Kuzey Kore'de mahkumlar denek oldu iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Korede mahkumlar denek oldu iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2004 14:57

Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye olası saldırı planı çerçevesinde, siyasi mahkumlar üzerinde düzenli olarak kimyasal deneyler yaptığı öne sürüldü. BBC Televizyonu'na demeç veren Kuzey Koreli bilim adamı, kendisinin de bu deneylerden birine katıldığını belirtti.

Haberin Devamı

İngiliz BBC Televizyonu'na demeç veren ve ailesi halen Kuzey Kore'de yaşadığı için adının gizli tutulmasını isteyen Kuzey Koreli ”Doktor Kim” takma adlı bilim adamı, 1979 yılında cam kafes içinde tutulan bir siyasi mahkumun gazla zehirlenmesi deneyine katıldığını söyledi.

“Kuzey Kore gibi bir ülkede, devlet sizden bir şey yapmanızı istiyorsa bu emri yerine getirmek zorundasınız” diyen “Doktor Kim”, ”Şimdi ne zaman bu siyasi mahkumun öldüğünü düşünsem, kendimi savaş suçlusu gibi hissediyorum” şeklinde konuştu.

Kuzey Kore'yi iki yıl önce terkeden bilim adamı, yaptıkları deneyin amacının, “bir insanın, belirli bir alan içinde herhangi bir gaz türüne ne kadar süre dayanabileceğini saptamak olduğunu” ifade etti.

Bilim adamı, Kuzey Kore'nin bu deneyle, Güney Kore'nin başkenti Seul'e düzenleyeceği olası kimyasal saldırıda, kenti zehirlemek için ne kadar gaz kullanılması gerektiğini belirlemeye çalıştığını anlattı.

Haberin Devamı

BBC'de Şubat ayında yayınlanan bir başka röportajda da, Kuzey Koreli eski bir hapishane gardiyanı benzer suçlamalarda bulunmuştu. 1999'da ülkesinden kaçan Kwon Hyok'un açıklamalarının ardından Londra, Kuzey Kore'yi resmi olarak protesto etmişti. Kuzey Kore ise suçlamaları reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!