Kuzey Akım sızıntıları konusunda ABD Rusya'yı suçladı!

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Akım sızıntıları konusunda  ABD Rusyayı suçladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 15:15

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, bu hafta Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen sızıntıları "sabotaj eylemi" olarak tanımladı ve nedeni hakkında soruşturma yürütüldüğünü açıkladı. Rusya suçlamaları "aptalca" olarak nitelendirirken Rus basınında sabotajın arkasında ABD'nin olduğu iddiaları ve "yeni dünya savaşı" olasılıkları tartışıldı.

Haberin Devamı

Granhold açıklamasında herhangi bir kanıt sunmadı ancak, "Bu olayların yaşanması tesadüf olamaz" dedi.

Kremlin ise suçlamaları reddetti ve sabotaj iddiasının "absürt ve aptalca" olduğunu söyledi.

Putin'in dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra yapılan açıklamada, Rusya tarafından şu ifadeler kullandı:

"Rusya Devlet Başkanı, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarına yönelik benzeri görülmemiş sabotaj, daha doğrusu, uluslararası terör eylemi hakkında temel bir değerlendirme yaptı. Rusya'nın bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'nde acilen tartışmaya açacağı kaydedildi."

Rusya Dışişleri Bakanlığı, daha önce boru hattının devre dışı kalmasından ABD'nin fayda elde edeceğini çünkü kendi doğal gaz satışlarını artırabileceği öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Beyaz Saray Rusya'nın suçlamalarını reddetti.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nden Mike Fulwood'a göre bu, "muhtemelen bir sabotaj".

Fulwood, teorik olarak mümkün olsa da kısa süre içinde çok sayıda sızıntının "kazara göründüğünü" düşünmediğini söylüyor.

Penn State Üniversitesi'nden enerji mühendisliği uzmanı Profesör Russell Johns'a göre, denizin dibindeki yüksek su basıncı patlamayı zorlaştırıyor.

Russell, "Rusların kendi boru hattını patlatmış olmaları olası değil. İkmalleri durdurmak isteselerdi boru hattı girişine giden gazı kesebilirlerdi" diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!