Kuşların atası dinozorlarmış

Güncelleme Tarihi:

Kuşların atası dinozorlarmış
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilim adamları kuşların atasının etobur dinozorlar olduğunu kanıtlayan yeni bulgular saptadılar. Science dergisinde yer alan habere göre, Madagaskar adasında bulunan 65-70 milyon yıl yaşındaki bir fosil kuşlarla dinozorlar arasındaki soy bağını gayet açık biçimde ortaya koydu.

Araştırma grubunun başkanı New York Üniversitesi paleontologlarından Catherine Forster yeni bulunan fosilin ön ayaklarına yakın bir yerde üzeri tüylerle kaplı bir kemik uzantısı olduğunu, bunun da söz konusu hayvanın uçabildiği anlamına geldiğini söyledi. Yerel dilde Rahona (Bulutlardan gelen kötülük) adı verilen yaratığın uzun bir kuyruğa sahip olduğunu belirten Forster ikinci ayağın ucunda orak şeklinde pençeler bulunduğunu kaydetti. Araştırmalara göre, bu ender görülen pençe yalnızca therapods cinsi canavar dinozorlarda bulunuyordu.

Bu iki bulgu dinozorlarla kuşların yakın akraba olduklarını kanıtlıyor.

Geçen yüzyılda Almanya'da bulunan bir fosil dinozorlarla kuşların akraba olduğu yolundaki ilk bilgileri vermişti. Ancak daha sonraki bulgular bu teorinin doğruluğu konusunda kuşkular uyandırmıştı.

Brezilya'da yapılan kazılarda 220 milyon yıllık dinozor kemikleri bulundu. Santa Maria'daki kazılarda çıkartılan bu kemiklerin etobur dinozorlara ait olduğu ve şimdiye kadar bulunan en eski dinozor kemikleri arasında yer aldığı bildiriliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!