İsrail-Hamas savaşında son durum: İsrail'den Şam'a saldırı! İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 5 kişi hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

İsrail-Hamas savaşında son durum: İsrailden Şama saldırı  İran Devrim Muhafızları Ordusundan 5 kişi hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 10:13

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırıları 106 gündür devam ediyor. İsrail’in, Suriye’nin başkenti Şam’ın batısında bulunan bir binaya gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusundan 5 ismin hayatını kaybettiği belirtildi. Öte yandan Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Marzuk, hareketin İsrailli esirleri tutmak istemediğini ve yeni bir esir takası anlaşması arayışında olduğunu söyledi.

İSRAİL SİVİL YERLEŞİMLERİ VURUYOR! HAN YUNUS'TAKİ BİNALARA SALDIRI
İSRAİL SİVİL YERLEŞİMLERİ VURUYOR HAN YUNUSTAKİ BİNALARA SALDIRI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a bağlı Abasan al-Kabira bölgesindeki binalara saldırı düzenledi.

İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin dört bir yanını hedef almayı sürdürüyor. Bombardımanın yoğun bir şekilde sürdüğü bölgede dumanlar yükselmeye devam ederken, İsrail ordusu sivil yerleşim yerlerini de vuruyor.

İsrail askerleri, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine bağlı Abasan al-Kabira bölgesindeki terk edilmiş binalara yerleştirdikleri patlayıcılarla saldırı düzenledi. Patlamanın ardından gökyüzünü duman kaplarken, binalar yıkıldı.

Patlamanın ardından İsrailli askerlerin sevinçleri ise dikkat çekti.

ŞAM SALDIRISINDA CAN KAYBI 5'E ÇIKTI

İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’ın batısında bulunan bir binaya gerçekleştirdiği hava saldırısında hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları Ordusu askeri danışmanı sayısı 5'e yükseldi.

İsrail’in bugün Suriye’nin başkenti Şam’ın batısındaki El Mazze Mahallesi'nde bir binaya düzenlediği hava saldırısında can kaybı artıyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, “Siyonist İsrail rejiminin Şam’a yönelik gerçekleştirdiği ve 4 üst düzey askeri danışmanın hayatını kaybettiği saldırıda ağır yaralanan Muhammed Emin Samadi adlı bir diğer askeri danışman daha hayatını kaybetti. Şu ana kadar 5 askeri danışman hayatını kaybetti" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Devrim Muhafızları Ordusu, saldırıda ölen 4 askeri danışmanın isimlerinin ise Hüccetullah Ümidzade, Ali Ağazade, Hüseyin Muhammedi ve Said Kerimi olduğunu açıkladı.

“Bu rejime uygun zaman ve yerde karşılık verme hakkımızı saklı tutuyoruz”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail’in Şam'a yönelik saldırısını kınadı. Kenani bu saldırıyı suç niteliğinde ve “terörist” bir eylem olarak nitelendirerek, tüm ülkelerin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşların bu saldırıya tepki göstererek kınamaları gerektiğini söyledi. İran’ın bu saldırının siyasi, hukuki ve uluslararası takibini yapacağını kaydeden Kenani, “Bu rejime uygun zaman ve yerde karşılık verme hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi.


YENİ ESİR TAKASINA HAMAS'TAN YEŞİL IŞIK

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Marzuk, hareketin İsrailli esirleri tutmak istemediğini ve yeni bir esir takası anlaşması arayışında olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 106 gündür devam ediyor. İsrail ordusu bölgeyi yoğun bir şekilde vururken, Gazze Şeridi’nde tutulan esirlerin durumu ise bilinmiyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Marzuk yaptığı açıklamada, Hamas hareketinin İsrailli esirleri tutmak istemediğini ve yeni bir esir takası anlaşması arayışında olduğunu söyledi. Marzuk, “Sonunda İsrail bir anlaşma yapmak zorunda kalacak, çünkü 100 günden fazla süren savaşta hiçbir esiri zorla geri alamadı” dedi.

Yemen’deki Husilere yönelik de konuşan Marzuk, Hamas’ın Husilerin Filistin halkına verdiği desteği ve Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirmeye yönelik tüm çabalarını takdir ettiğini belirterek, “Tüm güçleri bu soykırımı sona erdirmek için cesur ve ilkeli tutumlar almaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hamas: Biden, soykırımın ortağıdır ve halkımız ondan iyilik beklememektedir

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana sürerken, İsrail ordusu ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor. Saldırıların başlamasında bu yana İsrail’e en büyük desteği veren ABD Başkanı Joe Biden, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmesinin ardından İsrail’in Filistin Devletinin kurulmasını kabul edeceği yönünde yorumda bulunmuştu. Hamas‘tan bu yorumlara cevap geldi. Hamas Siyasi Büro Üyesi Izzet al-Risheq yaptığı açıklamada, “Biden soykırım savaşının tamamıyla ortağıdır ve halkımız ondan herhangi bir iyilik beklememektedir. Biden'ın Filistin devleti ve onun özellikleri hakkında tavsiye verdiği yanılsaması halkımızı kandıramaz” dedi.

İsrail, Suriye’de İran Devrim Muhafızları Ordusunu hedef aldı
İsrail, Suriye’de İran Devrim Muhafızları Ordusunu hedef aldı

İsrail ordusu, Suriye’nin başkenti Şam’ın El Mazze mahallesindeki bir binayı hedef aldı. İran Devrim Muhafızları Ordusundan saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Bir kez daha siyonist İsrail rejimi, Suriye’nin başkenti Şam’a saldırmış ve saldırı sonucu İranlı 4 askeri danışman hayatı kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.

Suriye resmi devlet haber ajansı SANA da saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği bilgisini paylaşarak en az 4 kişinin öldüğünü belirtti. Lübnan merkezli el-Meyadin kanalı ise hedef alınan binanın İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait olduğunu aktardı.

Hayatını kaybeden isimlerin Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey 2 mensubu olduğu belirtiliyor.İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyine yakınlığıyla bilinen "Nournews", saldırıda ölenlerin Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü'nün İstihbarat Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Sadık Omidzade ile yardımcısı Hac Golam Muharrem olduğunu öne sürdü.


Biden: "Netanyahu görevdeyken iki devletli çözüm imkansız değil"
Biden: Netanyahu görevdeyken iki devletli çözüm imkansız değil

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 27 gün sonra ilk kez gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin gazetecilere konuştu.

ABD'li belediye başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından konuşan Biden'a "Netanyahu görevde olduğu sürece iki devletli çözüm imkansız mı?" sorusu soruldu. Biden ise soruya, "Hayır, değil" şeklinde yanıt verdi.

Biden, "Netanyahu'nun iki devletli çözüm konusunda söyledikleri dikkate alındığında İsrail'e yardımı yeniden gözden geçirecek misiniz?" sorusunu, "Bir şeyleri çözebileceğimizi düşünüyorum" şeklinde yanıtladı. Biden, Netanyahu'nun karşı çıkmayabileceği iki devletli çözüm "türleri" olabileceğini işaret etti.

Gazze'de son 24 saatte 165 can kaybı

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 165 kişinin hayatını kaybettiği, 280 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı.

Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 24 bin 927’ye, yaralı sayısının ise 62 bin 388’e yükseldiği belirtildi.

Savaş kabinesinin kilit ismi İsrail'de deprem etkisi yarattı
Savaş kabinesinin kilit ismi İsrailde deprem etkisi yarattı

İsrail savaş kabinesinin kilit ismi Gadi Eisenkot dün Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Gazze'deki askeri hedefler konusunda doğruyu söylememekle suçladı.

Netanyahu, ABD'nin gelecekteki bir Filistin devleti konusundaki baskısını açıktan reddetti ve saldırının "tam zafere kadar" devam edeceğinde ısrar etti. Ancak İsrail'in önceki genelkurmay başkanı ve savaş kabinesi üyesi Gadi Eisenkot, Hamas'ın "mutlak yenilgisini" savunanların "doğruyu söylemediğini" belirtti.

Ayrıca Netanyahu'nun 7 Ekim'de ülkesini koruyamadığı için "kesin ve açık bir sorumluluğu" paylaştığını söyledi ve İsrail'in mevcut liderliğine "güven olmadığını" belirterek yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu.

Emekli general Eisenkot'un oğlu Gazze'de savaşırken öldürülmüştü.

Eisenkot'un deprem yaratan sözlerinin yankıları bugün de devam etti. BBC, Eisenkot'un sözlerini ilk sayfasından 'İsrail savaş lideri Netanyahu'nun Gazze stratejisine meydan okudu' başlığıyla verirken, CNN International bu sözleri İsrail hükümetindeki bölünmenin bir işareti olarak değerlendirdi. Financial Times ise Netanyahu'ya yönelik meydan okumanın savaş kabinesi içindeki bölünmüşlüğü gün yüzüne çıkardığını yazdı.

 New York Times gazetesi de Eisenkot'un açıklamalarına dikkat çektiği analizinde fikir ayrılıklarının sadece savaş kabinesinde olmadığını Netanyahu'nun Biden'la da görüş ayrılıkları yaşadığını belirtti ve Gazze savaşı nedeni ile İsrail'de ciddi bölünmeler yaşandığını vurguladı.

ABD, Yemen'deki Husilerin 3 gemisavar füzesini vurdu
ABD, Yemendeki Husilerin 3 gemisavar füzesini vurdu

ABD, Yemen'deki İran destekli Husilere yönelik saldırılarını sürdürüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD güçlerinin dün saat 18.45 sıralarında Husilere ait fırlatılmaya hazırlanan 3 gemisavar füzesine saldırı gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, "ABD güçleri, füzelerin Yemen'in Husilerin kontrolündeki bölgelerinde olduğunu tespit etti ve bunların bölgedeki ticari gemiler ile ABD donanmasına yakın bir tehdit oluşturduğunu belirledi. ABD güçleri daha sonra meşru müdafaa amacıyla füzeleri vurarak imha etti" ifadeleri kullanıldı.

BM açıkladı: Filistinlileri sadece bebek bezleri ile serbest bıraktılar
BM açıkladı: Filistinlileri sadece bebek bezleri ile serbest bıraktılar

Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'nde İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve haftalarca bilinmeyen yerlerde hapis tutulan, fiziksel tacize maruz kalan Filistinli tutuklulara yönelik kötü muameleye son verilmesi çağrısında bulundu.

Serbest bırakılan bazı tutuklularla görüşen BM İnsan Hakları Yetkilisi Ajith Sunghay, Filistinli erkeklerin İsrail'in elinde 30 ila 55 gün arasında tutulduğunu vurguladı ve "Gözaltına alınan Filistinliler bu soğuk havada üstlerinde giysileri olmadan sadece bebek bezleriyle serbest bırakıldı" dedi.

Filistinlilere neden bebek bezi giydirildiğinin bilinmediğini söyleyen Sunghay "Gözle görülür bir şekilde sarsılmışlardı" dedi.

Savaşın başlamasından bu yana İsrail ordusu tarafından paylaşılan birçok videoda yüzlerce Filistinli erkeğin iç çamaşırlarına kadar soyulduğu, soğukta dışarıda oturdukları ve bazen gözlerinin bağlandığı görülüyor.


Dışişleri doğruladı: Bir ABD vatandaşı Batı Şeria'da hayatını kaybetti

CNN'e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Cuma günü işgal altındaki Batı Şeria'da bir ABD vatandaşının hayatını kaybettiğini doğruladı. Sözcü hayatını kaybeden vatandaşının adını açıklamazken İsrail hükümetinden konuya ilişkin daha fazla bilgi istendiğini vurguladı.

Rehine aileleri hükümetten umutlarını kesti, Mısır'la görüşüyorlar
Rehine aileleri hükümetten umutlarını kesti, Mısırla görüşüyorlar

İsrail medya kuruluşu Kan, İsrailli rehine ailelerinin geçtiğimiz hafta Mısırlı yetkililerle görüşmeler yaptığını duyurdu. Yayın organına konuşan bir rehine yakını, "Hükümetin bir anlaşma yapacağına inancımızı kaybettik. Kendimiz çözüm arayıp, hamlelerimizi yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan dün gece onlarca rehine yakını Başbakan Netanyahu'nun konutunun önünde toplanarak yakınlarının serbest bırakılması için Hamas'la bir anlaşmaya varılmasını talep etti.

Hizbullah'tan İsrail'e uyarı: Gerçek bir tokat yiyeceksiniz
Hizbullahtan İsraile uyarı: Gerçek bir tokat yiyeceksiniz

Hizbullah, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmaları artırması halinde 'İsrail'in gerçek bir tokat' yiyeceği konusunda uyarıda bulundu. Hizbullah'ın ikinci komutanı Naim Kasım, "Düşman hazır olduğumuzu bilmeli" dedi ve Gazze'deki saldırganlık durmadığı sürece sınırda istikrarın yeniden sağlanamayacağını vurguladı.

İsrail saldırıları 24 saatte 142 Filistinliyi öldürdü
İsrail saldırıları 24 saatte 142 Filistinliyi öldürdü

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA) raporuna göre, Perşembe ile Cuma arasındaki 24 saat içinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 142 Filistinli hayatını kaybetti ve 278 kişi de yaralandı.

UNOCHA ayrıca, İsrail güçlerinin İsra Üniversitesi'ni yok ettiğini bildirdi. Üniversite kampüsü 70 gündür gözaltına alınan Filistinlilerin sorgusu için kullanılıyordu. BM raporunda üniversitenin yıkılma sebebi belirtilmedi.

Biden ve Netanyahu arasında 27 gün sonra ilk temas
Biden ve Netanyahu arasında 27 gün sonra ilk temas

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 27 gün sonra ilk kez görüştü. İki lider arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Gazze Şeridi’ndeki durumun ele alındığı aktarıldı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması için sürdürülen çabaların da ele alındığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!