Kuveyt işgalini ’fahişe’ tetiklemiş

Güncelleme Tarihi:

Kuveyt işgalini ’fahişe’ tetiklemiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2008 00:00

Asılarak idam edilen Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i sorgulayan FBI ajanı George Piro, Saddam’ın tüm itiraflarını CBS kanalında yayınlanan programda anlattı.

Haberin Devamı

Kuveyt işgali: Saddam Kuveyt’i petrol için işgal etmedi. Kuveyt Emiri, Saddam’ın bakanına, "Her Iraklı kadın 10 dolarlık fahişeye dönünceye kadar bu politikaya devam edeceğiz" dedi. Saddam, bunun üzerine Kuveyt’e girdi.

ABD işgali: Saddam, ABD’nin müdahalesinin hava operasyonuyla sınırlı kalacağını sanıyordu. Kitle imha silahları da yoktu. İran’ı caydırmak için böyle yapıyordu.

Kuşbakışı Bağdat: Saddam’ı bir gece helikopterle hastaneye götürüyorduk. Bağdat’ın ne güzel olduğunu görünce onun da bakmasına izin verdim. "Bağdat sensiz de yaşıyor" dedim.

IRAK’ın devrik lideri Saddam Hüseyin yakalandıktan sonra kendisini aylarca Bağdat’daki hücresinde Arapça konuşarak sorgulayan Lübnan asıllı FBI ajanı George Piro, Saddam’ın tüm itiraflarını CBS kanalında yayınlanan "60 Minutes" isimli programda anlattı.

Saddam ile her gün görüşen tek kişi olan Piro, "FBI ajanı olduğumu bilse, kendisinin çok altında olduğum için benimle konuşmazdı bile. Ona karşı zor kullanmadık, ancak güven ve duygu bağları yaratarak manipüle ettik" dedi.

Piro’ya göre Saddam’ın Kuveyt’i işgal etmesindeki asıl neden petrol değil, Kuveyt Emiri El Sabah’ın bir sözüydü. Saddam, o dönemde petrol meselesini çözmek için Dışişleri Bakanı’nı Kuveyt Emiri’ne yolladı. Emir, bakana, "Her Iraklı kadın 10 dolarlık fahişeye dönene kadar yaptığımız şeyleri yapmaya devam edeceğiz" dedi. İşte bu sözler üzerine Saddam, Emir El Sabah’ı cezalandırmak için Kuveyt’e girdi.

Saddam ile penceresiz hücresindeki her buluşmasında onun sırtını duvara yasladığını, kendi sırtını ise kapıya verdiğini, böylece o kapı ile arasına girip, psikolojik olarak ona yolu açabilecek tek kişi olduğu mesajını verdiğini söyleyen Piro, Saddam ve tüm gardiyanlar dahil kendisi dışında hiç kimsenin saat takmasına izin vermediğini, sadece kendisinin koluna kocaman bir saat taktığını, böylece ’zamanın kontrolü bende’ mesajı vererek Saddam’a işkence yaptığını belirtti.

ÖFKELENDİREN VİDEO

Saddam ile birbirlerine önce "Bay Saddam" ve "Bay George" diye hitap ettiklerini ancak bunun zamanla "Saddam" ve "George"a dönüştüğünü söyleyen George Piro, Saddam’ın kendisini ABD Başkanı George W.Bush ile doğrudan bağlantılı sandığını söyledi. Bu sayede Saddam, onun önemli biri olduğu fikrine kapılmış oldu.

Kimi zaman nazik, kimi zaman provokatif davranarak Saddam’ı konuşturmayı denediğini anlatan George Piro, bir defasında onu kızdırmak için heykellerinin devrildiği videoları gösterdiğini aktardı; "Heykelleri yıkılırken görünce çok kızdı. Bakmak istemiyordu. Gözlerini kaçırıyordu. Çok kızdığında yüzü kıpkırmızı keser, sesi değişirdi" dedi.

Saddam’ı gözleri kapalı bir gece helikoptere bindirip hastaneye götürdüklerini aktaran George Piro, "Bağdat’ın geceyarısında nasıl da güzel göründüğünü farkedince, ışıkların yandığı kente bakmasına izin verdim. Trafik vardı. Dünyanın herhangi bir yerindeki büyük kentlerden biri gibiydi. ’Büyük Bağdat sensiz de hayata devam ediyor’ dedim" diye anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!