Latin Amerika'da sosyalist rüzgar

Güncelleme Tarihi:

Latin Amerikada sosyalist rüzgar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2004 10:52

Uruguay'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda sosyalist Tabare Vazguez, yüzde 50'den fazla oy alarak zafer kazandı. Venezuela'da ise Hugo Chavez'in partisi yerel seçimlerden büyük zaferle çıktı.

Haberin Devamı

Sosyalist Tabare Vazquez, dün yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunun ardından Uruguay'da sol koalisyonun tarihi zaferini ilan etti. Kamuoyu araştırma şirketlerinin tahminlerine göre oyların yüzde 50'sinden fazlasını alan Vazquez, zaferini Uruguaylılara armağan etti.

Montevideo'nun merkezinde seçim kampanyasının karargahı haline getirdiği otelin balkonundan halka hitap eden Vazquez, “Kutlayın Uruguaylılar. Bu sizin zaferiniz. Çok çok teşekkür ederim” dedi.

Güney Amerika'nın 3.4 milyon nüfuslu küçük ülkesi Uruguay'daki 3 büyük kamuoyu araştırma enstitüsü de Vazquez'in seçim zaferini doğruluyor. Vazquez, 1825'te İspanya'dan bağımsızlığını kazanan Uruguay'ın ilk solcu devlet başkanı olacak.

Seçimlere katılım oranının yüzde 91 civarında olduğu tahmin edilirken, Vazquez'in başındaki sol koalisyonun en büyük rakibi olan Jorge Larranaga'nın yüzde 34 civarında oy aldığı sanılıyor. Devlet Başkanı Jorge Batlle tarafından desteklenen aday Colorado Guillermo Stirling'in ise yüzde 10 ile 13 arasında oy çıkarması bekleniyor.

Haberin Devamı

Vazquez, 1999'daki seçimlerde ilk turda oyların yüzde 40'ına ulaşmış, ancak ikinci turda, yüzde 54 oy alan Batlle karşısında yüzde 46 oy oranıyla seçimi kaybetmişti.

CHAVEZ YEREL SEÇİMLERDE İKTİDARINI PEKİŞTİRDİ

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, referandumun ardından, dün yapılan yerel seçimlerde de zafer kazanarak iktidarını pekiştirdi. Ulusal Seçim Konseyi müdürü Jorge Rodriguez, kısmi sonuçların, Chavez yandaşlarının en az 5 eyaleti daha muhaliflerden aldığını gösterdiğini söyledi.

Gelen ilk sonuçlar, Chavez'in adaylarının stratejik önemdeki Miranda eyaleti de dahil 22 valilikten 18'ini kazandığını, Carobbo ve Yaracuy eyaletlerinde de az bir farkla önde gittiklerini gösteriyor.

Chavez, ilk sonuçların ardından yaptığı açıklamada, bunun halk için bir zafer daha olduğunu belirterek, “Devrim halen burada duruyor, geriye gidiş yok” dedi.

Seçimlere katılımın her zamanki gibi düşük olduğu, seçmenlerin yüzde 40'ının oy vermediği bildirildi.

İktidara 1998'de gelen Chavez, toplumsal reformlarla toprak ve eğitim reformlarını güçlendirme sözü vermişti. Chavez, ağustosta yapılan referandumu da kazanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!