Kürt yönetiminin Türkiye'den ‘Tanınma' beklentisi

Güncelleme Tarihi:

Kürt yönetiminin Türkiyeden ‘Tanınma beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2007 11:52

KUZEY Irak’taki bölgesel Kürt Hükümeti’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Eerbil’deki ’Kürdistan Üniversitesi’nde verdiği seminerde Kürt hükümetinin bölge ülkeleriyle olan ikili ilişkileri ve PKK konusunda konuşurken Türkiye’nin kendilerini er geç tanıyacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kurdistan TV'nin haberine göre, komşu ülkeler başta olmak üzere dünya devletleriyle iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini anlatan Mustafa, Arap ülkelerini şu ana kadar Kürt bölgesinde temsilcilik açmamalarını eleştirdi.

‘Kürdistan' olarak nitelendirdiği Kuzey Irak’ın sürekli bir gelişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu anlatan ekleyen Mustafa, Türkiye’nin er veya geç ‘Kürdistan’ı resmi olarak tanıyacağını iddia etti. Kürt Bölge Hükümeti’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, PKK’nın eylemlerine karşı olduklarını ve denetimleri altındaki topraklarının komşu ülkelere saldırı amaçlı kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bu arada bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani de komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini belirterek, “Türkiye, Rusya ve İran ülkeleri gibi Federal Kürdistan Bölgesi’nde konsolosluk açma talebinde bulunursa hükümetimiz bu talebi karşılamaya hazırdır” dedi.

Haberin Devamı

 Londra’dan yayın yapan Şark’ul Evsat gazetesine konuşan Başbakan Barzani, “Kürdistan' Hükümeti olarak böyle bir adımın atılmasını olumlu karşılarız. Çünkü biz komşu ülkelerle iyi ilişkilerin kurulmasının gerektiğine inanıyoruz.‘Türkiye bizim için önemli bir ülke ve Türkiye’nin de böyle bir adım atmasını temenni ediyoruz. Şüphesiz karşılama yeri bizim tarafımızdan olacak” dedi.

İngiltere’den önce bir süre önce Rusya ve İran Kuzey Irak’ta konsolosluk açmıştı. ABD’nin de Musul’da konsolosluğu bulunuyor. Fransa, Yunanistan konsolosluk açma hazırlıklarında bulunduğunu bildirirken Brezilya, Hırvatistan ve Danimarka da konsolosluk açmak istedikleri belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!