Kuzey-Güney ikinci kez

Güncelleme Tarihi:

Kuzey-Güney ikinci kez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güney Kore ekibine ülkenin Ekonomi ve Turizm Bakanları da katılacak. Kuzey ise henüz görüşmeleri yürütecek ekibini açıklamadı.

Seul, geçtiğimiz Cumartesi günü Pyongyang'a geçen ay yapılan tarihi Kuzey-Güney Zirvesi'nin devamı niteliğinde ikinci bir görüşme yapma teklifinde bulunmuş ve Kuzey'den "kabul" cevabı almıştı. 52 yıl aradan sonra bir araya gelen Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il, yılların soğukluğunu eritir bir tablo sergilemişlerdi.

1950'de başlayan Kore Savaşı 1953'te son bulmuş ancak iki ülke arasındaki teknik savaş günümüze kadar gelmişti. Tarihi Kore Zirvesi'nde bir ortak bildiriye imza atan Kuzey ve Güney, bu tutumlarıyla, büyük barış antlaşmasına da bir adım yaklaşmış oldular. İmzalanan bildiriye göre Kore Savaşı'nda birbirlerinden ayrı kalan Kuzey ve Güneyli 100 kişi, 15-18 Ağustos tarihleri arasında biraraya getirilerek görüşmeleri sağlanacak. 29-31 Temmuz görüşmeleri, Kore Zirvesi'nin ikincisi niteliğinde bir zirve.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Lee Joung-binn ve Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Paek Nam-sun 26 Temmuz'da Bankok'ta biraraya gelerek bölgesel güvenlik sorunlarının tartışılacağı Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN'ın Bölgesel Forumu'na katılacaklar. Kuzey Kore Hükümeti'nin yaptığı açıklamaya göre Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Nam-Sun, Bankok'ta ayrıca Amerika Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'la da bir görüşme yapacak. Washington, Albright'ın Bankok'ta zamanında olup olamamasının Camp David'de devam eden İsrail-Filistin görüşmelerinin gidişatına göre şekilleneceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!