Laboratuvarda kalp

Güncelleme Tarihi:

Laboratuvarda kalp
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

İkinci bir Apollo projesi

Amerikalı ve Kanadalı uzmanlar hastadan aldıkları hücreyle laboratuvarda insan kalbi üretmeye hazırlanıyor. Kendilerine 10 yıllık bir hedef koyduklarını belirten doktorlar ‘tıp tamamen değişecek’ diyorlar.

AMERİKALI ve Kanadalı uzmanlar önümüzdeki yıllarda laboratuvarda kalp üretecekler.

Önceki gün Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir açıklamada 14 laboratuvarda 50 kadar uzmanın üzerinde çalıştığı bir projeyle önümüzdeki 10 yıl içinde hastadan alınan hücreyle laboratuvarda kalp üretileceği müjdelendi.

10 milyon dolar (yaklaşık 6.2 trilyon) bütçeli proje hakkında basına bilgi veren Dr. Buddy Ratner ‘Projeye inanıyorum. Laboratuvarda bir hücreden kalp elde edeceğiz’ dedi. Washington Üniversitesi Biyolojik Sentez Materyalleri Bölümü Başkanı Ratner, Ay'a ayak basmayı hedefleyen ve 1969 yılında başaran çalışmaları ima ederek ‘Bu bir çeşit Apollo projesi. O zaman da ‘10 yıl içinde Ay'a adım atacağız' demişlerdi. Biz de müthiş heyecanlı bir proje üzerinde çalışıyoruz. 10 yıl içinde laboratuvarda insan kalbi karıncığı elde edeceğiz' dedi.

ABD'de her üç ölümden birinin kalpten olduğunu söyleyen Ratner şu bilgileri de verdi: ‘ABD'de nakil için yılda 2.300 kalp bulunabiliyor. Bu hesaba göre her yıl 50 bin Amerikalı nakil için gerekli kalp bulunamadığı için ölüyor'.

YEDEK KALP YAPACAĞIZ

Projede görev alan Margareth Allen de ‘Başarımız tıbbı baştan sona değiştirecek. Hastanın kendi kalp hücrelerini kullanacağız. Yani karşımıza bir kalp hastası geldiğinde, hücre alıp yedek kalp yapabilecek, nakil gerekirse hazır olacağız' dedi.

ADIM ADIM KALP

1) Projenin ilk hedefi, laboratuvarda kalp dokusu üretmek. Bununla zarar görmüş kalp dokusu ‘tamir edilecek' ve hasta kalp güçlendirilecek.

2) İkinci merhalede ‘karıncık tübü' üretilecek. Silindir biçimindeki bu kalp kası, zayıflamış kalbin temposunu düzenlemek için takviye olarak kullanılacak.

3) Üçüncü merhale ise (kanı pompalamak için şişip inen) kalp karıncığı elde etmek.

4) Ve bundan sonraki safhada da laborutavurda ‘bütün bir insan kalbi' elde etmeyi umuluyor.

Uzmanlar bu 10 yıl içinde ayrıca ‘birlikte ve düzenli bir şekilde atan' kalp hücresi elde etmeye çalışacaklar. Günümüzde laboratuvarda kalp hücresi üretilebiliyor ama bu hücreler düzensiz büyüyor ve her biri farklı atıyor.

Dr. Ratner bu bilgileri verdikten sonra uyarmayı da ihmal etmiyor:

‘Kalp en karmaşık organlardan biridir. İşimiz çok zor. Sadece birinci safhanın bile yıllar alacağını biliyoruz. Hele bir hasta üzerinde laboratuvarda elde edilmiş kalp kası implantını başaralım, arkası gelecektir!'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!