Kurtlar Vadisi Londra'da olay çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Kurtlar Vadisi Londrada olay çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 10:32

İngiltere'nin başkenti Londra’da gösterime girdiği ilk gün şiddet olayları yaşanmasına neden olan ’Kurtlar Vadisi-Irak’ filmi bu kez de ’propaganda aracı’ oldu. Londra’da yaşayan Kürt kökenli bir grup genç, filmin gösterimden kaldırılması için harekete geçti.

Haberin Devamı

Filmin gençleri ’ırkçılığa ve şiddete özendirdiğini’ iddia eden grup, hazırladıkları Türkçe ve İngilizce bildirilerle Londra sokaklarında halka, "Kürt halkına düşmanlık işleyen Kurtlar Vadisi filmine gitme" çağrısında bulunmaya başladı. Kendilerini ’Kürt Gençler Grubu’ olarak adlandıran grup, filmin gösterildiği Cineworld Salonu yöneticilerine bir mektup yazarak, Kurtlar Vadisi-Irak filminin gösterimden kaldırılmasını talep etti.

’AMACIMIZ ŞİDDET OLAYLARINI ENGELLEMEK’

Grubun üyelerinden Veys Amed, DHA’ya Türkçe olarak yaptığı açıklamada, amaçlarının ’Türk-Kürt gençleri arasında çıkabilecek şiddet olaylarını önlemek olduğunu’ öne sürdü. Filmin ’ırkçılık ideolojisi’ yaydığını iddia eden Amed, "Londra’da çıkan olaylar bizlere filmin yanlış bir mesaj verdiğini gösterdi.

Haberin Devamı

Filmin temel amacı ırkçılık, şiddet, bir dini ve ırkı küçük görme mesajları veriyor" dedi. Amed, özellikle Londra’da yaşayan gençlerin filmde işlenen ’milli kahramanlık’ duygusuna özenerek şiddete başvurabileceğini savunarak, "Film, insanlar arası dostluğu yaymak yerine bir ırkı öne çıkararak çekişme yaratıyor. Özellikle buradaki gençlere kahramanlık duygusu aşılıyor" iddiasında bulundu.

İLK GÖSTERİMDE OLAY ÇIKMIŞTI

İngiltere’de gösterime giren Kurtlar Vadisi-Irak filminin ilk gününde kargaşa yaşanmış, Türk nüfusunun yoğun olduğu Kuzey Londra’daki Woodgreen semtinde bulunan Cineworld Salonu önünde Türk kökenli vatandaşlarla, siyahlar ve güvenlik görevlileri arasında arbede çıkmıştı.

BİLDİRİDE, ’KÜRT KARŞITI SAHNELERDE YUH ÇEKİN’ YAZIYOR

Londralı (Kürt) gençler tarafından halka dağıtılan bildiride şu iddialara yer veriliyor: "Kürt halkına düşmanlık aşılayan Kurtlar Vadisi filmine gitme. Kürt halkını ihanetçi, işbirlikçi olarak gören, Türkleri ise öven, ırkçılık yapan bir filmdir. Bu filmde Kürt özgürlük mücadelesinin sembolü peşmergeleri öldüren Bay-Kurt Polat Alemdar bu sahneleri ancak filmde yapabilir. Kurtlar Vadisi-Irak filmi sömürgeci iştahları kabartan; ’Güney Kürdistan’ı işgal açlığı çeken; ceset görmüş kurtlar gibi saldırganlaşan ve Kürt halkına karşı şiddeti meşrulaştıran bir anlayışın ürünüdür.
Kurtlar Vadisi, Kürdü Türke kırdırma, kazanımlarını yok etme; ’Ey Türk milleti titre ve kendine gel. Kürtler devlet oluyor. Bunu engelle’ demek için yapılmış bir propaganda filmidir. Bu olumsuz ırkçı Kürt karşıtı filme gitme. Gidersen de bu saldırgan anti-Kürt sahnelerde ayağa kalkıp ’yuh çekip’ tavırını koymalısın"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!