Son dakika haberi: Gazze'de son durum... Uluslararası Adalet Divanı kararını açıkladı: İsrail Refah saldırısını derhal durdurmalı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Gazzede son durum... Uluslararası Adalet Divanı kararını açıkladı: İsrail Refah saldırısını derhal durdurmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2024 11:35

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'ndeki insanlık dramı her geçen dakika büyürken Uluslararası Adalet Divanı(UAD) Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını az önce açıkladı. UAD İsrail'in aldığı önlemlerin yeterli olmadığına ve İsrail'in askeri operasyonu durdurmak zorunda olduğuna karar verdi. Uluslararası Adalet Divanı, ayrıca İsrail’in tedbir raporunu 1 ay içinde sunması gerektiğini belirtti.

Gazze’de can kaybı 35 bin 857’ye yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgede son 24 saatte düzenlenen 6 saldırıda 57 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 93 Filistinlinin ise yaralandığı aktarıldı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda toplam can kaybının 35 bin 857’ye, yaralı sayısının da 80 bin 293’e yükseldiği belirtildi.

BMGK'dan insani yardım çalışanlarının korunması kararına onay

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün yapılan oylamada, çalışanların korunmasına ilişkin karar tasarısı oylandı.

15 üyeli konseyde yapılan çatışma bölgelerinde insani yardım çalışanlarının ve BM personelinin korunması ile ilgili karar 14 evet oyuyla kabul edildi.

Rusya’nın “çekimser” oy kullandığı oylamanın ardından açıklama yapan İsviçre'nin BM Büyükelçisi Pascale Baeriswyl, “Kararın amacı önemli olduğu kadar basit de. Bu silahlı çatışmalardan etkilenen insanlara yardım etmek için çalışan ve her gün hayatlarını riske atan kadın ve erkekleri korumakla ilgili” dedi.

Biden, Sisi ile Gazze’ye yardım girişini görüşecek iddiası

İsmi açıklanmayan ABD’li bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini belirtti.

Yetkili, iki liderin insani yardımların bölgeye aktarılmasını görüşeceğini ifade ederken, Biden’ın Sisi’den Mısır'dan gelen yardımların İsrail'in Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye aktarılmasına izin vermesini isteyeceğini söyledi.

ABD’li yetkili, Mısır’ın esir takası anlaşmasına aracılık etmeye devam ettiğini belirtirken, Biden’ın Sissi ile yapacağı görüşmede esir takası görüşmelerini yeniden canlandırma çabalarına da değineceğini aktardı.

Hamas ve Güney Afrika Cumhuriyeti UAD'ın kararından memnun

Hamas, UAD'nin kararlarını memnuniyetle karşıladığını ancak mahkemenin İsrail'in sadece Refah'ta değil, kuşatma altındaki diğer bölgelerdeki askeri operasyonlarını da durdurması yönünde bir emir çıkarmasını beklediğini vurguladı.

Güney Afrika ise Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşıladı ve BM üye ülkelerini bu kararı desteklemeye çağırdı.

UAD'dan 'acil önlem' kararı: Refah saldırısı durdurulmalı
UADdan acil önlem kararı: Refah saldırısı durdurulmalı

Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın acil durum talebine ilişkin kararını açıklıyor;

"Mahkeme öncelikle herhangi bir durum değişikliği olup olmadığını değerlendirdi. Ocak  ayında alınan kararda İsrail askeri operasyonun  çok sayıda insanın ölümüne sebep olduğu belirtilmişti. Süre gelen gıda ve temel ihtiyaçların yoksunluğu nedeni ile Filistinlilerin yaşamının kötüye gittiği gözlemlendi. Gazze'de insani koşulların daha kötüye gitme riski var. İsrail sorumluluklarını yerine getirmeli.

REFAH'TA DURUM FELAKET SEVİYESİNDE

Refah bölgesindeki durumun kötüye gittiği ve durumun felaket seviyesinde olduğu gözlemlendi. Ve İsrail'in buradaki askeri operasyonu sürüyor. Mahkeme yeniden gözlemleme ihtiyacı hissetmemektedir. Mahkeme temel haklar kapsamında bunların herhangi bir tahribata yol açması halinde geri dönülemez bir durum teşkil edeceğini belirtmiştir. 800 bin Filistinli Refah'taki yerlerinden edildi.

Mahkeme tahliye çabalarının ve İsrail'in almış olduğunu söylediği önlemlerin yeterli olmadığını değerlendirmektedir. Gazze’de yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyuluyor.

İSRAİL YETERLİ ÖNLEM ALMADI

İsrail Refah'ı haftalarca bombaladı, altyapı yok olmak üzere. Refah'ta içilebilir su yok. Mahkeme İsrail'in yeterince önlem almadığını görüyor. Mahkeme mevcut durumun geri dönülemez riskler getirdiğini görüyor. Sahada bir aciliyetin ve tahribatın olduğunu görüyoruz.

Mahkeme İsrail'in askeri operasyonunu derhal durdurmak zorunda olduğuna karar vermiştir..

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'na bir ay içinde rapor sunmalı. İsrail, (Gazze'de) acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutmalı

Almanya'dan Netanyahu için yeni açıklama

Almanya Şansolyesi olaf Scholz'un sözcüsü dün yaptığı açıklamada Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkması durumunda Almanya'nın yasalara uyacağını açıklamıştı. Şansölye Scholz bugün Berlin'de düzenlediği basın toplantısında yakalama emri konusunda "Henüz bir tutuklama emri verilmedi. Buna yargıçlar meclisi karar verecek" dedi ve yargıçlarının İsrail'in güçlü ve bağımsız bir yargıya sahip, demokratik bir devlet olduğunu akıllarında tutmaları gerektiğini vurguladı.

Soykırım Davasında 'acil önlem' kararı
Soykırım Davasında acil önlem kararı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanından (UAD) İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin karar bugün açıklanacak. Mahkemenin acil önlem kararını bugün saat 16:00'da açıklaması bekleniyor. Batı medyasına göre UAD İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun uluslararası izolasyonunu artıracak başka bir karar verip, saldırının durdurulmasını isteyebilir.

Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Hamas liderleri, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılması talebini görüşecek üç yargıcı belirledi.

İsrail güçleri Refah'ın Şabura kampına yaklaşıyor
İsrail güçleri Refahın Şabura kampına yaklaşıyor

Wafa haber ajansı, İsrail askeri araçlarının Refah'ın doğusundan merkeze doğru ilerlediğini ve Şabura mülteci kampının eteklerine yaklaştığını duyurdu. Ajansa göre İsrail'e ait dört helikopterinin Refah'ın hemen dışında, Gazze'nin güneyinde faaliyet gösteren bölgenin en büyük hastanesi olan Avrupa Gazze Hastanesi'nin üzerinde uçtuğu görüldü.

Biden yönetimi savaş sonrası Gazze'deki barışı koruma gücüne destek verebilir
Biden yönetimi savaş sonrası Gazzedeki barışı koruma gücüne destek verebilir

Politico'nun dört ABD'li yetkiliden alıntı yaptığı haberine göre, Biden yönetimi, savaş sonrası Gazze'de Filistin veya Arap liderliğindeki barışı koruma gücüne destek vermek üzere üst düzey bir sivil danışman atamayı düşünüyor.Sivil yetkili bölgede görev yapacak ve gücün Filistinli veya Arap komutanıyla yakın işbirliği içinde çalışacak.

Politico'ya konuşan kimliği açıklanmayan yetkililerden biri danışmanın Mısır'ın Sina kentinde olabileceğini, bir diğeri ise Ürdün'de olabileceğini söyledi.

Borrell: Filistin'i tanımak Hamas'a bir hediye değil
Borrell: Filistini tanımak Hamasa bir hediye değil

İrlanda, Norveç ve İspanya, İsrail'in Gazze saldırısının durdurulmasına yardımcı olmak ve durmuş olan barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını duyurdular. Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell ülkelere desteğini açıklayarak Filistin devletini tanımanın Hamas'a bir hediye olmadığını söyledi.

Oxford Üniversitesi'nde Gazze eylemine polis müdahale etti, 16 kişi gözaltına alındı
Oxford Üniversitesinde Gazze eylemine polis müdahale etti, 16 kişi gözaltına alındı

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde yapılan Filistin'e destek eylemlerine polis müdahalesi sonucu 16 kişi gözaltına alındı. İlk olarak Filistin için Oxford Eylemi (OA4P) adlı topluluktan öğrenciler üniversite içerisinde oturma eylemi yaparak bekleyişe geçti. Öğrenciler, üniversite yönetimiyle İsrail'in Gazze'deki operasyonu üzerine politikalarını konuşmak üzere toplantı talep etti.Üniversite yönetimi ise öğrencileri "tehditvari ve şiddet içeren eylemler" yapmakla suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!