsrail Ordusu:Sinwar'ın saklandığı tüneli yok ettik
İsrail Ordusu:Sinwarın saklandığı tüneli yok ettik

İsrail Ordusu, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar'a ait bir tünel ağını ve saklandığı yeri yok ettiğini iddia etti. İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Tünel, içinde uzun süre kalmak ve oradan çatışmaları yürütmek için inşa edilmişti." ifadesine yer verildi.

 

Biden yönetimi İsrail'e daha fazla askeri teçhizat satmak için yine Kongre'yi devre dışı bıraktı
Biden yönetimi İsraile daha fazla askeri teçhizat satmak için yine Kongreyi devre dışı bıraktı

Biden yönetimi Kongre'yi baypas ederek bu ay ikinci kez İsrail'e yaklaşık 150 milyon dolarlık askeri teçhizat satışını onayladı.Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Dışişleri Bakanı, M107 155 mm mermiler ve ilgili ekipmanların İsrail hükümetine tahmini 147,5 milyon dolar tutarında olası bir yabancı askeri satışını onayladı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kongre'ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı bugün verdi." ifadeleri yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!