Kuzey Kore’den ABD’ye: Ortak soruşturalım

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore’den ABD’ye: Ortak soruşturalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 01:12

Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un’a suikastı konu alan ‘Interview’ filminin yarattığı kriz büyüyor. ABD Başkanı Obama, önceki gün filmin yapımcısı Sony’ye yönelik siber saldırı ve tehditlerin arkasında Kuzey Kore’nin olduğunu açıklamıştı. Bu ülke ise dün ortak soruşturma için ABD’ye çağrı yaptı.

Haberin Devamı

Dünyayla bağlantısının azlığı nedeniyle “demir perde ülkesi” olarak anılan Kuzey Kore ve “süper güç” ABD arasında “Hollyood filmi üzerinden siber savaş” patlak verdi. Sony Pictures’ın yapımcısı olduğu, James Franco ve Seth Rogen’in başrolünde oynadığı ‘Interview’ (Söyleşi) filmi, iki gazetecinin röportaj için gittikleri Kuzey Kore’de Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA), devlet başkanı Kim Jong-un’a suikast düzenleme emri vermesini ve sonrasında gelişen süreci anlatıyor. Komedi aksiyon filminin 25 Aralık’ta vizyona girmesi planlanıyordu. Ancak Kuzey Kore ham halinde Kim Jong-un’un kafasının havaya uçurulduğu final sahneleri olduğu söylenen filmin yayınlanması savaş ilanı anlamına gelir” uyarısında bulundu. Temmuz ayında Birleşmiş Milletler’e şikayette bile bulundu. 22 Kasım’da ise milyar dolarlık Sony şirketinin bilgisayar ağına hem maddi hem de itibar anlamında büyük zarara yol açan siber saldırı düzenlendi. Saldırıda vizyona girmeyen filmler, Sony yapımcılarıyla yönetmenler arasındaki ABD Başkanı Barack Obama’nın, aktris Angelina Jolie’nin adının geçtiği özel e-posta yazışmaları internete düştü. 16 Aralık’ta ise “Barışın Muhafızları” isimli hacker grubu, filmi gösterecek sinema salonlarına 11 Eylül benzeri saldırı düzenleme tehdidinde bulundu. Sony de, aynı gün önce filmin New York’ta galasını daha sonra da filmin vizyona girmesini iptal etti.

Haberin Devamı

Hollywood ayaklandı

Gösterimin iptaline Hollywood’dan da tepki geldi.
Oscarlı aktör George Clooney, “Kim Jong-un ve diğer lanet olası insanlar tarafından bir şeyleri yapamayacağımızın söylenmesine göz yumamayız.” dedi.
Brezilyalı yazar Paulo Coelho, Sony’ye filmi kendi blog sayfasında yayınlamayı teklif etti. Coelho, filmin hakkını satın almak için de Sony’ye 100 bin dolar teklif etti.
Komedyen David Williams, “Sony Pictures’ın kendi halkını öldüren zalim bir diktatörün baskılarına boyun eğdiği, üzücü bir gün” diye konuştu.

Kuzey Kore’den ABD’ye: Ortak soruşturalım

Haberin Devamı

SONY: PES ETMEDİK

Sony Pictures Yönetim Kurulu Başkanı Michael Lynton, CNN’e yaptığı açıklamada ABD Başkan’ı Barack Obama’nın eleştirilerine değinerek “sinema salonları olmadan filmi Noel Günü gösteremeyeceklerini, bu yüzden hata yapmadıklarını” söyleyerek “Pes etmedik, direndik. Amerikan halkının bu filmi görmesini istiyoruz. Farklı bir şekilde filmin gösterilmesi değerlendiriliyor” dedi. BBC’nin haberine göre Sony’den yapılan açıklamada kararın “ülkedeki sinema salonu sahiplerinin büyük çoğunluğunun filmi göstermeme tercihine dayandığı belirtildi. Obama önceki gün olaydan Kuzey Kore’yi sorumlu tutmuş, “Sony büyük bir hata yaptı. Keşke benimle konuşsalardı“ demişti. ABD Başkanı, saldırılara “Yanıt vereceğiz” de demiş, fakat ne tür bir karşılık verileceğine dair ayrıntılara girmemişti.

Haberin Devamı

KUZEY KORE’DEN TEHDİT

Kuzey Kore ise, saldırıların arkasında Pyongyang’ın olduğu suçlamalarını reddederek beklenmedik bir şekilde ABD’ye, Sony’ye yapılan siber saldırı hakkında “ortak soruşturma yapalım” teklifinde bulundu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada “Eğer ABD ortak araştırma teklifimizi reddedip bizle bağlantısı iddiasını sürdürüp karşılık vereceğiz açıklamalarına devam ederse, ciddi sonuçlarına katlanırlar.” denilerek ABD tehdit edildi. ABD’den “ortak soruşturma” çağrısına yanıt gelmedi.
İran yardım mı etti

Amerikan Fox News kanalına konuşan ABD’li bir istihbarat kaynağı, Sony şirketinin bilgisayarları çökerten hacker saldırısının oldukça komplike olduğunu, delillerin tek başına Kuzey Kore’yi göstermediğini, saldırıda İran rejiminin hatta Çin ve Rusya’nın da rol oynamış olabileceklerini söyledi. İsmi açıklanmayan kaynağa göre, kötü amaçlı yazılımın karmaşıklığı geçmişte Kuzey Kore’de değil ama İran, Çin ve Rusya’da görüldü. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın danışmalarından Stewart Baker ise “Kuzey Kore’nin Sony’e düzenlediği siber saldırılar, gelecekteki birçok saldırının sadece başlangıcı. Kuzey Kore tarafından bakarsak büyük başarı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!