Libya’ya müdahale sinyali

Güncelleme Tarihi:

Libya’ya müdahale sinyali
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 00:00

Libya’da olayların çığırından çıkması üzerine ABD ve Fransa müdahale sinyali verdi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, “Doğudaki muhaliflerle temas halindeyiz, Kaddafi’yi devirmek için her türlü yardıma hazırız” dedi. ABD savaş gemileri ve uçaklarını yeniden konuşlandırken Fransa Bingazi’ye “tıbbi amaçlı” 2 askeri uçak gönderdi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Libya’daki siyasi istikrarsızlığın petrol fiyatlarını son 3 yılın tavanına vurdurması süper güç ABD’yi güçlerini alarma geçirdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün dışişleri bakanları zirvesine katılmak için İsviçre’nin Cenevre kentine giderken uçakta yaptığı açıklamada, “Libya’nın doğusundaki birçok muhalifle temas halindeyiz. Kaddafi rejimini devirmeleri için her türlü yardıma hazırız” dedi. Clinton’ın “her türlü” ifadesiyle ucu açık bir yardım vaadinde bulunması Kaddafi’yle savaşan muhaliflerin konumunu güçlendirdi.
Libya’da isyancıların, taraf değiştiren askeri birlikler desteğinde olsa bile Kaddafi’yi devirebilmesi zor görünüyor. ABD’li yetkililere göre Washington’un şu anda öngördüğü öncelikli adım, Kaddafi’nin yakın çevresine sonlarının İnsan Hakları Mahkemesi olacağını ileterek Libya liderini terk etmelerini sağlamak yönünde. BM İnsan Hakları Konseyi de mahkemeyi “insanlığa karşı suç” davası için harekete geçirmiş durumda.

Haberin Devamı

Pentagon: Gemiler Libya’ya yaklaşıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) “gerekir diye” askeri gemilerin Libya’ya doğru yola çıktığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü Albay David Lapan, ayrıca savaş uçaklarının da yeni durum çerçevesinde konuşlandırıldığını söyledi. ABD Donanması’nın Altıncı Filosu’nun merkezi Napoli yakınlarında ve en az iki savaş gemisinin Doğu Akdeniz’de bulunduğu öğrenildi ancak hangi gemilerin Akdeniz’de olduğu belirtilmedi.
Öte yandan Mısır’ı da 2 Amerikalı senatör John McCain ve Joe Lieberman ziyaret ediyor. İki senatör Beyaz Saray’a ülkenin doğusunda Kaddafi denetimi dışındaki kentlerde kurulan geçiş hükümetini tanıması, Libya hava sahasına uçuş yasağı koyması ve muhaliflere silah yardımı yapması çağrısında bulundu.
Göçmen akını kâbusu nedeniyle Libya’ya müdahale konusunda Avrupa’nın en istekli ülkesi olan Fransa, ABD’den bir adım öne geçti. Tıbbi yardım malzemesi dolu 2 Fransız askeri uçağı dün Kaddafi denetiminden ilk çıkan ülkenin doğusundaki Bingazi kentine ulaştı. Fransa Başbakanı Francois Fillon göçmen akınını engellemek için Fransız hükümetinin ‘yoğun yardım operasyonunun’ başlangıcı olarak niteledi. Fillon, “Hükümetimiz Albay Kaddafi’nin gitmesi gerektiğini anlamasını sağlamak için tüm çözümler üzerinde çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kaddafi acilen istifa etsin

CENEVRE’de BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, kendi halkını bastırmak için “paralı asker ve haydutlar” kullanan Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin hemen istifa etmesi gerektiğini söyledi. Kaddafi ve çevresindekilerin bu eylemlerinden dolayı sorumlu tutulması gerektiğini belirten
Clinton, her türlü olasılığın masada olduğunu belirterek, “Kaddafi için, başka bir şiddet ya da erteleme olmadan, hemen  şimdi gitme zamanı geldi” dedi.
2 ay para göndermeyelim
İnsan Hakları Konseyi toplantısında biraraya gelen dışişleri bakanları zirvesinde Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin Libya’ya yapılacak tüm mali ödemeleri 60 günlüğüne durdurma önerisi damgasını vurdu. Guido Westerwelle çoğu petrol geliri iki aylığına paranın kesilmesi halinde Kaddafi’nin daha zor durumda kalacağını savundu.

 

Haberin Devamı

Libya’ya müdahale sinyali

 Ankara’dan onay

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye ve ailesine getirdiği yaptırım kararına ilişkin, “Yakından takip ediyoruz. Kararların uygulanması ve takibi konusunda Türkiye her türlü katkıyı yapacaktır” dedi.
Tahliyeler bitti
Davutoğlu’nun, Cenevre’ye gidişi öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamaya göre, Trablus ve Bingazi havalimanlarında tahliye edilecek Türk vatandaşı kalmadı. Dün sabah itibariyle, 1091’i yabancı olmak üzere 18 bin 375 kişi Libya’dan tahliye edildi.
Davutoğlu, “Eğer insan hakları konusunda bir ihlal sıralaması yapılırsa herhalde İsrail bunun en üst sıralarında yer alır. Artık insan hakları konusunda  insanların mutlak eşitliğine inanmak lazım” dedi.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!