Son dakika: Gazze ve Yemen'de son durum...Orta Doğu yangın yeri: ABD yeniden vurdu, Husiler meydan okudu!

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Gazze ve Yemende son durum...Orta Doğu yangın yeri: ABD yeniden vurdu, Husiler meydan okudu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2024 09:55

Gazze'de 23 binden masum sivilin ölümüne neden olan savaş neredeyse 100 gündür devam ederken, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerine düzenledikleri saldırılarla savaş Kızıdeniz'e taştı. ABD güçleri Yemen'e yönelik saldırılarına dün gece de devam ederken, Beyaz Saray'ın Husiler için 'terör örgütü' tanımlamasını gözden geçirdiği öğrenildi. Husiler Yüksek Devrim Komitesi başkanı Muhammed Ali el-Husi ise ABD'yi açık açık uyararak Yemen'e yönelik saldırılara güçlü bir şekilde cevap verileceğini söyledi. ABD merkezli The New York Times gazetesi ise CIA tarafından Hamas’ın Gazze’deki üst düzey isimlerinin yerinin tespit edilmesi amacıyla yeni bir görev gücü kurulduğunu, toplanan bilgilerin İsrail’e iletildiğini iddia etti.

"CIA, Hamas’ın üst düzey isimlerini bulmak için görev gücü kurdu"
CIA, Hamas’ın üst düzey isimlerini bulmak için görev gücü kurdu

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın adı açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD dış istihbarat teşkilatı CIA tarafından İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde olduğu düşünülen Hamas'ın üst düzey yöneticilerinin ve Gazze’de tutulan rehinelerin yerlerini tespit etmek amacıyla yeni bir "görev gücü" kurduğu ve toplanan bilgilerin İsrail ile paylaşıldığı belirtildi.

Habere göre yeni görev gücünün oluşturulması yönündeki talimat, 7 Ekim saldırılarının ardından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından verildi. Sullivan’ın istihbarat teşkilatlarına ve Savunma Bakanlığı'na özel bir görev gücü oluşturulması ve Hamas liderlerine yönelik istihbarat faaliyetlerinin arttırılması yönünde talimat verdiği belirtildi. Bunun üzerine ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) de Hamas'ı “öncelik listesinde” 4. seviyeden daha acil seviye olan 2. seviyeye yükselttiği aktarıldı.

Haberde, “Gazze’de Hamas'ın en üst düzey liderlerinden hiçbiri yakalanmamış veya öldürülmemiş olsa da bu bilgilerin İsrail için ne kadar değerli olduğu net değil. ABD, İsrail'e alt veya orta düzey Hamas mensupları hakkında istihbarat sağlamıyor. İsrail, 7 Ekim'den önce Hamas'ın 20-25 bin mensubunun bulunduğunu tahmin ediyordu. İsrail, 2023'ün sonuna gelindiğinde ABD’li yetkililere bu gücün üçte birini öldürdüklerine inandıklarını söylemişti. Ancak Hamas'ın stratejik askeri liderliğini ortadan kaldırmak başka bir konu. İsrail, 7 Ekim saldırısının mimarı olduğu düşünülen Yahya Sinwar'ı veya Hamas'ın askeri kanadının (İzzeddin el-Kassam Tugayları) komutanı Muhammed Deif'i öldürür veya yakalarsa büyük bir zafer elde etmiş olacak. Böyle bir operasyonel başarı, muhtemelen Gazze'deki askeri harekatı sona erdirme konusunda Başbakan Binyamin Netanyahu'ya İsrail kamuoyunun daha fazla baskı yapmasını sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

Haberde ayrıca ABD'li yetkililerin Sinwar'ın Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin altındaki tünel ağının en derin bölümünde saklandığına inandığı belirtildi. Ancak Sinwar’ın etrafında rehineler olduğu, bu durumun da kendisinin yakalanması veya öldürülmesine yönelik gerçekleştirilecek askeri bir operasyonu büyük ölçüde karmaşık hale getirdiğine inanıldığı vurgulandı.

Gazze'de yalnızca 6 ambulans kaldı

Gazze Sağlık bakanlığı, Gazze Şeridi'nin tamamında yalnızca altı ambulansın faaliyette olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada "Yoğun bakım üniteleri dahil olmak üzere  temel hizmetleri yürütmekte hâlâ zorlanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası Adalet Divanı, kararını halka açık oturumda duyuracak
Uluslararası Adalet Divanı, kararını halka açık oturumda duyuracak

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslrarası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davasında Güney Afrika Perşembe günü iddialarını ortaya koydu, İsrail ise dün savunmasını yaptı. Mahkeme, dün davayla ilgili görüşmelere başlayacağını duyurdu.

UAD yargıçları iki tarafın temsilleri sonrasında ‘ihtiyati tedbir’ için yeterli gerekçelerin bulunup bulunmadığını değerlendirecek. UAD, kararını yine halka açık oturumda duyuracağını ifade etti.

Güney Afrika ekibi, 11 Ocak’ta 84 sayfalık iddialarında yer alan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği ve ‘ihtiyati önlemler alınması’ taleplerini sözlü olarak UAD’a sundu. Hukuk ekibinden Adila Hassim’in “Soykırımlar asla önceden ilan edilmez, ancak bu mahkeme, soykırım eylemlerine ilişkin makul bir iddiayı haklı çıkaran bir davranış modelini ve ilgili niyeti tartışmasız bir şekilde gösteren son 13 haftalık delillerden faydalanmaktadır” argümanı dikkat çekti.

24 saatte 135 Filistinli daha öldürüldü

İsrail'in Gazze Şeridi'ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılar 99'uncu günde devam ederken, bilanço ağırlaşıyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle son 24 saatte 135 kişinin hayatını kaybettiği, 312 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı. Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 23 bin 843'e, yaralananların sayısının ise 60 bin 317'ye yükseldiği ifade edildi.

Yemen'deki saldırılar sonrası uydu görüntüleri ortaya çıktı
Yemendeki saldırılar sonrası uydu görüntüleri ortaya çıktı

Maxar tarafından yayınlanan 12 Ocak tarihli uydu görüntüleri ABD ve İngiltere'nin ortak düzenlediği saldırı sonrası Yemen'deki Sanaa Havalimanı'nda oluşan hasarı gözler önüne serdi.

Husilerin Amerikan ve İngiliz saldırılarına şiddetli misilleme sözü vermesi, savaşının halihazırda kuşattığı bölgede daha geniş bir çatışma ihtimalini artırdı.


İsrail'den Batı Şeria'da baskınlar

Filistin haber ajansı Wafa'ya göre, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da gece baskını düzenleyerek evlere saldırdı.

Kalkilya, Beytüllahim ve El Halil'deki bazı evlerde arama yapıldığı öğrenildi. El Halil'deki Adora yerleşim yerinin yakınında 3 gencin öldürüldüğü öğrenildi.

Muhammed Ali el-Husi'den ABD'ye açık çağrı
Muhammed Ali el-Husiden ABDye açık çağrı

Husiler Yüksek Devrim Komitesi başkanı Muhammed Ali el-Husi, ABD ve İngiltere'yi gemileri korumak yerine ırkçılıkla mücadeleye odaklanmaya çağırdı. Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen büyük protestoya katılanlara seslenen el-Husi 'meşru müdafaa' iddialrını reddetti ve "Biz Amerikan kıyılarına saldırmadık, Florida kıyılarına ulaşamadık, Amerikan adalarına saldırmadık" dedi.

Yemen'e yönelik saldırılara güçlü bir şekilde cevap verileceğini tekrarlayan el-Husi, ABD'ye bu uyarılarını ciddiye almasını tavsiye etti ve Amerika'yı 'terörün kaynağı' ilan etti.

Fransa’da esir protestosu: “Esirleri evlerine geri getirin”
Fransa’da esir protestosu: “Esirleri evlerine geri getirin”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas tarafından bölgede esir tutulanlar için bugün Fransa’da miting düzenlendi.

Başkent Paris’teki Trocadero meydanında çeşitli sivil toplum örgütlerinin, bazı Fransız siyasi parti milletvekili, senatör ve belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen mitingde yüzlerce kişi 127 esirin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Mitingde Fransa milli marşını okuyan göstericiler, üzerinde esirlerin fotoğrafının bulunduğu pankartlar taşırken, “Esirleri evlerine geri getirin” sloganları attı.

Biden yönetimi Husilerin terör örgütü olarak tanımlanmasını değerlendirdiyor
Biden yönetimi Husilerin terör örgütü olarak tanımlanmasını değerlendirdiyor

ABD Başkanı Joe Biden Husileri terörist grup olarak adlandırmaya istekli olup olmadığı sorulduğunda "Bence öyleler" dedi. Resmi olarak bu tanımlamayı yapıp yapmamasının önemli olmadığını söyleyen Biden her durumda Kızıldeniz'daki saldırılara karşılık vereceklerini vurguladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise Beyaz Saray'ın Husiler için terör tanımlamasını gözden geçirdiğini,  herhangi bir karar alınmadığını ve incelemenin ne kadar süreceğine dair bir zaman çizelgesi veremeyeceğini söyledi.

ABD'li yayın organı CNN Biden yönetiminin 2021 yılında Husileri yabancı terör örgütü olarak tanımlama kararını son anda geri çevirdiğini hatırlattı.

ABD duyurdu: Husiler ticari gemiye balistik füze fırlattı ancak ıskaldı
ABD duyurdu: Husiler ticari gemiye balistik füze fırlattı ancak ıskaldı

ABD Ordusu'ndan Korgeneral Douglas Sims II, ticari bir gemiye balistik füze fırlattığını duyurdu. Füzenin gemiyi ıskaladığını ve herhangi bir yere çarpmadığını belirten Sims Husilerin sahada bir şeyler üzerinde çalıştıklarını ve kabiliyetlerini test ettiklerini öne sürdü.

Yemen saldırıları 2. gününde! ABD tekrar saldırdı
Yemen saldırıları 2. gününde ABD  tekrar saldırdı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 99'uncu güne girilirken, ABD Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı ticari gemileri hedef alan Yemen'deki Husilere bir saldırı daha gerçekleştirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, "Saat 03.45'te ABD güçleri, Yemen'deki Husilere ait radar tesisine saldırı düzenledi. Bu saldırı, USS Carney (DDG 64) tarafından Tomahawk füzeleri kullanılarak gerçekleştirildi" ifadeleri kullanıldı.

Yemen'e yönelik son saldırının, Husilerin ticari gemiler de dahil olmak üzere deniz taşıtlarına saldırı kabiliyetini azaltmak için dün gerçekleştirilen saldırıların devamı olduğu vurgulandı.

İran destekli Husilerin 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere 28 saldırı düzenlediği, bu saldırılarda gemisavar balistik füzelerin, insansız hava araçlarının ve seyir füzelerinin kullanıldığı aktarıldı.

ABD tek taraflı gerçekleştirdi

ABD'nin Yemen'e son saldırısının 20'den fazla ülkenin katıldığı ortak koalisyon olan Refah Muhafızı Operasyonu ile ilgisi olmadığı, saldırıyı tek taraflı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!